Подобрете SEO на вътрешните страници на сайта ви

Когато се заговори за SEO, повечето хора изглеждат объркани, дори ужасени. Честно казано, разбирам ги – оптимизацията за търсачки не е лесно, просто, логично, предвидимо и контролируемо нещо. Точно обратното, може да се препънете почти на всяка в крачка в този процес. И дори да паднете.

А сега, ако вече успях да ви уплаша достатъчно :), време е да обясня по-подробно защо е важно оптимизирането на вътрешните страници на сайта ви.

 

Home page

Така, ето ни на Home page.

Мислете за началната страница на сайта ви като за входната врата на вашия дом или бизнес. Има хубави табели за посрещане (които премигват или по друг начин хващат окото), звънец (бутон за контакт) и дори кратко обяснение на това какво правите (графични елементи и кратки текстчета, илюстриращи услугите ви). Цялата страница крещи от професионализъм и красота и кара клиентите да се надпреварват за услугите или продуктите ви.

 

Вътрешните страници

Сега сме вече на някоя от вътрешните страници, която може да е под-под-страница на някоя от основните.

Да продължим с аналогията от преди малко и да приемем, че това е задната врата на дома или бизнеса ви. Тук няма звънец на вратата, няма табела, няма изтривалка, няма знаци, насочващи към услугите. Има предимно текстове (продуктови описания, описания на услугите, друга информация, която ще е полезна на клиентите ви, които поръчат от вас, и др.).

 

Добре, но защо си представям всичко това?

Когато разчитате на SEO за добро позициониране в Google, много вероятно е вашите клиенти да се появят на задната, а не на входната ви врата.

Защо? Не е много лесно да имате красива начална страница, която в същото време работи добре за SEO. Точно за да бъде атрактивна, няма как да я натоварите с големи текстове. Вместо това, тук има видеа, анимации и големи графични елементи, които изграждат или следват визията на вашата марка. Тук има и красива графична навигация и много JavaScript. Една такава страница не е никак примамлива за ботовете на търсачките – след първите няколко обхождания тя ще стане невидима за тях.

Апетитни за паяците на Google, обаче, са подстраниците. Те могат да бъдат пълни със SEO-френдли текстове, написани от добър SEO копирайтър. Тук изображенията са сведени до минимум (най-често това са снимки на продуктите) и се използва проста HTML навигация. Така че, когато подстраницата е правилно наситена с ключови думи, именно тя, а не Home page, ще се покаже в класирането на търсачките. И посетителят ще влезе през задната врата на сайта ви.

 

Как да направите страниците „задни врати“ да работят за SEO

За да подобрите SEO на една такава страница, има един прост списък, с който ще си гарантирате, че дори потребителят да влезе в сайта ви през задната врата, тя ще е абсолютно ефективна.

Уверете се, че на всички страници се показва следното:

  • Логото ви (това е очевидно, но съм виждала много неща в живота и практиката си).
  • Обикновено текстово описание на това, което правите и продавате (в идеалния случай – прост HTML).
  • Данни за бърз контакт.
  • Вход в системата ви (ако имате такава функционалност в сайта).
  • Показване на пътя, така че потребителите да могат бързо да се ориентират къде се намират в сайта ви.
  • Функция за търсене.
  • Списък с бързи връзки (поне) до най-важните ви страници (sitemap).
  • Качествен SEO текст, наситен (колкото трябва) с ключови думи.

Добре е да имате и логична навигация на всички страници, базирана на HTML. Поставете я във футъра, ако предпочитате основната ви навигация (тази в горната част на сайта) да е с по-арт визия (която не е много SEO френдли).

 

Не ефектна, но ефективна

Страницата „задна врата“ на сайта ви може да не е с ефектен дизайн, но тя може да бъде много функционална. Често е по-привлекателна за Google от страница Начало, с която се гордеете толкова много. Не я пренебрегвайте по отношение на SEO.

 

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.