Имате ли блог?

 Напоследък забелязваме, че все по-актуално става наличието на блог – много фирми залагат и на този интернет маркетингов инструмент в стремежа си да се наложат на пазара. Ако едновременно с търсенето на популярност и печалба, фирмените блогове успяват да бъдат и полезни на клиентите, това ще е улучване право в целта!
Блоговете трябва да са интересни. Това гарантира, че ще бъдат посещавани постоянно.
Предлагаме ви няколко улеснения, които ще са ви в помощ, ако се заемете с ваш собствен блог:
  • Изяснете си съвсем ясно на какви теми ще пишете в блога. Може да пишете полезни съвети за читателите, да давате информация за вашия бизнес – продуктите и услугите, които предлагате. А може и да подходите напълно емоционално и да публикувате вашите мисли и настроения. Вие решавате.
  • Помислете върху начина на изразяване – стилът на изказа е много важен. Ако ще давате професионални съвети на посетителите, необходимите термини са задължително, но не трябва да залагате на висок и трудно разбираем стил, а напротив – трябва да е ясно за всеки какво искате да кажете. При по-нестандартното съдържание на блога – мисли, хумор, лично творчество – не са толкова задължителни правилата за стила на общуване. В този случай стилът е добре да отговаря на темперамента на блогъра, да показва що за човек е, да позволява да бъде разбран и „усетен“.
  • Не бъдете многословни – мислите ви трябва да са точни и ясно изразени. По-кратките изречения са за предпочитане.
  • Не публикувайте в блога информация, в която не сте сигурни! Не рискувайте да изгубите доверието на посетителите и потенциалните ви клиенти. Доверието е важно за всеки бизнес без изключение!
Правила:
  • Грамотно! Какъвто и да е блогът – дизайн, тематика, стил… – трябва да е грамотно написан! Правописът и пунктуацията са много важни, макар и не всеки да им обръща внимание. Покажете, че сте грамотни, че уважавате читателите си, че държите на високия стил във всичко. Щом се стараете блогът ви да е правилно написан, значи сте перфекционист, държите на бизнеса и клиентите си. Това е много добра реклама за вас.
  • Дайте възможност на читателите да дават своето мнение и отговори по темите. Вие трябва да ги насърчите да правят това – дайте им да разберат, че искате този диалог, че той е важен за вас. Тогава ще имате постоянни посетители, които ще влизат отново и отново във вашия блог.
  • Съобщенията, статиите, мислите ви не трябва да са много дълги. Иначе няма да бъдат прочетени от повечето хора.
  • Подгответе се да приемате критики по отношение на вашия блог и на статии е него! Нашият съвет е да не отговаряте на отрицателните коментари.
  • Ако няма какво да кажете, много ще ви е трудно да поддържате блог. Читатели не могат да бъдат привлечени със скучна, повтаряща се, „изсмукана от пръстите“ информация.
  • Трябва да сте идейни и свежи! Трябва да сте различни! Иначе просто няма смисъл!

2 comments

Comments are closed.