7 типа статии, подходящи за фирмения блог

След като ви предложих 8-те текста, задължителни за всеки бизнес сайт, дойде ред и на 7-те типа статии, подходящи за фирмения блог.

Честно казано, малко съм разочарована от почти болния стремеж на бизнесите да имат още и още трафик в сайта си. Постигат го (евентуално) с безумни заглавия и думи като „Ексклузивно!“ в тях.

Но, нека задам три важни въпроса:

  1. Трафикът ли е най-важен за сайта ви?
  2. Повече трафик равен ли е на повече клиенти?
  3. Не е ли по-разумно да търсите посещения от хора, които се интересуват от вашите продукти и услуги, вместо от всякакви случайни минувачи, от които няма да изкарате и лев?

Целта на маркетинга е да привлича правилната публика. Следователно, читателите ви трябва да са хора, които ще искат комуникация с вас – ще прочитат и ще отговарят на това, което им казвате. С други думи, трябва ви интелигентна аудитория, а не безсмислен трафик.

Вижте 7 типа статии, с които да направите блога си професионален, незаменим и интересен.

#1. Списъци с точки

На мен са ми много любими. Това са текстове, които се четат бързо, поради добрата им структурираност. В тях почти няма излишни думи, а само кратък увод, изброяването с точки и заключението. Според изследвания в САЩ най-четените списъци са с по 10, 16, 23 или 24 точки – тези числа се възприемали много добре от читателите. Не знам защо.

#2. Дълги публикации

Аз лично не ги обичам много – рядко имам време да прочета особено голям текст, а и търпението ми често привършва преди самата публикация. Но, както знаете, има си хора за всичко. Тези, които наистина се интересуват, ще прочетат всичките ви думи. По последни данни обаче, текстове над 1000 думи е добре да се избягват. Ако искате да се разпрострете на 1500-2000+ думи, разбийте текста на части.

#3. Статии с практична информация

Това са текстовете със заглавие, което включва „Как да…“. Четат се от публиката и се възприемат добре.

#4. Отговори

С този тип текстове може да отговаряте на друго съдържание. Ако сте видели нещо в друг блог или новинарски сайт, може да го коментирате във вашия блог като направите препратка към първия текст, разбира се (важно е читателите ви да знаят защо сте публикували нещо). Този тип съдържание създава трафик, чете се, коментира се. Но изисква много четене, за да се получи наистина добър материал.

#5. Аргументации

Добре аргументираните мнения също представляват интерес за интелигентната аудитория. Четат се и от съгласни, и от несъгласни с мнението.

#6. Изследвания и тези, подкрепени с данни

Статистики, числа, графики – да, може и да ви звучи скучно, трудно или сухо, но това са интересни неща за наистина проявяващите интерес читатели и потенциалните ви клиенти.

#7. Доклади

Това е близко до предишната точка. Задълбочените анализи не са за всеки. Те също са за най-„любознателните“ сред публиката ви. В моята работа аз чета доста такива – помагат ми, за да предоставям по-добри текстове на клиентите си.

В заключение ще кажа, че най-важното нещо е да не се отказвате и да експериментирате. Няма универсална работеща формула, затова трябва да откриете вашата. И, както казах, наблегнете на качеството, а не на количеството, т.е. на правилните хора, а не на трафика.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.