10 глупави неща, които SEO консултантите (другите) ви казват

SEO (Search Engine Optimisation, оптимизация за търсачки) все още обърква повечето хора и, за съжаление, много консултанти и компании в България (а и не само тук) печелят, възползвайки се от това объркване.

Много е трудно да се определели дали вашият SEO консултант е добър в работата си и дали услугите, които предлага, отговарят на цените му. Затова реших да напиша тази кратка статийка, в която да изброя някои от най-глупавите неща, които SEO експертите ви обещават, или услугите, които ви предлагат „на цена“, която не оправдават изобщо.

 

#1. Ще оптимизираме само началната ви страница

Google вижда всяка страница от сайта ви като уникална единица, така че, да – започването от началната страница е много добър ход. Но имайте предвид, че едва ли ще получите желаните SEO резултати само от страница Начало. Обикновено тази страница служи най-вече за брандинг и е по-артистична и динамична, затова е трудно да се запълни с текстове… и да остане красива.

В идеалния случай трябва да оптимизирате всяка страница на сайта си поотделно, като изберете една или две ключови думи, върху които да се фокусирате.

 

#2. Ще получите достъп до нашия софтуер за подробни отчети

Искате изчерпателна отчетност? Използвайте Google Analytics. Той предлага детайлна и широкоспектърна информация, при това в лесен за разбиране формат. Има куп полезни онлайн ръководства, които ще ви помогнат да разберете и интерпретирате данните. Най-хубавото е, че е безплатен.

 

#3. Ще регистрираме сайта ви в търсачките

Голяма работа! Има наистина само три търсачки (Google, Yahoo!, Bing.), а в България дори е само една (Google, разбира се), които имат значение. И качването на вашия site map (карта на сайта ви) в тях отнема 10 минути.

 

#4. Плащайте ни ХХХХ лв. на месец за мониторинг на сайта ви

И какво точно се прави месец по месец? По мое мнение, ако сайтът ви е изграден добре от SEO гледна точка, и ако редовно качвате съдържание в него, фокусирано върху ключови думи и качествен контент, много малко може да се прави всеки месец, за да бъде повлияно на класирането му. Разбира се, резултатите трябва да се наблюдават (виж #2), за да видите кои ключови думи са ви най-важни, или да се възпозлвате от текущи събития, за да създадете релевантно на тях съдържание. Но постоянното наблюдение и настройване е хабене на усилия. Може да са нужни няколко месеца, за да забележите резултати, но със сигурност не е нужен съмнителен ежемесечен мониторинг, за да разберете, че сте стигнали до успех… или провал.

 

#5. Ще насочим стотици линкове към сайта ви

В основата на линк билдинга (изгражднето на връзки) е качеството, а не количеството! Един релевантен, наситен с ключови думи линк от уебсайт, който е свързан с вашия бранш, струва 100 слаби връзки от случайни (и некачествени) директории.

 

#6. Ние сме партньори на Google и можем да повлияем на класирането на сайта ви

Голяма, дебела, подла лъжа. Нито един от парньорите на Google не може да манипулира, най-вече срещу заплащане, класирането на сайт в SERP. Това е.

 

#7. Ще видите резултатите за една седмица

Ако вашият сайт е нов или досега е бил пълна каша (но вече е подобрен, и подреден, и направен както трябва), при първия му допир с качествено и правилно SEO той наистина може да се качи нагоре в класирането на Google. Тази позиция, обаче, едва ли ще се задържи – скоро ще разберете, че тя е случайна и временна. И сайтът ви ще падне надолу до по-реалното му място. Тогава започва истинската работа. Може да са необходими от три до шест месеца (а и повече), за да се премести сайтът ви в класирането до позиция, от която ще сте доволни.

 

#8. Ще ви създадем страница в Google Places

Това е доста добро обещание и е полезно оръжие във вашия SEO арсенал, но в действителност създаването на страница в Google Places отнема около 15 минути и е нещо, което можете (поне може да се опитате) да направите сами. След това ще можете и да го управлявате сами.

 

#9. Ключовите ви думи са добри!

От това изказване трябва да ви светне червена лампичка, че нещо не е наред! Всеки SEO консултант, който не спори с вас за избора на ключовите думи, не трябва да бъде приеман насериозно.

Преди да изберете вашите, трябва да разберете ключовите думи на конкурентите си – тези, които трябва да преборите с вашия сайт. В идеалния случай е добре да знаете и класацията за трудност на ключовите думи (SEOmoz осигурява това), броя на глобалните и локалните търсения, възрастта на домейна, авторитета на домейна и авторитета на домейните, които заемат първите 10 места в класирането. Ще ви е нужна цялата тази информация, за да установите дали имате някакви шансове да подобрите конкуренцията и да се класирате на по-високо място.

 

#10. Гарантираме ви първа страница в Google

С Google няма гаранции. Ако имаше, всеки сайт щеше да е на първа страница. Дори и от Google не обещават нищо.

Ако вашият SEO консултант обещава, че ще ви изкара на първа страница за една или две ключови думи в рамките на няколко месеца, на конкретен пазар, това е възможно да се случи!

Имайте предвид още нещо: много по-лесно е сайтът ви да се придвижи от страница 186 до страница 2, отколкото от страница 2 до страница 1.

 

В заключение, не вярвайте на високопарни думи. Въпреки че SEO не е сложна мозъчна операция, в него няма нищо просто. Няма и лесни резултати. В изкачването нагоре в класирането има много мислене, разбиране на нещата и много упорита работа! Късмет.

 

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.