Деси Бошнакова: За интернет се пише по-трудно и отговорно

Днешното интервю във вторник е всъщност интервю в сряда. 🙂 Но реших да наруша традицията и да го оставя за днес – светлият празник, който събира семейства и приятели заедно, заслужава един много позитивен човек. Като Деси Бошнакова. 🙂

Исках да направя подарък на читателите на блога ми (които не са много, но са все подбрани люде 😉 ) – затова, приемете всичко, което ще прочетете тук, за подарък. Деси знае коя е по-добрата страна на нещата и я е споделила с всички нас. Позитивно и усмихващо.

 

Вижте коя е Деси Бошнакова и какво ми отговори на въпросите.

 

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Десислава Бошнакова. Обичам морето, лятото, слънцето, децата си, съпруга си, кучето, майка си и приятелите си. Обичам да чета, да пиша, да играя…

Деси Бошнакова, за която комуникацията е начин на живот.
Деси Бошнакова, за която комуникацията е начин на живот.

 

С какво се занимаваш?

Ако трябва да избера една дума – комуникация. Преподавам в департамент “Масови комуникации” в НБУ. Уча театрална режисура в НБУ. Имам агенция, която провежда обучения в сферата на ПР, специалните събития и презентирането и издава специализирана литература по същите теми. От миналата година издаваме и художествена литература.

 

Кой е твоят блог?

Boshnakova.com – или както съм си го кръстила – За по-добрата страна на нещата. В него се опитвам да пиша за онези неща, които правят живота красив, но от другите рядко ни остава време да говорим за тях.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Разбира се, че има. Блогърът, особено този, който пише за личния си блог, го прави наистина за удоволствие. И много често това е причината нещата да се получават. Няма ограничения, няма срокове, няма клиенти, с чиито изисквания да се съобразиш, докато развихряш въображението си. Копирайтър е професия, която много мои приятели вършат изключително добре.

 

Като каква се определяш – блогър или копирайтър?

Разсеян блогър, защото много често си казвам да пиша по-често и все нещо се случва и го оставям за утре…

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

През пролетта излезе първата ми книга с истории. И със сигурност мога да споделя, че когато историята е в главата ти, тя просто излиза. Но ако трябва да бъда честна, в тишината на нощта ми се получава по-добре писането. Всички са някъде другаде, няма телефони и мога по-фокусирано да насоча мислите си в желаната от мен посока. Винаги звучи музика, но каква е, зависи от настроението ми. А една чаша топло мляко с какао може да свърши чудеса за всяка история.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Хаос е по-подходящата дума за това, което цари около мен и на работната маса. Но в моя хаос, като между другото във всеки хаос, си има много прецизен ред, който обаче само аз си знам.

Хаос, в който има ред - Деси. :)
Хаос, в който има ред – Деси. 🙂

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Добрият бизнес текст е този, който е успял да постигне целта си. Написан е, огласен е и след като го прочетат хората са разбрали и запомнили това, което е трябвало. Има и много красиви, мелодични, но не работещи бизнес текстове.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Нищо не е лесно, а за интернет се пише още по-трудно и отговорно. По една простичка причина – обратната връзка е мигновена и никой не се и опитва да скрие кусурите на текста, ако има такива. Хората го вземат и той много бързо заживява свой живот. В лесните начини за изказване на мнение стимулират хората по-често да коментират и оценяват. Това прави задачата още по-отговорна. Но пък като се получи е голям кеф.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Първо трябва да владее езика. В езика има много магия и добрият текст трябва да притежава поне малко от нея. Трябва да има богата обща култура и да не е загубил любопитството си. То ще му помогне да търси нови гледни точки, нови предизвикателства и нови теми. Както и много други нови неща. Стига да не спира да задава въпроси и да търси отговори.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Ако имах неограничени средства, бих изкупила всичко от сайтовете apple.com & camper.com. Ама, наистина. Това препятствие не ме спира да греба с пълни шепи от ted.com.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Обичам ли да чета?

 

Финални думи?

Винаги, когато ми задават въпроси, се замислям за онези малки неща, които правят всичко различно. Един текст, дори и да не е съвършен, ако в него има душа, стига до тези, за които е предназначен. Технологиите са средство за общуване между хората, а не друго. Така че добрият текст в мрежата е добър и извън мрежата. Само Google може да е на друго мнение, по отношение на оптимизацията. 🙂

 

Благодаря, Деси! И не спирай да търсиш по-добрата страна на нещата!

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Деси Бошнакова, ако Ви е харесало!

4 comments

 1. Gery Chery

  Деси ми преподаваше в един колеж…след нея започна да ми харесва да съм различна и себе си – да лежа на пясъка, да си купувам втора употреба дрешки, да се усмихвам през разчорлени кичури, без червило и очни линии, а само по очила:)))

 2. Silva Forest

  Здравейте, Гери!
  Благодаря, че сте тук.
  Признавам си – завиждам ви. Нямам щастието да познавам Деси лично. „Познавам“ я от блога й и от фейсбук. Това не е много, до успявам да се убедя, че е интересен, вдъхновяващ човек. 🙂

 3. Елена

  И на мен Деси ми преподаваше в един колеж (м/у другото при първата ми среща, когато трябваше да се представя тя ми се накара, че „една фирма“, „едно училище“, „един университет“ -НЯМА!!! :), но няма да правим реклама ;)/ Та чрез нея се запознах с ПР-а такъв, какъвто трябва да бъде. Бях изключително вдъхновена от нея като човек, преподавател и професионалист. БТя е и първият инакомислещ човек, който показваше как трябва да си слагаме различни шапки, да сме цветни и непринудени! Благодаря!

Comments are closed.