Николай Галинов: Onpage оптимизацията е най-ефективна

След страхотното интервю с Деси Бошнакова и заслужената декемврийско-януарска ваканция след него, блогът ми за копирайтинг се завръща с нова серия от интервюта. Този път наред с техните отговори на моите въпроси са няколко SEO специалисти, които по един или друг начин са ми направили впечатление.

Започвам с Николай Галинов – млад и амбициозен мъж с разностранни интереси, като SEO, кулинария и туризъм. Много се радвам, че той намери време да отговори на новите ми въпроси, а според мен и съвсем искрено. 🙂

 

Вижте кой е Николай Галинов и какво ми отговори на въпросите.

 

Николай Галинов и Google
Николай Галинов и Google

Здравей. Представи се с няколко думи.
Здравей, Силва. Привет и на читателите на твоя блог. Казвам се Николай Галинов и съм на 23 години. Роден съм в Балчик, но живея в София. Имам щастието да твърдя, че моето хоби в последствие с времето се превърна в моя професия. Обичам риболова и дългите разходки в планината и сред природата.

 

С какво се занимаваш?
Занимавам се със SEO от 5 години. Към момента съм SEO мениджър в „Оптимизейшън.БГ” (http://optimization.bg/). Също така съм и съсобственик на агенция за недвижими имоти Tanita.bg. Отделно имам няколко лични проекта, като сайт за кулинарни рецепти например. Обичам да оползотворявам времето си на 100%, затова винаги търся нови възможности, предизвикателства и ангажименти.

 

Имаш ли блог?
Поддържам моя SEO блог Galinov.com от близо 4 години. Напоследък там (също като теб) взимам интересни интервюта от колеги в бранша. Когато имам възможност пускам и блог постове, защото смятам, че е важно за всеки един блогър да създава съдържание, което надявам се, ще бъде полезно за посетителите в сайта.

 

Кой е твоят блог/фирмен сайт?
Galinov.com, а сайтът за кулинарни рецепти, за който споменах съм го кръстил nahrani.me.

 

Кое от SEO е най-приятно за правене лично за теб?
Проверката на позициите на сайтовете. Когато се събудя сутрин и видя, че позициите на сайтовете, които оптимизирам са се покачили, се чувствам много приятно и удовлетворен.

 

Кое от SEO е най-ефективно за правене отново според теб?
За мен Onpage оптимизацията е най-ефективна, защото благодарение на нея откриваме различни проблеми, поради които не се класира даден сайт. За всеки сайт и всяка ниша, изготвям индивидуална стратегия, с която сайтът ще се класира в ТОП позиции.

 

Facebook, Google+, Twitter – кой е твоят фаворит и защо?
Facebook, защото всичките ми приятели го ползват. Google+ го използвам само, защото има възможност за конферентни разговори (Hangout).

 

Кога и къде работиш? Какво ти е необходимо, за да работиш? Какво настроение? Музика?
Доста често се случва да не знам кой ден сме. 🙂 Работя постоянно. През седмицата, събота, неделя – за мен няма значение кой ден е, когато имам работа и поставени цели със задачи за изпълнение. Необходим ми е личният компютър и няколко кафета за презареждане. 🙂 Когато съм в офис среда сред колегите, имам повече настроение за работа, отколкото когато си работя сам от вкъщи, но често и това се налага. Тогава се старая да игнорирам всички разсейващи ме неща (Skype, социални мрежи и т.н.) и да се съсредоточа над текущите задачи, с които се занимавам. Харесва ми когато работя да слушам по-бърза музика като любимия ми стил е Minimal.

 

Количество или качество на клиентите?
И двете. Не винаги принципът „количествените натрупвания, водят до качествени изменения” е верен. Когато имаш повече клиенти, ти самият си по-мотивиран и даваш най-доброто от себе си. Когато клиентите ти го забележат, те почват да се отнасят с уважение към работа ти и това се отразява благоприятно на качеството на работния процес.

 

За или против платената реклама в Google и Facebook?
За Google, против Facebook. Преди сайтът да се класира в топ 1 в Google препоръчвам на хората да използват Google AdWords, като стартов канал за продажби от търсачките.

 

Google AdWords или Facebook Ads или и двете?
Google AdWords, защото смятам, че хората, готови да купуват, използват Google, а не Facebook. С Facebook може да се гради бранд, но като конверсия реклама-продажби смятам, че Facebook са много назад. А и потребителите в България все още като че ли използват социалната мрежа Facebook за отмора и забавление, отколкото като сайт, от който могат да получат ценна информация или да купят продукт. Дори на моменти там рекламата е натрапчива, особено, ако не е изготвена по подходящ начин и потребителите откровено я отъждествяват като „спам”.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/ниша, който/в която е истинско удоволствие да оптимизираш?
Хотели в Кранево. Започнах кариерата си на оптимизатор като бях главен готвач в един хотел в Кранево. Започнах да оптимизирам сайтовете на над 20 хотела и с някои от тях все още работим заедно. Нишата туризъм ми е любима.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?
Може би въпроси, свързани с образованието… За мен образованието в България има още накъде да се подобрява. Образователната система в България те подготвя да взимаш по-висока заплата, а не да започнеш собствен бизнес. Липсват доста неща в образователните програми, като например дисциплини, свързани с оптимизацията за търсещи машини.

 

Финални думи?
Пожелавам на теб и читателите на сайта, годината да е много успешна и ползотворна. Нека всички да бъдем мобилизирани и концентрирани в работата ни, защото само с целенасочен и истински труд можем да се развиваме… и да окупираме първите места в Google.bg за сайтовете ни. 🙂

 

А моите финални думи са: Благодаря, Ники!

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Николай Галинов, ако Ви е харесало!

4 comments

 1. Димитър Георгиев-Бико

  Ники е наистина страшно добър професионалист и смея да твърдя, че (базирайки се на опита си в съвместните ни отношения) е един от най-добрите млади оптимизатори в България.

 2. Банко

  Много добро интервю и евалата на Ники. Много хубаво се е разгърнал. И определено е една добра статия, която всеки начинаещ е хубаво да прочете. 😉 Успехи на него и проектите му. 🙂

 3. optimizator

  Абе хора наистина ли си вярвате, че това е нещо мега специано – оптимизатори – и се взимате мега насериозно? Вие сте просто едни спамери, това е истината.
  Спамите с линкове и статии и вече това било наука и професионализъм? Хахахахаха
  Всеки ако седне и прочете 1-2 статии ще може сам да си оптимизира сайта, но истината е, че хората ги мързи.
  А и това сайта ти, че излиза на 1 страница в гугъл, не е гаранция, че ще имаш трафик и продажби. Вземете се научете как наистина се докарва трафик.
  Гугъл не е нещо сигурно – днес го има, утре го няма.

Comments are closed.