5 начина да пишете прекрасни текстове

Последните ми няколко поста на тема „копирайтинг“ бяха ориентирани към бизнесите и техните сайтове и блогове. Днес ще дам 5 съвета, които може да са в помощ на мои колеги и на тези от вас, които са решили сами да се справят с копирайтърската работа в компанията си.

Ще започна с констатацията, че

много от уеб текстовете, на които попадам ежедневно, могат да бъдат по-добри. Не само по-добри, а значително по-добри.

Ако пишете върху позната материя, познавате аудиторията си и имате добри писателски способности, вие вероятно ще създадете доста добър текст.

Но „доста добър“ не е достатъчно! Ако обърнете внимание на някои подробности, текстът ви от „доста добър“ ще стане „прекрасен“.

Независимо дали създавате блог постове, доклади, текстове за мейл маркетинг, видео текстове и т.н., можете да повишите писането си поне едно ниво нагоре само чрез прилагане на някои прости принципи.

#1. Пишете пиян, редактирайте трезвен

Разбира се, не се възползвайте от този съвет буквално, защото иначе няма да напишете нищо. Пияните хора не са много сподобни да пишат вярно, бързо и свързано, а и не им е до това.

Идеята ми е да пишете така, че да звучите истински.

Убеждаването в това някой да направи нещо (да купи продукт, който рекламирате, например) е най-вече въпрос на предаване на знание и изграждане на доверие. А е трудно да се изгради доверие, когато пишете безцелно – заради самото писане (и за да вземете парите на клиентите си).

Много копирайтъри пишат прекалено формално и официално, просто защото си мислят, че така звучат важно. Това, обаче, е лоша идея. Никой не иска да чете скучни и сухарски текстове.

Препоръчвам ви да бъдете импулсивни и истински от самото начало, а след това да редактирате, отколкото изобщо да не покажете емоция.

Когато пишете, уверете се, че темата поражда у вас поне мъничко страст – тогава просто кажете на читателите това, което искате да им кажете. Не се смущавайте да им се разкриете.

Читателите усещат ентусиазма на копирайтъра, а това ги кара да се почувстват като участници в разговор. По-голямата част от текстовете в уеб имат твърде малко страст и ентусиазъм в себе си. А това ги прави просто добри, а не прекрасни.

Вдъхнете живот на текста.

#2. Една нощ по-късно

Казано по-просто: можете да подобрите всеки текст, ако го оставите да престои една нощ и се захванете с редакцията му на следващия ден.

Да, ясно ми е, че бързате, имате срокове, клиентите тропат с крак. И при мен е така. Истинско щастие е дори, че имате нещо написано в срока, който сте дали. 🙂

Искате просто да изпратите завършения текст на клиента си, да получите заслуженото „Благодаря!“ и да си отдъхнете спокойно. Но не го правете.

В светлината на новия ден всичко изглежда различно. Текстът ви няма да ви се стори толкова добър, колкото вчера. Хубавото е, че ще можете да го редактирате на свежа глава, отпочинали, с нова перспектива.

Обикновено редактирам 70-80% от текста в такива ситуации.

#3. Четете текстовете си на глас

След като вашият текст е преспал, отлежал и редактиран със свежи сили, идва идеалният момент да бъде прочетен на глас. Това е една от най-популярните писателски техники. Причините за това са две:

  • първо, тя работи. Когато четете текста си на глас, вие виждате проблеми с потока от думи, които очите по правило пропускат. А още по-добре е, ако някой друг чете текста ви на глас – защото за страничният читател всяко словосъчетание ще е ново, а не познато, както за вас.
  • второ, почти никой не го прави. Дори писателите, които предлагат този съвет (да, аз също), рядко го следват.

#4. Тестът с дишането

Докато четете най-новия си шедьовър на глас, можете да отхвърлите още един проблем – прекалено дългите изречения. Вижте тук цитат #1.

След като накачулите 20 думи в едно изречение, всяка допълнителна дума може да ви загуби до 10% от вашите читатели (това не съм си го измислила аз, прочетох го някъде).

Един прост начин за тестване на това е „дихателният тест“. Ако направите пауза за глътка въздух в средата на изречението, докато го четете на глас, значи то е прекалено дълго. Или махнете излишното от него, или го разделете на 2-3 по-кратки изречения.

#5. Пренапишете страдателния залог

Страдателният залог е измислен, за да създава комплекси на писателите, че нямат по-добри познания по граматика. Не се притеснявайте, лесно се учи.

Ако някой прави нещо, имаме деятелен залог. Ако нещо е направено от някой, имаме страдателен залог. Изреченията със страдателен залог се приемат като многословни, тежки и безжизнени. Изреченията с деятелен залог са стегнати, леки, енергични и непосредствени.

Пример:

  • Страдателен залог: Прекрасният текст е написан от копирайтър.
  • Деятелен залог: Копирайтърът написа прекрасен текст.

Страдателният залог не винаги е лошо нещо. Копирайтърската полиция няма да ви арестува заради това, че го използвате. Просто го сведете до минимум.

В обобщение…

Независимо дали сте опитен професионалист или начинаещ писател, тези пет съвета винаги могат да подобрят вашите текстове. Благодарение на наличието на собствен стил, търсенето на нови перспективи, четенето на глас, тестването за дълги изречения и пренаписването в деятелен залог, вие можете да направите читателите си по-ангажирани и да получите повече конверсии.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.