Поли Козарова: Винаги имам настроение за писане, то е част от мен

Първото интервю в новата рубрика тук Интервю във вторник е с моята, смея да твърдя, приятелка – Поли Козарова.

Много се радвам, че Поли се съгласи да се включи в идеята ми за интерюта към известни копирайтъри и блогъри и да ми отговори на 13-те фатални въпроса.

Започвам точно с Поли, защото исках да дам предимство на дамите – от женска солидарност.

 

Вижте коя е Поли Козарова и какво ми отговори на въпросите.

 

Поли Козарова
Поли Козарова

Здравей. Представи се с няколко думи.

Поли Козарова, маркетингов специалист. Освен това – страстна любителка на източните философии и пътешествията, още по-страстна книгоманка, блогър, нещо малко писател, майка и съпруга, верен приятел… Зодия Скорпион и Огнен Кон, изобщо – трудно поддаващо се на класификация животно. 🙂

 

С какво се занимаваш?

От над 15 години се занимавам с бизнес развитие, маркетинг и продажби в ИТ сектора у нас. Подобно нещо съм завършила в университета – математика и софтуерно инженерство, но да си призная честно, не съм си и представяла, че професионалната ми кариера ще се развие точно така…

 

Кой е твоят блог?

Маркетинг Буркан, който е вече на почти 5 години, май че е един от първите в България блогове за маркетинг и бизнес. По това време, когато го започнахме с моя съавтор – популярният Димитър Николов от www.kreativen.com и www.smartnews.bg, единствено Тодор Христов с Нова Визия работеше в тази област.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Ами за професионалиста разликата е очевидна, за другите – не знам. Чувствам се малко неудобно да го кажа. 🙂 Блогването е страст, или както писахме в небезизвестната и единствена досега българска е-книга за блогването Блогопедия – блогването е ДАО. Можеш да блогваш за всичко, за всяко нещо, което искаш да споделиш с другите в интернет – книги, цветя, животни, стихове… А копирайтването е професионална услуга за бизнеса. Да сътвориш най-добрия текст за неговото присъствие в интернет. Най-общо. Но изисква доста подготовка, знания и не на последно място – дар за писане.

 

Като каква се определяш – блогър или копирайтър?

Както вече споделих – и на мен самата ми е много трудно да се определя, да се побера в рамки… Кое ми е основното, кое в живота ми е най-важно? Всичко, с което се занимавам, ми е интересно, любимо и важно. Но не съм копирайтър, де. Така че, ако трябва да направя избора си между тези две възможности, да, определям се като блогър.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Навсякъде мисля за това какво да пиша – и когато се разхождам, и когато разговарям с някого /моля за извинение моите събеседници/, и когато пътувам… Пиша предимно нощем, след като домочадието и светът заспят. Тогава ми е най-свободно, спокойно и креативно. Какво ми е необходимо да пиша ли? Интересен въпрос. Нищо друго, освен достатъчно време… Винаги имам настроение за писане, то е част от мен. Нямам нужда от допълнителни стимули. Освен понякога – малко кафе с шоколад.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Творчески безпорядък, определено. Създава ми многопосочност. Не обичам никакви ограничения, в това число и премного работен ред…

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Добрият текст е неразделен от добрата визуализация. Бизнес информацията е предназначена за всички сетива – зрение, слух, напоследък някои създават даже бизнес аромати. Добрият бизнес текст има резултат. Той привлича вниманието на клиентите. Запомня се. Предизвиква позитивна нагласа. Мотивира за действие.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Не е лесна задачата на копирайтърите… Много трудно се пишат текстове за уеб. Те са различни от текстовете за печатна реклама или телевизия. Изисква се друго представяне на целия текст, друга структура… Изобщо интернет си има свои правила. Затова винаги се учудвам на ниските цени за подобни услуги. Мисля, че това е за сметка на качеството. И на резултата, разбира се.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Аз съм обикновен блогър, а не копирайтър. Затова не знам дали моята представа е меродавна? Това, което според мен се подценява, че за да се създаде добър бизнес текст в интернет, трябва да се познават спецификите на индустрията, в която фирмата-клиент работи и спецификите на продукта, за който се пише. А това не е никак елементарно.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Ако става въпрос за комерсиални блогове или сайтове, аз съм професионално деформирана и много критична към реклами и рекламни текстове. Трудно се връзвам на маркетингови послания, дори и много изкушаващи. Това е нещо като при сомелиерите – не знам дали купуват и консумират вината, които предлагат на гостите в ресторанта… Иначе имам доста любими блогове, които следя. Например блога на Сет Годин.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Не знам, ти знаеш. 🙂

 

Финални думи?

Пожелавам ти много професионални успехи, късмет и щастие.

 

Благодаря на Поли, че се включи. А следващия вториник очаквайте следващото интервю.

6 comments

 1. Поли Козарова

  Силве, и аз благодаря за поканата да ти гостувам в професионалния сайт. Вторник 13-ти е чудесен повод за интервю, особено първото тук. Наистина съм поласкана и наслука!

 2. Silva Forest

  Поли, благодаря, че прие поканата! Много се радвам, че прие.
  Не бях забелязала, че днес е 13-ти, но това още повече ме зарадва – за мен 13 е щастливо число. 🙂
  Благодаря за пожеланията!

 3. Поли Козарова

  И за мен 🙂

 4. Пламен Петров: Обичам да се забавлявам с думите - Silva Forest Copywriting - Silva Forest Copywriting

  […] Както знаете (е, поне тези от вас, които следят какво се случва тук), започнах нова рубрика – Интервю във вторник. Първа на 13-те ми въпроса във вторник, 13-ти, ми отговори Поли Козарова – вижте тук. […]

Comments are closed.