Стефан Русев: Добрият копирайтър трябва да разбира от маркетинг

В днешното Интервю във вторник отново имам гост от Варна. След Христо Стоянов, който беше блестящ!, днес ще ви срещна с човек, който разбира от писане, маркетинг и обзавеждане. И от писане за обзавеждане.

Следя блога на Стефан Русев отдавна с голям интерес. Това е причината да го поканя в моя блог за копирайтинг, защото бях сигурна, че отговорите му ще са интересни – както за мен, така и за вас. И се оказах абсолютно права! 🙂

 

Вижте кой е Стефан Русев и какво ми отговори на въпросите.

 

Стефан Русев
Стефан Русев

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Стефан Русев: блогър, маркетинг самурай, левскар трето поколение, веселяга, мечтател, болен оптимист, метъл, любител на бирата и все още преследващ мечтите си.

 

С какво се занимаваш?

Маркетинг мениджър съм в студио за интериорен дизайн INDESIGN. От края на 2009 развивам блог за маркетинг. В него споделям своите маркетинг идеи и маркетинг вдъхновение. Работя и като маркетинг консултант на свободна практика.

 

Кой е твоят блог?

Моят блог е stefanrusev.net. Това е личен проект, който изключително много ме зарежда и вдъхновява. Влюбен съм във философията на блоговете да се споделят занния и вярвам, че те са страхотна възможност за всеки да покаже себе си, да разпространи своите идеи, да изгради своята лична марка, да се свърже с подобни на него и да се развива в своята област. С малко повече късмет и труд дори от блоговете може и да се печели по различни начини.

В блога си пиша за нещата, които ме вълнуват в маркетинга и споделям изцяло своите знания и идеи. Хора са ме питали не ме ли е страх, че ще ми откраднат идеите. Винаги се усмихвам на подобни коментари и им казвам: „Светът е оцеля, защото си е споделял знанието и идеите.“. Обичам много блоговете и самото блогване.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Има и разлики, и прилики. И двамата си служат с думите, но на копирайтъра му плащат да създава конкретен текст за конкретен клиент, продукт, кампания, реклама, събитие и др., а блогърът пише в резултат на лично вдъхновение и страстта си към определена област. Блогърът сам избира за какво да пише, а копирайтърът няма тази свобода на избор. И двамата продават чрез съдържание – единият идеите си, а другият – продуктите на своя клиент. И двамата знаят, че съдържанието е най-силното оръжие на съвременния интернет маркетинг.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Основно като блогър, но и малко като копирайтър. Във фирмата, в която работя, отговарям изцяло за съдържанието в сайта, блога, профилите в социалните мрежи, отговарям на запитвания на клиенти и имам опит в създаването на текст, който продава.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Пиша късно през нощта и най-често след полунощ. Това е така, защото тогава децата ми (имам две деца, момче и момиче) вече са заспали и имам спокойствие. За да седна да пиша, ми е необходимо само тишина и всички вкъщи да са заспали. Пиша на един дъх и разчитам изцяло на вдъхновението си. През деня, докато пътувам за работа или докато правя нещо, си записвам в един тефтер различни хрумки и, ако вечерта вкъщи е спокойно (с малки деца всичко се променя за минути), сядам и пиша. Това, което напиша, го публикувам веднага, не го оставям за другия ден. Ако темата изисква по-задълбочено проучване, първо откривам информация, която ми е необходима и на другия ден сядам и наведнъж написвам всичко.

Музиката ме разсейва, не търся опредлено настроение, подходящото идва когато имам идея и седна да пиша. Обичам тишината, след полунощ някак си всичко е спряло и не се движи, и нищо не ми пречи да освободя съзнанието си и да се оставя на мислите си, без никой да ме критикува и да ми обяснява, че това е невъзможно.

Е, понякога заспивам пред компа, но това е лично моето си време с моите си мисли и мечти.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Нещо средно. Не съм фен на безпорядъка, но и не отделям много усилия да поддържам всичко в ред.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Да продава. Това е основната цел на съдържанието.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Има си специфични неща. Въпреки че прекарваме все повече време пред компютрите, хората не обичат да четат прекалено дълги и сложни текстове в уеб пространството. Трудността идва да се даде достатъчно ясна информация, но да не отегчим читателя, да спечелим доверието му и да го накараме да се обърне към нас за това, което искаме: продажба, регистрация, участие и т.н.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Основата е да пише правилно и да има богата езикова култура. Сложността при копирайтъра идва от това, че той трябва да пише за различни клиенти с различни продукти, услуги, кампании, събития, а това изисква много широки познания. Човек няма как да знае всичко, но копирайтърът трябва да има любопитство да научава нови неща, за да е полезен на клиентите си. Другото основно нещо е да разбира от маркетинг, защото от него ще очакват съдържание, което да продава. Иначе има много тънки моменти, свързани с комуникацията, защото копирайтърът е външно лице във връзката между компанията и нейните клиенти и трябва бързо да може да се адаптира.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

За текст, който ме кара да се замисля, веднага се сещам за блога на Сет Годин. Директно те въвежда в идеята си и не ти губи времето с излишно съдържание. Още от първото изречение стреля в 10-ката и веднага те грабва със своята гледна точка. И в повечето случаи това го постига с не голямо съдържание.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

За бъдещите творчески планове :). Интересувам се сериозно от спортен маркетинг и искам да се занимавам с това, въпреки че в България тепърва навлиза и сега започва да се говори за него. Ще видим до къде ще го докарам и дали спортният маркетинг ще изгрее и над моята улица… :).

 

Финални думи?

Благодаря за поканата. Залагайте на полезното съдържание и винаги търсете умността в него, ако искате да имате умни клиенти.

 

Заключителните думи са блестящи! И аз благодаря на Стефан, че прие поканата ми да се включи в рубриката Интервю във вторник с интересните си мисли и споделен личен опит – на доста места личи това – по един много страхотен начин! Получи се изключително добре!

 

Ако имате мнение или въпрос, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто със Стефан Русев, ако Ви е харесало!

2 comments

Comments are closed.