Христо Стоянов: Добрият текст не само продава, но и вдъхновява

След интервюто с Тодор Христов, за когото разбрах, че е повлиял на много познати блогъри да станат такива, днес е ред на още един човек, който „вдъхновява хората да подобрят живота си“.

Христо Стоянов е енергичен млад човек, който не се определя нито като блогър, нито като копирайтър (ще разберете защо, ако продължите да четете), обича моторите и тишината. За последното не се учудвам – статиите му са изключително добри и, според мен, е логично да ги пише в пълна концентрация. (Поне аз така бих правила. 🙂 )

За мен е голяма чест, че той се съгласи да се включи в Интервю във вторник с 13-те си отговора!

 

Вижте кой е Христо Стоянов и какво ми отговори на въпросите.

 

Христо Стоянов
Христо Стоянов

Здравей. Представи се с няколко думи.

Здравей на теб и на твоите читатели. Казвам се Христо Стоянов – определям себе си като уеб ентусиаст, който се опитва да стане уеб предприемач. Обожавам мотоциклети и това, което правя в интернет.

 

С какво се занимаваш?

Извън компютъра работя в продажбите. Представител съм за Русе, Търново и Разград на търговска компания. Общо взето преговарям за цени, договарям доставки и други подобни скучни неща. Когато се прибера от работа, започвам да се занимавам с другото ми работно място в интернет, което е…

 

Кой е твоят блог?

Lifehack.bg. Но честно казано не го определям точно като блог. По-скоро като сайт, дистрибутиращ определен тип съдържание.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Според мен има. Мисля, че блогър е човек, който има нужда от себеизразяване, отвъд нормалното ежедневно общуване. Обикновено това са нещо като писатели, които искат да споделят своя свят с останалите. Копирайтингът си е чист бизнес. Това, разбира се, не пречи копирайтър и блогър да са един и същ човек. Дори доста често си е точно така.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Мисля, че не съм нито едното, нито другото. Определям се като човек, който предоставя определено съдържание, което смята, че ще бъде интересно и най-вече полезно на хората. Нещо като Publisher, ако правилно се изразявам. Блогването е доста лично мероприятие, което понякога разбира се вплитам и в lifehack.bg, тъй като във всеки материал аз изказвам собственото си мнение. Всъщност, така като се замисля над въпроса ти, вероятно се получава някаква симбиоза.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Пиша вкъщи след работа, понякога открадвам и от работното време, но това нека си остане тайна :). За да седна и да подготвя статия, имам най-вече нужда от време, от тишина и от концентрация, което напоследък трудно постигам. Не обичам да слушам музика, докато пиша – само ми пречи. Всъщност, аз съм доста интровертен човек и тишината е част от моята същност. Стремя се това, което публикувам, да е изпипано до най-малкия детайл – снимки, карета, параграфи, линкове, описания, а затова ми трябва доста добър фокус.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Повярвайте ми, опитвам се постоянно да съм подреден, но не се получава. Абсолютен хаос цари във всичко при мен. Идеите ми са записани в няколко софтуера, бележки, листчета. Планирам нещо да свърша, започвам да правя друго съвсем различно. Истината е, че когато седна пред компютъра, започвам да правя това, което ме вдъхновява в този момент; това, което ми се прави. Но не правете като мен, трябва да има някаква организация все пак.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Правил съм си експерименти с различен тип статии/текст – винаги се възприема по-различен начин. Един текст въздейства на повече хора, друг на по-малко, но пък прави повече продажби или в моя случай ангажираност. Някои биха казали, че добрият текст е този, който продава, и ще са прави. Но за мен добрият текст е и този, който вдъхновява.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Не, според мен се изисква първо добро проучване – на аудитория, на продукт, на добри практики в съответната сфера. След това, поне аз така го правя – цялата тази информация има нужда да се обедини, сортира и подреди. Накрая се анализира и се вади това, което смятам, че е най-подходящо. Ако на някой му е лесно, мога само да му завиждам.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Талант най-вече. Ако го няма обаче, но е дисциплиниран, упоритата работа ще победи липсата на вродени заложби за писане. Освен това, добрият копирайтър има нужда и от добри препоръки. Останалото е както казах работа и добър подход към всяка нова копирайтърска задача.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

За български сайт се сещам на един мой добър познат, който промотира курсовете, които прави. Там наистина се справя страхотно. Но истината там е, че цялото това нещо е резултат от много години опит и упорита работа. Сайтът е на Борил Богоев http://borilbogoev.com/.

Предполагам има и други, но следенето на актуалните теми в сферата на lifehack.bg ме е свикнало да следя почти само англоезични сайтове, където също мога да дам доста примери. Един от най-добрите за мен е Нейл Пател http://neilpatel.com/. Да не забравя и http://www.copyblogger.com/, които направиха от сайта си истинска машина за пари.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Какво мисля за българския микро онлайн бизнес? И по-добре, че не го направи. 🙂

 

Финални думи?

Пожелавам на твоите читатели и на всички, които използват интернет, да четат малко повече. Постоянно попадам на хора, които търсят отговор на даден проблем за точно 5 сек, след което пищят, че не могат да се оправят, докато той, отговорът, им е точно пред очите. А те не са го видели, защото ги е домързяло да го прочетат.

 

Благодаря от сърце на Христо както за пожеланията, така и за отделеното време. Съветът му към читателите в последните редове наистина е много добър – дано повече се вслушат в него. А аз ви препоръчвам да следите неговия сайт, за да получавате качествено вдъхновение!

 

Ако имате мнение или въпрос, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Христо Стоянов, ако Ви е харесало!

11 comments

 1. Стоянка Чапарова

  Успех на г-н Стоянов! Винаги точен, винаги готов да помогне, това е Христо за мен. След това интервю го познавам още по-добре.

 2. Христо

  Благодаря ти Стоянке! Много мило 🙂

 3. Silva Forest

  Здравейте, Стоянка!
  Благодаря Ви, че сте тук!
  Да, оказа се, че интервютата тук (http://silviailieva.com/category/tuesday-interview/) разкриват доста лични неща за гостите ми – изненадващи не само мен, но и техни по-близки хора. Това много ме радва! 🙂

 4. Георги Зеленов

  Великолепен е неговия блог наистина пожелавам му да продължава в същия дух смело напред 🙂

 5. Христо

  Благодаря Ви Георги Зеленов!

 6. Petar

  Страхотен блог… когато го открих останах изненадан от лекотата, с която пишеш…. а това е най-важното, а именно да не се отегчиш, четейки статиите.

 7. Христо

  Petar, Благодаря ти от сърце за добрите думи. Ще се постарая и за напред да не отегчавам 🙂

  Поздрави
  Христо

 8. Пано Кондоянис

  Христо има уникален стил, и знае как да поднесе информацията за да бъде тя забавна, интересна и поучителна. С удоволствие чета блога му.

Comments are closed.