Силвина Фурнаджиева: писането на текстове за уеб не е лесно, но е интересно

Отново е женско царство тук! След прекрасното интервю във вторник с Борис Луканов (което аз препрочетох доста пъти), днес отново е вторник и с радост ви представям една жена с разнообразни интереси, страст към пътуванията и към писането.

Силвина Фурнаджиева винаги е ангажирана с много интересни проекти, един от които е „Глобални библиотеки – България“, в който съм сигурна, че е открила себе си – при работа с много книги това е естествен процес. 🙂 Освен това е копирайтър! И блогър!

След като Силвина се върна от поредното пътуване преди няколко седмици, ми прати отговорите си, които аз с удоволствие споделям с вас.

 

Вижте коя е Силвина Фурнаджиева и какво ми отговори на въпросите.

 

Силвина на някое от всичките ѝ пътешествия
Силвина на някое от всичките ѝ пътешествия

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Силвина и обичам да уча, да пътувам и да опознавам нови хора и нови култури.

 

С какво се занимаваш?

Постоянно се занимавам поне с 2-3 неща едновременно, но това, което ги обединява, са уеб и информационните технологии. В момента по-голямата част от времето ми заема порталът www.glbulgaria.bg, който беше разработен по програма за модернизиране на българските библиотеки, наречена „Глобални библиотеки – България“. Занимавам се с поддръжката на този портал, в който няколкостотин български библиотеки ежедневно публикуват информация за дейността си, като това включва както работа по съдържанието на сайта, така и техническа поддръжка. Поддържам и профилите на програмата в различни социални медии.

Освен това управлявам и консултирам уеб проекти на свободна практика, пиша текстове за уеб, поддържам социални профили и от време на време водя обучения.

 

Кой е твоят блог?

На www.silvina-bg.com са сайтът и блогът ми, като в последния доста рядко пиша напоследък. Все си обещавам, че това скоро ще се промени – дано да намеря необходимото време, преди и малкото ми останали читатели да са се отказали да проверяват дали съм написала нещо ново.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Да, има – блогърът пише предимно по теми, които сам е избрал, а написаното от копирайтъра се определя от клиента, за когото работи.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Напоследък съм доста повече копирайтър, отколкото блогър. Пиша редовно текстове за два сайта, но нито един от тях не е моят блог. „Обущарят ходи бос“, както се казва…

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Мога да пиша навсякъде и по всяко време, но най-добре ми се получава нощно време, когато около мен няма хора, на домашния компютър, с електронна музика. Понякога ми помагат и музика или място, които по някакъв начин асоциирам с текста, който пиша. Например, ако пиша текст за сайта на магазин или заведение, слушам музиката, която обикновено звучи на съответното място или направо пиша първата си чернова на мястото, ако имам такава възможност, а след това редактирам и завършвам текста вкъщи.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Обикновено съм за реда и планирането – така работата тече много по-гладко.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Това е текст, който постига бизнес целите, за които е написан: да привлече клиент, да продаде продукт, да създаде определен имидж на марката…

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

За да напишеш добър текст, трябва да познаваш бизнеса на клиента и неговите цели, като често се налага да се запознаеш с тях максимално бързо, защото сроковете не те чакат. Не е лесно, но е интересно. 🙂

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Преди всичко, трябва да има богата обща култура и да се учи бързо. Освен да пише много, трябва да чете още повече – и бизнес, и художествена литература. Колкото повече човек чете, толкова по-леко, четивно и увлекателно пише.

Също така, копирайтърът трябва да може да се постави едновременно на местата и на своя клиент, и на неговите клиенти. Трябва да знае точно какво цели да постигне чрез написаното и как да го направи привлекателно, интересно и полезно за читателите – а обикновено и как да ги убеди да предприемат действие, след като прочетат текста.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

www.novavizia.com (на Тодор Христов, б. ред) е любимият ми бизнес блог – винаги намирам по нещо интересно и полезно в него. Пламен Петров със своето www.blogatstvo.com също ми е любим. Винаги пише увлекателно и с много чувство за хумор – когато съм имала лош ден, отварям блога му, за да си оправя настроението.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Кое е най-интересното нещо в работата на копирайтъра? За мен това е навлизането в толкова много различни видове бизнес и запознаването отблизо с теми, на които иначе не бих се сетила да обърна внимание. Покрай копирайтинга постоянно научавам по нещо ново: какво представлява професията автоексперт, от какви материали се правят най-качествените камини, как може да се завърже шал по 25 различни начина…

 

Финални думи?

Благодаря, че ме покани да споделя малко опит и мнения с твоите читатели и благодаря на вас, които прочетохте това интервю – надявам се, че сте намерили нещо интересно и полезно за себе си.

 

Много благодаря на копирайтър и блогър Силвина за това, че се включи! Отговорите ѝ са прекрасни и представят по един много обобщаващ и пълен начин и копирайтърите, и блогърите.

Вярвам, че ако има повече хора като Силвина – упорити, умни, случващи нещата – ще живеем в по-добра среда и страна.

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто със Силвина Фурнаджиева, ако Ви е харесало!