Калин Василев: Текстът в уеб трябва да е разбираем за потребителя

След интервюто с Васил Тошков, който беше просто блестящ (!), дойде ред и на Калин Василев – още един амбициозен, млад, работлив специалист, който си има блог (затова е в рубриката ми Интервю във вторник, в която задавам въпроси на блогъри и копирайтъри (засега)).

Калин безспорно е интересен човек – доста пътува, има си фирма за управление на онлайн репутацията, вярва в това, че, ако имаш желание, можеш да постигнеш всичко!

 

Вижте кой е Калин Василев и какво ми отговори на въпросите.

 

Калин държи празничната торта за 5 РД на ORM.BG.
Калин държи празничната торта за 5 РД на ORM.BG.

Здравей. Представи се с няколко думи.

Привет! Казвам се Калин Василев, родом от Кърджали, но живея и работя в Пловдив. Всъщност, последно време доста пътувам по направление Пловдив-София, така че трудно е да се каже къде точно е работното ми място. Непоколебим фен на Локомотив Пловдив и качественото уиски.

 

С какво се занимаваш?

Собственик съм на компания (ORM.BG), която се занимава с изграждане и поддържане на положителен онлайн имидж и репутация. В началото започнах със SEO на сайтове и неусетно последните 2 години мигрирахме с екипа ми към ORM (online reputation management).

От друга страна съм председател на Българската Асоциация за Софтуерно Тестване. По професия съм SQA специалист и тествам софтуер за наличието на бъгове.

В интерес на истината в началото SQA ми беше професия, a SEO-то хоби. След което двете си размениха местата, за да се превърнат в общ бизнес от 2011 насам.

 

Кой е твоят блог?

Блогът, който поддръжам и развивам (не много активно в момента), е kvasilev.com.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Зависи какво всеки разбира под блогър. За мен блогърите са хора, които представят своите виждания за света в своето пространство. Да, тези виждания могат да бъдат коренно различни, според ценностната система на всеки блогър. Най-важното е, че те са най-достоверните източници на мнение и оценка, според мен. Разбира се, тук визирам хората, които пишат с некомерсиални цели. Тези със собствено мнение.

Ако започнем да минаваме в сферата на комерсиалното – вече се намесват копирайтърите. Ако искаш да продадеш нещо по-добре и то да бъде по-лесно и бързо разбрано от клиентите – копирайтингът е за теб.

Докато блогърите може да си позволят да пишат и несвързано понякога.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

О, блогър. Копирайтърството не ми е сила. Обичам да пиша, но не и комерсиално. Затова и си имаме копирайтъри в екипа в ORM.BG и то доста по-добри от мен.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Пиша когато ми остане време. Гледам да пиша за неща, които са полезни и ще спестят нерви и пари на хората. Дори не са чести случаите, когато плащам за консултации по различни теми на адвокати/счетоводители и после споделям безплатно тези съвети в блога ми. Все пак идеята на блога ми е да бъде полезен.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Работен безпорядък. Не сте виждали бюрото ми, което винаги е разхвърляно и неподредено. Просто така намирам по-лесно нещата, които ми трябват.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Целта на всеки бизнес текст е да продаде продукта или услугата, която описва. Добър е онзи текст, който успее да ме грабне и да ме накара да взема решение за покупка.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Ако си запознат с материята – да, лесно е. Ако не, както е в повечето случаи, това е равносилно на няколкодневно четене по темата, търсене на отговори на редица въпроси и чак тогава написване на текста. Все пак – той трябва да е полезен и разбираем за крайния потребител.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Желание да научава нови неща и да разширява общата си култура. На всички мои колеги се опитвам да наложа максимата – с желание всичко се постига. Така, че това за мен е главният мотиватор човек да успява и да се катери нагоре по стълбицата на живота.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

От време на време мятам по око на www.breakingcopy.com. Има и няколко блога към копирайтинг/маркетинг агенции, които чета.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Какво те кара да пишеш в блога?

 

Финални думи?

Много успехи и не забравяйте – има ли желание, всичко може да се постигне!

 

Калин е вдъхновяващ, нали? 🙂 От отговорите му си личи енергията, професионализма, желанието, с които работи и живее като цяло. Защото, има ли желание, всичко може да се постигне! Много му благодаря, че се съгласи да отдели време за въпросите ми – беше доста натоварен през последните седмици. 🙂

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Калин Василев, ако Ви е харесало!