Васил Тошков: Добрият текст е огромно предимство пред конкуренцията

Точно седем дни след като ви срещнах с мотивиращата Любомира Любенова в рубриката ми Интервю във вторник, днес пред вас застава още един човек с много идеи, енергия и успехи.

Васил Тошков е млад предприемач, SEO специалист, програмист, лектор… Той е човек, който постоянно търси развитие и начини да доказва себе си и да е пръв – най-вече в мистичното SEO.

Васко е от „онези хора, които гледат предимно в бъдещето, рядко в настоящето и никога в миналото“. (цитат от личния му блог) Отговорите му тук са страшно добри, изчерпателни и категорични – от тях личат богатият му опит и знания.

 

Вижте кой е Васил Тошков и какво ми отговори на въпросите.

 

Васил Тошков
Васил Тошков

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Васил Тошков. На 27 години, роден в Стара Загора. Няколко години съм живял в Пловдив покрай образованието си. Бакалавър съм по Информатика и магистър по Софтуерни технологии. От няколко години живея и работя в София.

 

С какво се занимаваш?

По образование съм програмист, но програмирам само за собствени проекти. Основното ми занимание винаги е било SEO чрез бранда Cloxy, като в последно време се опитвам да съм по-скоро предприемач и инвеститор, отколкото работник.

Постоянно стартирам нови проекти и се захващам с различни бизнес и инвестиционни начинания. Това вече ме влече повече от SEO-то и е много по-интересно, но основното ми занимание засега си остава SEO оптимизацията и затова повечето ми проекти още са свързани с нея.

 

Кой е твоят блог?

Личният ми блог е toshkov.com, който преди беше SEO блог, но от няколко години се опитвам да го направя свой личен не тематичен блог. На SEO тематика пиша в блога на Cloxy или cloxy.com/blog. Пиша рядко, но качествени неща, които в повечето случаи са нещо ново за бранша.

Пиша редовно и в нашия SEO форум SearchEngines.BG, най-вече когато търся обратна връзка от колеги и доразвиване на темата от тяхна страна. Не пиша в социалните мрежи, използвам ги само за споделяне на вече написаното, каквато според мен им е работата.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Едва ли аз съм човекът, който трябва да отговаря на този въпрос. Но щом ме питате, ще кажа личното си мнение, въпреки че не се възприемам нито за блогът, нито за копирайтър. Според мен разликата е голяма. В единия случай пишеш неформално от сърце.

В другия случай пишеш текст, който има определена цел, най-често да продава продукт или услуга. При копирайтингът се влага много повече труд, за да постигне текстът целите си. Трябва да се съобрази текстът с езика на бранда, който ще го публикува и много други детайли.

Не омаловажавам блогърите с последните си думи, напротив. Да си блогър също се изискват невероятни умения, които, за разлика от копирайтингът, според мен трябва да ти идват отвътре, не могат да се научат. Това са две съвсем различни неща, за да ги сравняваме.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Както вече казах, нито едно от двете. Но се е налагало понякога да се изявявам като копирайтър, за да пиша текстове за мои проекти, примерно текста на началната страница на Fakturi.com, с който много се гордея. А понякога участвам като блогър в така популярните блог игри.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Обичам да пиша за строго специализирани теми. Примерно усещам някаква тенденция в SEO и пиша за нея на база опит и солидно проучване. Целта е да помогна за нейното популяризиране и естествено да получа първия трафик при нейното търсене.

В личния ми блог целта е същата, но темата може да е всякаква. Просто трябва да е полезна за хората. Примерно как да си сменим пенсионния фонд. Много търсена тема, никой не беше написал текст, който да отговаря 100% на въпроса. Позиционирах го на първо място по всички свързани търсения и сега помага на много хора.

Една тема трябва наистина да ме мотивира, за да седна да пиша. Затова пиша много рядко, но само качествени неща, за които друг не е писал. Неща, които ще се търсят според мен и които в момента лично или професионално ме вълнуват. И разбира се, каузата трябва да е добра.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

По-скоро безпорядък. Няма такова нещо в реалния бизнес като работен ред. Средата е толкова динамична, не знаеш следващата минута какво ще изникне и ще е примерно добра тема за писане. Човек трябва да се научи да владее хаоса.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Текст, който има цели и ясен призив към действие. Текст, който има интригуващо заглавие и първи абзац, предизвикващ любопитство. Това любопитство трябва да накара читателят да прочете целия текст. Разбира се, форматирането и подзаглавията са много важни.

Текстът в бизнеса ни дава възможност да говорим на клиента подобно на разговор на живо. Много хора подценяват тази възможност и не се възползват от нея, а именно текстът продава!

Всеки бизнесмен първо трябва да е добър търговец. Може да си направите експеримент в някой сайт за обяви да пуснете един и същ продукт един път само като снимка и цена, без текст. И един път с по-висока цена, но с професионално написан текст, който говори на потребителя и цели да продава.

Правил съм този експеримент и хората купуват от обявата, която има текст. Дори даден потребител да не обича да чете, когато прави поръчка на даден продукт или услуга, чете всичко за нея в Интернет с цел да се информира. Така че добрият текст е огромно предимство пред конкуренцията.

Примерно при електронните магазини повечето търговци целят количество на продукти, често без да отделят ресурс за добър текст. Така че е лесно да се пребори конкуренцията просто с една стратегия, включваща добър текст на всеки продукт.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Не, много е трудно. Трудно е, защото пишещият текста според мен трябва да разбира от тематиката, за която пише. Тук много професионални копирайтъри няма да се съгласят с мен, това е личното ми мнение. А хората, които разбират от тематиката (най-често това е клиентът), не могат да пишат.

Много зависи точно за какъв бизнес текст става въпрос. Примерно ние правим сайтове и най-добри резултати сме наблюдавали когато клиентът сами си пише текста, след като сме му дали някакви насоки. Даваме му базова структура и съвети и клиентът или човек от фирмата, специалист в областта, пише съответния текст. Ефектът е страшен, но не е лесно за постигане.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Трябва да обича работата си, а не да го прави от нужда на пари. Покрай кризата много хора се нарекоха копирайтъри, но единици са тези, които реално са професионални такива. Ефект оказа и търсачката Google, която до скоро искаше само съдържание, без значение от качеството му.

Всеки може да се само обучи и да стане професионален копирайтър, но като за всяко едно нещо трябва време. По-важното тук според мен е да може да си продава услугата на реална цена, а не за стотинки. Ако си приемаш работата на сериозно и клиентите ще те приемат на сериозно.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Не искам да звучи като реклама, но текстът на началната страница на нашите клиенти Hamali.BG е много силен и продава. Има много недостатъци, писан е от клиента, но практически е супер ефективен. Пример е на това, за което говорих малко по-рано. От нас са само насоките, а професионалистът в съответната област си пише текста и затова е толкова естествен и работещ.

Има и много блогъри, на които се възхищавам. Предимно такива, които са професионалисти в своята област и пишат полезни, а не само интересни неща. Примерно чета блогът за фитнес на Любомир Иванов, който за мен е най-големият професионалист в тази област и пише много интересно и дръзко. Не го познавам лично за съжаление, но го чета с удоволствие.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Не мога да се сетя, покрихме наистина широк спектър от теми.

 

Финални думи?

Обръщайте внимание на текстовете си. Не е вярно, че хората ги мързи да четат. Когато ще дават пари, повечето хора проучват обстойно продукта/услугата, в която ще инвестират. Вие трябва да сте най-важния източник на информация в нишата си, за да сте лидер в нея.

Тъй като се занимавам с SEO, няма как да не спомена, че търсачките все още разбират само текстово съдържание, така че инвестицията в добри текстове е и инвестиция в SEO. А както знаете, трафикът от търсачки е този, който продава най-много и с най-добра възвращаемост на инвестицията.

 

След като прочетохте всичко, какво е мнението ви за отговорите на Васил? Смятате ли, също като мен, че са не само интересни, но и полезни? Перфекционизмът му личи във всяка една дума! Остава ми само да му благодаря най-искрено за отделеното време и вниманието, с което е подходил при писането на отговорите: БЛАГОДАРЯ, Васко! 🙂

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Васил Тошков, ако Ви е харесало!