Димитър Димитров: Оправете си къщата, преди да поканите гости!

Днешното интервю във вторник ще е интервю в понеделник, поради някои лични причини. 🙂

За днес поканих един млад татко, който няма много свободно време, но все пак ми върна 4 страници с отговори, които изчетох с удоволствие и на един дъх. Много харесвам хора, които отговарят обяснително и обстойно и не гледат само да отбият номера. Митко е един от тях.

Знаете, че започнах нова поредица с интервюта със SEO специалисти. Първото беше с Николай Галинов, а днес ви представям Митко Димитров. Той се е представил много добре в първия си отговор, така че аз спирам да ви губя времето.

 

Вижте кой е Димитър Димитров и какво ми отговори на въпросите.

 

SEO специалистът Димитър Димитров.
SEO специалистът Димитър Димитров.

Здравей. Представи се с няколко думи.

Ето този въпрос винаги ми е бил трън в задника. Мразя да говоря за себе си – предпочитам хората да го правят. Най-трудно ми е да се представям пред хората, но щом се налага…

Рус със сини очи, млад татко, собственик на студио за интернет реклама и маркетинг, обичам хартиените книги, да ходя за риба (когато мога), хейтър по душа. Едно време обичах да прекарвам немалко време в писането на съдържание от всякакъв тип – продуктови ревюта, новини, чисто информативно (и скучно) съдържание, до блогване в напълно свободен стил. Това продължи около 2 години и архивите от писанията ми все още са налични онлайн на www.techstationbg.com.
Иначе в професионално отношение – SEO/SEM професионалист с мааалко над 6 години опит; Inbound Marketing Professional. Според доста хора съм бил един от най-добрите професионалисти в България.

 

С какво се занимаваш?

Напоследък с малко неща, което е доста нетипично за мен. В работно време – SEO анализи, стратегии и проучвания, плюс управление на рекламни кампании в AdWords, Facebook и още няколко канала за платена реклама.

В свободното време продължавам да си мисля за горните неща, както и още N брой неща, които ми идват като идеи (но почти никога не се реализират). Напоследък нямам много свободно време, защото от скоро съм татко на едно прекрасно момченце и се опитвам да помагам в отглеждането му… с каквото мога. Странното е, че така си почивам по-добре, отколкото мислейки за 59 различни неща в минута.

 

Имаш ли блог?

Е, може ли маниак по съдържанието да няма блог? 🙂 Имам един фирмен блог на адрес http://inbound.bg/blog/, но понякога се изявявам и в чужди блогове, стига да имам време да напиша нещо наистина качествено.

 

Кое от SEO е най-приятно за правене лично за теб?

Сега, ако кажа „всичко“, ще излъжа брутално. 🙂 Още от първите ми стъпки в света на SEO/SEM, аз се сблъсквах със съдържание. Хубаво, интересно, полезно съдържание, написано за хората. И до ден днешен  най-любимата ми част е именно създаването и изпълнението на стратегии за съдържание, включително и неговото промотиране, плюс разпространение.

 

Кое от SEO е най-ефективно за правене отново според теб?

Съдържание или така наречената Информация. Винаги е било и ще си остане Номер 1 не само в SEO, но и в рекламата като цяло. Ако едно съдържание (текст, картинки, видео) се създава, за да отговаря на въпросите на хората (потребителите) максимално точно, разбираемо и забавно, то ще се бъде по-споделяно, по-харесвано, по-препоръчвано – все фактори, от които зависи класирането в челните места на Google Search.

През 2013 година за пореден път доказах това твърдение – за почти всички наши клиенти създадохме и изпълнихме (и все още изпълняваме) стратегии за създаването и промотирането на качествено съдържание по тематиките на бизнесите им. Тази SEO стратегия я практикувам вече над 6 години и продължава да работи безотказно добре, когато се мисли в дългосрочен план и се гледа голямата картина.

На второ място оставя On-Site/On-Page факторите. Много е важно един сайт да бъде направен максимално добре, да работи бързо и да покрива поне основните SEO изисквания за днешните стандарти. Както бях казал преди време в една моя презентация за „Дигитална Работилница за Млади Лидери – Варна“:

„Оправете си къщата, преди да поканите гости!“

И да, връзките все още имат значение, но съм се уверил, че връзки се създават най-лесно, когато имаш нещо качествено и ценно, което да предложиш – информация… под една или друга форма.

 

Facebook, Google+, Twitter – кой е твоят фаворит и защо?

Преди много се радвах на Facebook, защото ми предлагаше актуална информация по темите, от които се интересувам. Ориентирах се лесно и не губех много време в търсене. От около година обаче усещам как прекарвам повече време в Google+, защото там намирам нови и интересни неща много по-бързо, няма реклами, мога да си разбивам потока от информация на тематики буквално с 2 клика… и е услуга на Google, така че е задължителна за всеки SEO/SEM професионалист, както и всеки бизнес, които иска да има светло бъдеще и да е в добри отношение с търсачката на Google.

Twitter го ползвам много рядко, защото не е популярна услуга в България, а и просто нямам време да поддържам активност в още една социална мрежа… пък и не съм фен на кратките речи, особено на SMS-ите. 🙂 Иначе за маркетинг на пазарите в САЩ и UK е доста добре развит канал.

 

Кога и къде работиш? Какво ти е необходимо, за да работиш? Какво настроение? Музика?

Думичката „работа“ я ликвидирах от ежедневието ми преди около година, основавайки студиото за интернет реклама и онлайн маркетинг със странното за България име – Inbound.bg. Именно този ход ми позволи да се забавлявам и да си доставям удоволствие, правейки нещата, които обичам да върша, без да ги приемам като „работа“.

Обичам да анализирам защо дадено нещо се е случило, как е проработило и как би работило в бъдеще, защо хората харесват и купуват даден продукт… и как да дам на клиентите на Inbound.bg по-добри решения и съвети, с които да изпреварят конкурентите си в маратона за челни места в търсачките и придобиването на нови клиенти. Наскоро открих, че тези неща ги върша най-добре, когато слушам дъбстеп или много тежък рап.

Що се отнася до удобство по време на ежедневните ми професионални забавления (колко перверзно звучи) – удобен стол, мегаразхвърляно бюро, десетки лепящи бележки в различни цветове, лаптоп и колеги-психопати. За последното благодаря на Rocket Studio, че се навиха да делим един офис – всички други фирми на етажа вече искрено ни мразят, защото не сме от най-тихите хора. 🙂

 

Количество или качество на клиентите?

При мен винаги КАЧЕСТВОТО в количествени размери е било водещо. Зодия Дева съм и това явно оказва сериозно влияние върху вижданията и начина ми на вършене на нещата. Всичко трябва да се изпипва в детайли!

Виждал съм неколкократно с очите си какво се случва в бизнес маратона, когато се опитваш да спринтираш в права линия – препъваш се много бързо. Една некачествена услуга няма дълъг живот. Днес потребителите (и клиентите) много бързо надушват ниското качество. А в моя бранш работим с резултати в цифри, много често нещата опират до реални пари (печалба/разходи=ROI) и няма място за глупости и ниско качество нито от наша страна, нито от страна на клиента.

 

За или против платената реклама в Google и Facebook?

Гранитно твърдо „ЗА“! Така е устроена днешната система, в която живеем. Безплатна реклама няма – това го знае всеки бизнесмен и маркетолог, дори да са с едномесечен опит в реалния свят на рекламата. Неслучайно Facebook направиха промени, с които да стимулират платената реклама. А за Google е очевадно, че все по-агресивно се опитват да накарат хората да си плащат за реклама в мрежата им.

 

Google AdWords или Facebook Ads или и двете?

Често ме питат този въпрос. И отговорът всеки път е различен. Зависи какво ще се рекламира, на кого, за колко време и кога. Всеки рекламен канал си има своите специфики и не работи еднакво добре за всички.

Като цяло винаги съм бил фен на метода „Опитай и ще разбереш!“. Затова често изпробвам и двата рекламни канала в началото на всяка кампания. Това ми дава сериозно предимство в дългосрочен план, тъй като понижава риска от харченето на пари за реклама в грешния канал. А в много голяма част от кампаниите именно този фактор определя успеха им от гледна точка на ROI (Return of Investment).

Чувствам се длъжен да отбележа, че много хора подценяват Facebook Ads като рекламен канал и не го използват ефективно. А там рекламата, особено за България, е адски евтина. А дали продава добре – последно пробвахме със сглобяеми къщи и се получи доста добре. 😉 Мога да дам и още доста примери с успешни кампании… на по бира или чаша хубаво малцово уиски. J

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/ниша, който/в която е истинско удоволствие да оптимизираш?

Ооо! Всичко, свързано с директните продажби онлайн, които могат да се измерят в реално време или казано на разбираем език – електронни/онлайн магазини. Естествено, продуктът/услугата трябва да ми допадат, да ги разбирам, да повярвам в тях и техните плюсове. Накратко, трябва да съм готов да закупя или да препоръчам искрено продукта/услугата/бранд на близък човек, за да се хвана с даден проект.

От опит знам какво става, когато някой се опитва да рекламира нещо, в което не вярва.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Може би нещо от порядъка на „Кога ще ги стигнем американците?“. И с пълен кеф бих отговорил на този въпрос с едно твърдо „Никога“. Или поне не и докато хората позволяват да бъдат манипулирани и въртени на конец от бивши комуняги, както и алчни типове със съмнително минало. Всеки ден оставам потресен от ниската бизнес култура на малкия и среден бизнес, от мисленето от типа „Абе да вземем там парите, пък после ще го мислим“ или „Ние само даваме парите, вие правите там каквото правите…“, както и от отношението към професионалните услуги.

 

Финални думи?

И пак се олях с писанията. 🙂 Ако трябва да напиша нещо умно, то ще е: Информацията винаги е била едно от най-силните и най-скъпоплатените оръжия на хората. Ако разполагате с ценна, интересна и качествена информация, въпрос на време е да забогатеете.

п.с: Не позволявайте на вашия бизнес да зависи над 60% от трафик от Google. Това е все едно да държите зареден пистолет, опрян в челото 24/7, в очакване да гръмне всеки момент.

 

Искрено благодаря на Митко за всичко написано. Не е само интересно, но и много полезно. Вярвам, че всеки ще оцени написаното и ще научи по нещо ново.

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Димитър Димитров, ако Ви е харесало!

1 comment

Comments are closed.