Текстовете в web – лесно или трудно се пише добър бизнес текст?

Съдържанието е цар.“ Три думи с много смисъл в тях.

Днес клиентите търсят информация, четат, „ограмотяват“ се за различните продукти и услуги, които ползват. Ето защо всеки бизнес, от своя страна, трябва да се стреми да изпъква сред конкурентите в своята бизнес ниша. За да бъде предпочетен, препоръчан, следен и от всичко това да печели повече.

Как може да изпъкне един бизнес в уеб? Сайтове имат вече почти всички фирми. Страници във facebook и другите социални мрежи – също. Остава единственото, което винаги е „хващало окото“ – УНИКАЛНОСТТА.

Уникални трябва да са вашите снимки и картинки, текстовете в сайта и в социалните мрежи, рекламните кампании. Уникални трябва да са усещането и емоцията, които клиентите ви ще получат от вас. За да говорят след това за вас!

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Текстовете, с които комуникирате с вашите клиенти, трябва да са не само уникални, но и добри. Какво обаче значи това?

Накратко: добрият бизнес текст има резултат! Той трябва да е провокативен, продаваем, печеливш, брандиращ, вдъхновяващ, интригуващ. Текст, който не продава, е слаб текст.

Силният текст трябва да подтикне читателя към някакво действие – покупка, споделяне, размисъл, регистрация, участие и др. Той е този, който дава отговори на въпросите на читателите (клиентите) и ги кара да повярват в него.

Добрият текст е краткият текст – този, който не кара хората да четат с часове, но въпреки това успява да каже всичко, или поне най-важното.

Добрият текст трябва да бъде честен. Читателите не трябва да бъдат лъгани. Трябва да им бъдат спестени измислените факти и лъжливите обещания.

Не на последно място, добрият бизнес текст трябва да е правилно написан според правилата на българския език. Той е грамотен, но и с „маркетингов“ изказ.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

В месеците от август до декември на 2013 г. проведох серия интервюта тук. Интервюирах 20 блогъри и/или копирайтъри, на които зададох еднакви въпроси. „Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?“ беше един от тях.

Отговорите на този въпрос бяха разнообразни – за да покажат, че хората наистина не са еднакви – не работят по един и същи начин, еднакво бързо, а от тук – и на равни цени.

И така, текстове за уеб се пишат… и лесно, и трудно! Да, правилно виждате.

Лесно? Лесно е когато:

  • копирайтърът познава материята, бранда, публиките;
  • знае какво иска и трябва да напише, разполага с много информация, която само трябва да излее в Х брой думи;
  • просто трябва да запълни някакво каре с някакъв текст;
  • го сравняваме с писане за бизнес книга, например.

И все пак, ако на някой му е лесно, мога само да му завиждам.

Трудно? Трудно е защото:

  • този, който го пише, трябва да отдели поне няколко дни за четене по темата, да търси отговори на редица въпроси, да опознае публиката, бизнеса на клиента и неговите цели;
  • текстът трябва да е готов максимално бързо – сроковете текат;
  • зависи какъв точно е текстът за уеб – бизнес новина (лесно), прес съобщение (средно трудно), текст за страница във фирмен сайт или статия за корпоративен блог (трудно);
  • създаването на бизнес текст е комплексен процес, който изисква сериозна концентрация и креативност.

Интернет си има свои правила. Читателите в интернет са други. Те четат по различен начин, с различна бързина. Обикновено са отворили по няколко таба, пишат си с други хора. Разконцентрирани са. Текстът, на който попаднат, трябва да ги грабне от първия ред, за да го прочетат до край. И да действат!

2 comments

Comments are closed.