6 съвета за (почти) перфектен контент

Дейвид Огилви
Дейвид Огилви

Често срещана грешка е за рекламния текст и за уеб съдържанието да се мисли и говори като за едно и също нещо. Но те не са – допълват се взаимно, но целта им е различна.

Рекламните текстове се пишат, за да продават. Целта им, най-общо, е да убедят аудиторията да купи даден продукт или услуга.

Другите текстове правят всичко останало. Те привличат публика, ангажират вниманието ѝ, показват възможностите на бизнеса да решава проблемите ѝ, създават първите стъпки за евентуална покупка.

Контент маркетингът е страхотното нещо в рекламата – защото интернет позволява да използваме съдържанието за постигане на много неща с малко ресурси.

Добрите автори на уеб съдържание знаят как да си „откраднат“ необходимото от копирайтинга. Защото с неговите изпитани елементи текстовете ще работят още по-добре.

Ето 6 стратегии, с които да направите съдържанието си наистина много добро, почти перфектно! (Защото винаги може още!)

 

#1: Заглавията

Копирайтърите знаят, че със слабо заглавие рекламният текст никога няма да бъде прочетен. Това важи за всеки текст.

Ако на най-страхотната статия на света поставите неясно, слабо, отнесено заглавие, тя никога няма да бъде прочетена! Ако имате голяма аудитория, трябва ежедневно да ѝ давате причини да ви следва и чете. Добрите заглавия ще помогнат за това. Ще допринесат и за увеличаване ангажираността на аудиторията, както и за споделяне на текста и за линк билдинг.

Но трябва да уточня също, че и най-добрите заглавия няма да помогнат на некачествено съдържание.

 

#2: Не бъдете прекалено умни

Няма да сте добър писател, ако не можете да играете с думите по уникален, красив и интелигентен начин. Играта на думи и словесните шеги са истинска наслада за писателите, но пък много е вероятно те да не бъдат разбрани и харесани от аудиторията ви.

Интелигентните и оригинални изрази правят текста интересен и силен – точно това, което авторът иска, нали? Но добрите копирайтъри знаят, че прекалената интелигентност и сложност на текста може да обърка и отблъсне аудиторията.

Не бъдете прекалено умни! Притъпете интелигентността си и спестете пикантните изрази. Използвайте ги пестеливо. В заглавия – никога!

 

#3: Направете проучване

„Най-добрите копирайтъри са най-упоритите изследователи. Подобно на миньорите, те копаят, ровят, повдигат, взривяват, докато не открият ценното. Веднъж John Caples ме посъветва да събера седем пъти по-интересна информация от тази, която мисля да ползвам.“ – Gary Bencivenga (копирайтър)

Ако пишете качествени текстове, вие със сигурност правите проучвания по темите, по които пишете.

Копайте дълбоко. Проучете ценни за вашата тема книги. Излезте извън „авторитетните блогове“ по темата, в които със сигурност е казано всичко. Проучете непроучени, неоткрити досега ресурси, особено ако те са разбираеми за обикновения читател.

Копайте, ровете, повдигайте, взривявайте. Не бъдете експерт, а дейтсвайте като любопитно дете, което иска да разбере всичко по дадената тема. Ще достигнете до дълбочини и богатства, които ще са ви много полезни.

 

#4: Намерете вашата гладна тълпа (и я слушайте)

Известният гений на копирайтинга Gary Halbert казва на студентите си, че ключът към това един ресторант да е успешен не е локацията, чудесната храна или ниските му цени, а наличието на гладни хора, които се нуждаят от това, което ресторантът предлага.

И разбира се, това е валидно за всеки бизнес.

„Когато става въпрос за директен маркетинг, най-много ще спечелите, ако си изградите навик да следите за групи от хора (пазари), които са показали, че са гладни за някакъв конкретен продукт или услуга.“ – Gary Halbert

Вашата „гладна тълпа“ е вашата аудитория – хората, които са гладни за това, което имате да кажете, по начина, по който го казвате.

Най-добрият начин да създадете гладна аудитория, е да наблюдавате или да я попитате какво иска тя, за какво е гладна.

Може да разберете това със скъпи изследвания. Но в света на онлайн контента много от тази информация може да се получи само с малко повишено внимание – към това, което нашата публика казва/пише – в собствения ни сайт или във форуми и социални мрежи.

Когато знаете какво иска вашата аудитория, можете да създадете перфектния продукт или услуга, които да отговорят на този глад.

„Рекламата не създава предимствата на продукта. Тя може само да ги представи пред аудиторията… Колкото и да сте находчиви, вие не можете да създадете предимство за даден продукт, ако то не съществува.“ – Bill Bernbach (рекламист)

 

#5: Поставете си цели

Писането на копирайтърски текст винаги служи на определена цел. Вие пишете, за да предизвикате определено действие. Ако то се случи, печелите. Ако не успеете да го предизвикате, губите.

При контент маркетинга може да експериментирате доста, но все пак е по-добре да знаете каква цел трябва да постигне всяко ново съдържание. Може да искате да разширите аудиторията си, да получите повече имейл абонаменти, да запознаете пазара си с предстоящия ви продукт… Целите, които можете да постигнете със съдържанието, са много.

Но безцелните действие от типа „да видим какво ще стане“ трябва да бъдат сведени до минимум.

 

#6: Не бъдете скучни

„Кажете истината, но го направете с очарование. Знаете ли, не може да отегчавате хората при покупката на вашия продукт. Вие може само да ги заинтригувате, за да го купят.“ – Дейвид Огилви

Бъдете интересни.
Бъдете интересни.

Как?

  • Персонализирайте посланието.
  • Използвайте въображение.
  • Използвайте подходящо и атрактивно за читателите форматиране на текста.
  • Използвайте хумор.
  • Комуникирайте, създайте диалог, спор, въпроси.

Не се правете на клоуни, за да грабнете вниманието, но не бъдете и скучни, а интересни и разбираеми.

 

Ако тази статия ви е харесала или мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

 

По материали от copyblogger.com