7 „грешни“ думи в копирайтинга и маркетинга

Думите са в основата на копирайтърската работа. И правилното им свързване една с друга. Правилно не само граматически, но и маркетингово. Ако използваме „грешни“ думи в текстовете си, те никога няма да продадат толкова, колкото бихме искали.

Писането е лесно. Всичко, което трябва да направите, е да зачеркнете грешните думи. (Марк Твен)

Тук ще обърна внимание на няколко думи клишета, които ми се струва, че трябва да използваме по-рядко и да заменяме със синоними. Ще ви посоча още един плюс – отпадането на клишетата и вмъкването на неочаквани изрази на тяхно място ще отличи бизнесите, които го правят, от тези, които не го правят. Първите ще изпъкнат и, може би, ще бъдат по-лесно запомнени.

И така, нека да преминем плавно към думите.

#1: Иновативен

Е няма как всички продукти да са иновативни. Невъзможно е в нашия век. Може би в продукта ви има нова функционалност, която ще е полезна на потребителите? Кажете им точно това! Думата „иновативен“ е лишена от смисъл и е малко подвеждаща, когато се ползва за продукти, които не са иновативни. Ако сте по-конкретни в продуктовите описания, вие ще сте иновативни. 😉

#2: Вълнуващ

Ако кажете за нещо, че то е „вълнуващо“, значи не е! Няма какво да се лъжем – този епитет се използва в случаите, когато няма какво друго да се каже. Точно като изсмукан от копирайтърските пръсти е. Помислете защо този продукт или услуга са „вълнуващи“ и кажете конкретното предимство. Не се вълнувайте много, а мислете и не пишете глупости.

#3: Евтин

Повечето хора и бизнеси търсят точно евтините решения и за тях цената е решаваща за покупката. Но, ако им кажете директно, че това, което предлагате е евтино, резултатът ще е противоположен на очакванията ви. „Евтин“ често се свързва с „некачествен“. От друга страна, хората, които биха купили нещо „евтино“ или „изгодно“, ще се въздържат от тази покупка, за да не бъдат помислени за скъперници или бедни. Заложете на предимствата на продукта / услугата, които предлагате.

#4: Бърз

Бързината е относителна величина. За различните хора тя има различно значение. Потребителите ще повярват повече на вашето маркетингово послание, ако им посочите реален период от време, в който нещо трябва да се случи. Кажете им, че дадения продукт ще им се изплати за 6 месеца и са ваши!

#5: Лесно

На клиентите постоянно им се обяснява, че нещо е лесно или че работи лесно. Но те неведнъж до сега са се убедили в противното. Вместо да ги убеждавате в леснотата на използване на даден продукт, по-добре им обяснете как да го ползват.

#6: Значителен

Основното значение на тази дума е „голям“. Но какво всъщност значи голям, т.е. значителен? За някой голям може да означава 5-инчов екран, за друг – 7-инчов. Виждате ли значителната неопределеност? 🙂 Обяснете на клиентите си, че ще спестят 10% от реалната цена на продукта ви, ако го купят до края на месеца, вместо да ги убеждавате, че ще спестят значително, ако го купят сега.

#7: Научен

Сетете се за рекламите на прахове за пране, в които е пресъздадена лаборатория и там се изследват действието и възможностите на продуктите. Разбира се, от хора в бели престилки (учени, а не луди). Това се прави, защото тези рекламодатели вече са наясно, че да се обясни на клиентите, че нещо е научно доказано, изобщо не е достатъчно. Клиентите искат количествени данни – щом твърдите, че сте доказали нещо по научен път, значи разполагате с тези данни, нали? Дайде им ги. Покажете, разкажете какво изследване сте направили, къде, как сте стигнали до изводите за „значителните“ предимства на вашия продукт.

Добрите копирайтъри би трябвало да използват 7-те „грешни“ думи от списъка по-малко (или изобщо да не ги използват). Затова, препоръката ми е, да се обърнете към такъв специалист при създаването на Вашата следваща реклама или продуктово описание. Докато не опитате, няма да разберете. 😉

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

По материали от Inc.com