Колко връзки трябва да изградите към вашия уебсайт?

Кое прави един линк добър?

Два от верните отговори са:

 • неговата естественост и
 • да идва от авторитетен сайт.

Но вие вече знаете това, нали? По темата е писано до припадък.

А какво знаете за бързината, с която трябва да се изграждат входящи връзки?

Колко връзки трябва да бъдат изградени към вашия сайт и колко бързо трябва да се случи това изграждане?

Да разделим този въпрос на части и да го анализираме по-внимателно.

Колко връзки трябва да бъдат изградени?

Сигурно мислите, че колкото повече линкове водят към вашия сайт, толкова по-добре, нали? Това, всъщност, е голяма заблуда.

Не се фокусирайте върху количеството, а върху качеството. Линк от сайт като CNN (например), който се предполага, че идва от съответна релевантна секция или статия, ще носи много повече тежест от 10 линка от „мама“ и „шок“ сайтове.

Опитвайте се да изграждате висококачесвени връзки, когато това е възможно – в идеалния случай към вътрешни страници в сайта ви, а не към Начало.

Защо към вътрешни страници? Помислете: какво предпочитате:

 • да линкнете към полезно и интересно съдържание на вътрешна страница, или
 • да линкнете към началната страница, която продава продукт или услуга.

Вътрешната страница, нали? (Полезното съдържание (съвети, препоръки, решаване на проблеми) много повече се цени от клиентите, отколкото директното продаване на продукт.)

А, що се отнася до количеството, нама да „победите“ по параметър „брой“ сайтове с 10 000 линка, използващи количествената тактика, но ще имате много по-авторитетни връзки, които ще ви помогнат да изпреварите по ранг конкурентите си.

Колко бързо трябва да се случва линк билдингът към вашия сайт?

Ако връзките, които изграждате, са „чисти“, обикновено не се налага да се притеснявате за скоростта. Дори и да изградите много връзки много бързо, трябва да го направите правилно.

Прекалено бързото линкване често е вредно за класирането. Сайтът ще се движи нагоре в класирането на google, но прекалено бързият линк билдинг е неестествен, а лидерът сред търсачките определено не обича това.

Затова, ако имате нов сайт или по-стар сайт, но с малко входящи линкове, може да опитате да линквате по следната формула на Neil Patel:

 • Месец 1 – изграждане на 5 до 10 входящи връзки (в идеалния случай към началната страница)
 • Месец 2 – изграждане на 10-15 входящи връзки (разпределени между началната и вътрешни страници)
 • Месец 3 – изграждане на 20-30 входящи връзки (разпределени между началната и вътрешни страници)
 • Месец 4 – изграждане на 30-40 входящи връзки (с фокус към вътрешните страници)
 • Месец 5 – изграждане на 40+ връзки на месец (основно към вътрешните страници)
 • Месец 6 – изграждане на възможно най-много висококачествени връзки (основно към вътрешните страници)

През първите няколко месеца се концентрирайте върху връзките към началната страница, като постепенно измествате фокуса към вътрешните страници.

Защо? Защото не е естествено по-голямата част от линковете ви да сочат към Начало.

Какво ще се случи, ако изградите твърде много връзки прекалено бързо?

Ако линковете към сайта ви са изградени прекалено бързо, но са качествени, актуални и не са препълнени с „котви“, не се притеснявайте (много 🙂 ) от Penguin наказание.

Единственото, което може да се случи, е, вашият трафик да замръзне за няколко месеца или (може би) леко да падне. Но след около 3 месеца ще видите рязко тръгване нагоре.

Ако не видите такова рязко покачване, това може да означава две неща:

 • или връзките ви не са с високо качество,
 • или имате малко (като обем) съдържание.

Ако сте сигурни, че не е нито едно от двете, добавете още страници към вашия сайт и коригирайте връзките между вътрешните страници.

Тези поправки изглеждат прости, но би трябвало да подобрят ситуацията с трафика.

И все пак, не се ядосвайте, ако не забележите положителни промени веднага. Дори и при изграждане на висококачествени връзки, обикновено са нужни 3-6 месеца за видими резултати. Така че, когато инвестирате много часове в линкване, не трябва да се изнервяте или отказвате, ако не виждате резултати през първите 2-3 месеца. Това дори е нормално. 😉

За финал

Когато стартирате с линк билдинга, използвайки формулата по-горе, ще откриете, че вашият сайт ще подобри класирането си в SERP в дългосрочен план. В началото ще се класирате предимно по основните си ключови думи, но с течение на времето по-голямата част от трафика ви ще започне да се оформя от ключови фрази за търсене, съставени от 3 или 4 думи.

Докато обмисляте да използвате линкове за повишаване на трафика към сайта ви, не забравяйте, че най-лесната форма на линк билдинг е свързана с контент маркетинга. Чрез създаване на наистина добро съдържание – полезно, интересно и стойностно – вместо да молите за входящи линкове, ще увеличите вероятността хората да споделят и линкват към вашето съдържание. Това няма ли да е чудесно?

 

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.