Ключовите думи все още ли имат значение в SEO? (Интелигентни начини за използване на ключови думи)

Наближава ли краят на ерата на ключовите думи? Доста драматични промени имаше в SEO през последните няколко години. Panda ъпдейтите предизвикаха хаос сред собствениците на много сайтове, но и определено допринесоха за подобряване съдържанието на доста уебстраници.

Сайтовете, които допускат етични и/или технически грешки, нарушаващи правилата на Google, търпят наказания заради това – временно или постоянно отпадане от резултатите при търсене.

Дали действията на Google са правилни? Моето мнение е, че непочтените бизнеси и „SEO експерти“ трябва да си плащат за опитите да прецакат останалите.

И все пак, опитите за трикове, измами, черни SEO техники, злоупотреби не намаляват, а дори се увеличават. Ето защо, реакцията на търсачката изглежда честна и правилна, нали?

Това със сигурност се отразява на уместността на резултатите и води до по-голяма полезност за потребителите на Google, които не са чували и не се интересуват от SEO. А просто търсят тяхното нещо в мрежата.

Какво се очаква занапред от SEO специалистите? Как устойчивите SEO кампании могат да ви направят устойчиви на промените? Задачата е трудна.

Признавам си (а и вие сигурно се досещате): аз съм един обикновен копирайтър, който едва ли знае повече за SEO от истинските SEO разбирачи. Но си позволявам да пиша за това, защото много чета по темата (интересна ми е и е свързана с работата ми) и имам умението да систематизирам наученото.

Наученото:

Свеж, уникален, релевантен, качествен контент – ключът за успех.

Търсачките вече могат лесно да различат неоригинален и/или нискокачествен текст от добре написано съдържание. Така че ключът за постигане на успех със сигурност е инвестицията на време в създаването на висококачествено съдържание за вашия уебсайт.

Уебсайтовете, постоянни в публикуването на качествени текстове, винаги са харесвани и възнаграждавани от търсачките като Google. Резултатите са повече бизнес успехи, повече трафик, по-големи печалби. Фокусирайте се върху качеството, а не върху количеството.

Ключовите думи – все още ли са фактор в SEO?

Актуализацията Hummingbird (Колибри) през 2013 г. донесе много промени в начина, по който Google използва, преглежда и търси ключови думи. Днес по-разговорният стил е по-предпочитан от търсачката. Този стил при търсенето може да допринесе за най-добро класиране.

Но как тогава се поставят ключовите думи умно? По-рано най-работещият метод беше методът на пълнежа: колкото повече ключови думи и изрази, поставени неестествено, натрапчиво и нелогично за читателя – толкова по-добре са сайта. Google се опитва да предотврати създаването на точно това ненормално и неполезно съдържание като обезсмисли задръстването на уебстраниците с ключови думи.

Освен това, търсачката вече открива и ключвите думи по страниците, написани с цвета на фона, за да останат скрити за посетителя, но да бъдат разпознати от Google като съдържание. Е, Google вече вижда това съдържание и… го наказва.

Погрешни схващания за плътността на ключовите думи.

Новите собственици на сайтове са доста нетърпеливи в избутването им до челните позиции по целеви ключови думи на страницата. SEO експертите често се подвеждат по този ентусиазъм и пълнят до безобразие сайта с ключови думи. Това обаче не е приемиво! Трябва да се вземе под внимание нещо, наречено „плътност“. Плътността на ключовите думи във всяка страница е много важна и… не трябва да се надвишава.

Препоръчителната плътност на дума е 2-7%. Какво ще се случи, ако тя е 9-10%? Ще има ли смисъл текстът? Ще го разберат ли посетителите? Отговорът по-скоро е „НЕ“. Търсачката със сигурност ще забележи това пренасищане и вероятно ще накаже сайта.

Един пример:

„Търсите ли евтини качествени обувки? Не търсете повече! Търсенето на евтини качествени обувки свършва тук. В нашия сайт ще откриете евтини качествени обувки – може да поръчате тук. Разгледайте нашата широка гама от евтини качествени обувки и си купете евтини качествени обувки бързо и лесно.“

Как ви се стори този текст? Ще се поинетересувате ли от останалото съдържание на тази страница след такъв увод? Разбира се, че не! Като посетител няма да намерите нищо на тази страница, освен усещането, че никой не е помислил за вас и вашите потребности.

Работи ли този ужасен подход за привличане на нови потребители? НЕ! Със сигурност е необходима оптимизация по ключови думи, но тя трябва да се прави правилно, с разбиране.

Какви са опасностите от пренасищане на текста с ключови думи?

Препълването с ключови думи е black-hat тактика (тактика „черна шапка“), която може да даде някои положителни краткосрочни резултати, но във всички случаи това си е игра с огъня и няма да е от полза за никого в дългосрочен план. Google санкционира сайтовете, които са толкова неадекватно пренапълнени с думи. А вие едва ли искате вашият сайт да бъде понижен в резултатите или изцяло изхвърлен от класацията.

Ботовете на търсачките ежедневно „поумняват“. Всеки, който злоупотреби чрез използване на твърде много ключови думи на страница (или по какъвто и да е друг black-hat начин), със сигурност ще си понесе последствията. С други думи, SEO е рискована игра.

Google не обича измамните black-hat тактики, защото те водят до неприятни потребителски преживявания.

Отговорно оптимизиране по ключови думи.

Въпреки че вече сме в нова SEO ера, използването на ключови думи в съдържанието все още е жизненоважно и значимо. Ясно е, че умното използване на ключови думи е от съществено значение.

  • Казано с най-прости думи: не мислете за търсачките, техните алгоритми, ботове и класиране, а за вашата аудитория, за хората, които действително ще посещават вашия сайт. Инвестирайте време да проучите тези посетители и техните нужди. Тогава създайте полезно съдържание, което ще им помогне. Умното използване на ключови думи е на мода в момента. Бъдете модерни!
  • Не се вманиачавайте в числата – няма магически брой за използване на дадена ключова дума. Въпреки това, повечето експерти считат, че 2-5% плътност на ключовата дума е безопасен диапазон.
  • Вместо да използвате една и съща дума 100 пъти, заложете на синонимни варианти, съставени от няколко други думи. Това ще направи съдържанието ви още по-интересно и качествено.

Наемане на професионалист за написване на SEO контент.

SEO със сигурност е трудна задача. Конкуренцията е огромна. Потребителите и ботовете на търсачките стават по-претенциозни и взискателни с всеки изминал ден. Писането на хубаво SEO съдържание чрез добавяне на големи количества ключови думи отдавна е в миналото и вие трябва да го осъзнаете бързо.

Потърсете SEO копирайтър – компания или фрийлансър – който по интелигентен начин да преодолее препятствията на Google и да изведе сайта ви напред в класирането.

Търсачките не правят разлика между свръх оптимизиран сайт с идеята да бъдат измамени и свръх оптимизиран сайт поради незнание и неразбиране. Независимо от това какви са мотивите ви, заложете на правилните начини и избягвайте да вървите по тънката граница – може да залитнете в грешната посока.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.