Как да пишете страхотни SEO текстове

Постоянно се спори за това колко е важна наситеността на ключовите думи (още плътност на ключовите думи) за подобряване на класирането на сайтовете при търсене в Google. Макар да не е фактор номер едно в състезанието, наречено оптимизация за търсачки (SEO), определено си струва да се опитате да използвате ключовата им сила. 😉 🙂

 

Ето така:

#1. Ключови думи

Първата стъпка е да генерирате списък с ключови думи, които искате да използвате. Обикновено правилата тук са:

  • Включете името на марката си и всички производни думи.
  • Използвайте ключови фрази, а не отделни думи, за да редуцирате конкуренцията.
  • Помислете какво наистина ще напише клиентът при търсене, а не това, което вие искате да напише.

 

#2. Заглавия

Заглавията се появяват в сивия бар в най-горната част на браузъра и са едно от първите неща, които потребителят вижда, ако използва Google, за да открие вашия сайт. Две добри идеи:

  • Включете в заглавията името на марката си.
  • Ограничете текста в тайтъла до около 10 думи.

Препоръчвам ви да не хитрувате, изброявайки в заглавието избраните ключови думи със запетаи: няма да си направите услуга така.

 

#3. Първият текст на страницата

Опитайте се да поставите някъде на началната страница (колкото е възможно по-нагоре) текстово представяне на сайта ви и на това какво предлага на посетителите – отново използвайте ключовите думи по начин, удобен за четене.

 

#4. Заглавия и подзаглавия

Не хабете ценните си заглавия и подзаглавия с абстрактни изречения или остроумни фрази. Например, ако продавате детски дрехи, избягвайте заглавия като „Облечени стилно“, а заложете на „Стилни детски дрехи“. Всички тези H1, H2 и H3 тагове допринасят за оценката на наситеността на ключовите ви думи, така че ги използвайте разумно.

 

#5. Избягвайте повторенията

Вече приехме, че продавате детски дрехи и се разбрахме как трябва да оформите заглавието, подзаглавието и въвеждащия текст в страница Начало, нали? В света на SEO пренасищането е също толкова лошо, колкото и недостатъчното насищане, така че избягвайте да препълвате страниците си с ключови думи.

Не повтаряйте само една дума на поразия. Вместо това, потърсете синоними и приемете, че алгоритмите за търсене на Google са достатъчно напреднали, за да търсят контекстуално свързани думи. Може пък да откриете, че някой от синонимите, които използвате в текста си, е по-успешна ключова дума от титулярно избраната.

 

#6. Бъдете конкретни

Ако продавате ръчно изплетени гривни с етно мотиви от Родопската фолклорна област на България, напишете точно това. Въпреки че по-малко хора ще търсят подобен продукт, ще има и по-малко конкуренция за такъв тип ключова фраза.

 

Има още много неща, които мога да напиша тук: използване на удебелени текстове и изброяване с булети, хиперлинкове, кол-ту-екшън фрази, добра четимост на текста, разделяне на текста на малки абзаци – списъкът е дълъг. Но, колкото повече време отделям за писане на този пост, толкова по-малко време ми остава за писане на SEO текстовете за клиентите ми. 🙂 А това не е добре.