9 въпроса, които трябва да си зададете, когато наемате SEO копирайтър

Има буквално стотици така наречени уеб или SEO копирайтъри в България. Затова на клиентите често им е много трудно да преценят с кого да работят и като цяло да разберат по какво точно се различават добрите копирайтъри от посредствените.

Лошото е, че в повечето случаи става ясно какъв копирайтър сте избрали – добър или не толкова – едва, когато видите продукта му.

Подготвила съм ви 9 въпроса, които трябва да си зададете, когато наемате уеб копирайтър. Надявам се така да направя избора ви по-лесен.

 

#1. Има ли уебсайт?

Няма абсолютно никакво извинение за уеб копирайтър, който няма собствен уебсайт. Ако причината му е, че е „много зает с проектите на клиентите си и няма време да си направи и поддържа сайт“, имайте едно наум. Ако е прекалено зает да обърне внимание на професионалния си имидж, може би ще е прекалено зает и да се постарае с вашите текстове или да отговаря на обажданията ви. Визитката на уеб копирайтъра е неговият сайт. Няма две мнения по въпроса.

 

#2. Харесвам ли стила му на писане?

Добрите уеб копирайтъри в България имат блог и, в повечето случаи, го поддържат редовно с актуални, интересни, добре написани и полезни публикации, които е добре да прочетете. Как един копирайтър пише в блога си, говори много за това как ще пише и за вас.

Да, добрият автор адаптира стила си според същността и нуждите на клиентите си. Но текстовете и изказът в собствените му уебсайт, блог, електронна поща или по телефона ще ви насочат много за това що за човек е. От тук може да прецените дали ще ви е приятно да работите с него и дали ще харесате текстовете, които ще напише за вас.

 

#3. Задава ли много досадни въпроси?

Единственият начин, по който копирайтърът наистина ще разбере вашето задание, е когато го раздроби на парченца и ви попита много досадни неща, за които вие самите едва ли сте се сещали някога. Не забравяйте, че копирайтърът знае как да пише текстове, но само ВИЕ разбирате бизнеса си. Така че очаквайте въпроси, очаквайте да ви е досадно – само така ще получите страхотните текстове, които ви трябват.

 

#4. Присъства ли в социалните медии?

Ако искате фирмата ви да има блог, Twitter акаунт, страница във Facebook и като цяло да присъства в онлайн социалните мрежи, тогава ви е нужен автор, който също е там и е активен. Добрият уеб копирайтър следи (и използва) новите технологични тенденции, иновации, инструменти, идеи и всякакви страхотни неща. Дори и да не се интересувате от социалните медии за вашата марка, не бихте ли предпочели да работите с мислещ, отворен автор, който участва в дигиталния свят, вместо с някой, който живее в миналия век?

 

#5. Наистина ли е дигитален копирайтър?

Има голяма разлика между писател, който може да напише красиви думи за печатната ви брошура или флаер, и дигитален копирайтър, който разбира всички тънкости на текстовете, предназначени за уебсайтове, имейли, онлайн реклама. Ако избраният от вас автор не може да ви покаже примери на свои онлайн текстове, откажете се от него.

 

#6. Наистина ли знае как се пише страхотен SEO текст?

Разговаряте с копирайтър и той ви казва, че може да напише текстове за сайта ви, но не и SEO текстове – просто му затворете телефона. Всички уеб текстове трябва да бъдат написани SEO-френдли – без никакви компромиси – в противен случай ще слезете до дъното на резултатите в търсенето на Google. Писането на добри SEO текстове, които ще избутат сайта ви към първа страница в SERP (за избраните ключови думи), е изкуство. За да успее в това изкуство, копирайтърът трябва да има много технологични знания. Проверете дали знае неща, като:

  • Какво е H1 таг и защо е от значение.
  • Защо е по-добре сайтът да е със статични, а не с динамични URL адреси.
  • Значението на контекстните връзки.
  • Защо трябва да включите ключовите думи в обратните връзки към сайта ви (backlink).
  • Как правилно да съставите заглавията.

Ако не знае или не прави всички тези (и много повече неща), за съжаление не си струва да се занимавате с него.

 

#7. Дава ли детайлна оферта?

Един добър и професионален копирайтър не трябва да има никакви притеснения да разбие цената си по елементи и да ви каже кое колко струва. Това е единственият начин да знаете какво ще получите за парите си. Няколко неща, които трябва да имате предвид тук:

  • Отделя ли време за срещи?
  • Цена на брой думи или на страница?
  • Ако е на страница, какви са параметрите на страницата, която има предвид?
  • Включва ли в цената времето за проучване?
  • Колко корекции са включени в цената?

Колкото повече подробности, толкова по-добре.

 

#8. Цената е твърде ниска?

Ясно е, че искате да платите възможно най-добрата цена за вашите уеб текстове, но понякога ниската цена означава ниско качество. Опитайте да сравните няколко оферти, като изпратите едно и също задание на трима копирайтъри и след това анализирате тяхната разбивка на цената (виж #7). Ако някой предложи да напише текстовете за целия ви уебсайт за 50 лева, помислете дали този някой наистина ще има интерес да се асоциира с вашата марка, да опознае продукта ви, да прецени правилно клиентите ви – за да може да напише супер текстове след това.

После изберете: сравнително неопитен, но по-евтин автор, или много добър и опитен професионалист, но по-скъп.

 

#9. Не е ли твърде много на разположение?

Всички имаме спокойни седмици, без много работа, и когато влезе нов проект, можем да го стартираме веднага. Но сякаш е по-добре да работите с копирайтър, който е „зает“. Е, не толкова зает, че да не може дори да ви отговори, но може би достатъчно зает, за да бъде резервиран седмица или две предварително. Заетият копирайтър, логично, е добър в работата си, което означава, че текстовете ви ще са с по-високо качество.

 

SEO копирайтърите не са еднакви. Знам това, тъй като често ме търсят да пренаписвам текстовете, които клиентите са получили от първоначалния си (явно несполучлив) избор. Не са приятни историите за загубените пари от лоши текстове. Бъдете сигурни, че сте избрали добър професионалист. Бъдете смели. Задавайте въпроси. След това – още въпроси.