Как един консултант ме направи хейтър

Не ме разбирайте погрешно – за разлика от много други хейтъри, които познавам (чувствайте се поздравени), аз не искам да съм хейтър. Аз искам любов, топлина, световен мир… точно като в един друг конкурс.

Но когато някой ме изкара от кожата ми, като едновременно с това ми изгуби време, в което аз мога да пиша, за да ми обясни, че иска да ми изгуби още време, за да си говорим очи-в-очи (в което аз също мога да пиша (а аз нали от това печеля в последно време)), ми идва в повече. И аз ставам хейтър.

От името на мой клиент пускам запитване в един от големите сайтове за колективно пазаруване в България за публикуване на оферта. Представителят на сайта, с който ме свързаха, е нов за мен (тъй като досега съм работила с двама негови колеги).

Ето ми го първия имейл (точно според моите правила за писане на мейли):

Х, здравейте!

Благодаря, че се свързахте с мен.

Изпращам ви информация за офертата, която искаме да пуснем в ааа.bg: Заглавие + Параметри + Цена

Въпроси:

 • Ще може ли да се пусне офертата?
 • Кога?
 • Каква ще е комисионната ви?

Изпращам ви сайт, за да разгледате какво правят: bbb.com и фейсбук: http://fb.com/bbb.

Благодаря за вниманието!

Поздрави,
С

Най-важната информация в случая, която трябва да получа, са отговорите на въпросите ми – очаквам да са конкретни и почти едносрични.

Но аз получавам отговор:

Моля, разгледайте тази оферта, която в момента върви в нашия сайт: http://aaa.bg/varna/imeto-na-ofertata

Цената, на която трябва да пуснем оферта, е 25 лв., но аз предпочитам в понеделник да се срещнем, за да изкоментираме какво как и защо. 🙂

 

Моят отговор не закъснява:

Здравейте!

Благодаря за отговора.

При тази оферта на еди-кой-си (която ние отдавна сме разгледали), параметрите са различни с тази, която аз ви пращам.

Ако ще пускаме оферта в aaa.bg, трябва да е на 29-30 лв., с комисионна до Y% (и по-малко).

Поздрави,
С

Отговорът на консултанта е:

Съжалявам, но какви оферти ще се пускат при нас и с каква комисионна си имаме цял отдел, който преценява тези неща.

Ако желаете в понеделник може да се видим и да обсъдим евентуално бъдещо сътрудничество.

Като изключим първото изречение в горния цитат, което е много неподредено, преминавам нататък с моя отговор:

Защо е необходимо да се виждаме, за да прецените дали ще стане или не и за да ми дадете условия и отговор.

До понеделник има три дни, които не е добре да губим. Биха могли да се използват за подбиране на снимки например.

А ако при тази цена няма как да пуснете офертата ни, срещата в понеделник ще е изгубено време и за нас, и за вас. Това е целта на мейла – да спестим време. 🙂

Поздрави,
С

Получих този отговор:

Нужно е за да си изясним един на друг с какво се захващаме, защото по имейл аз няма как да преценя, че предлагате качеството, което ми казвате и вие няма как да разберете какво ще предложим ние, защото по вашите думи мога да съдя, че вашето схващане за концепцията на сайта ни е грешно.

А и при положение, че сега върви подобна оферта, няма как да пуснем подобна оферта, преди да е приключила другата и преди да е минало необходимото време, между две еднакви оферти, които не са от ежедневната консумация.

Уау! Подобна оферта, грешно схващане, с какво се захващаме, две еднакви оферти (!)… Ядрена физика?!

Реших, че повече няма да пиша и му се обадих (ако той не ми беше звъннал преди първия ми мейл, аз нямаше да имам номера му, защото, ако се вгледате, ще забележите, че писмата му нямат подпис).

И така, обадих му се. Представих се, когато той ми вдигна, обясних, че е по-добре да се чуем, вместо да пишем.

Казах му:

 • че и друг път сме ползвали услугите на aaa.bg – знаем как работят, те би трябвало да знаят как клиентът ми работи – защото и друг път са публикували оферти в aaa.bg и защото, ако отдели 10 мин. да влезе в сайта и във фейсбук, това може лесно да се провери (защото там качеството личи);
 • че искам да даде ориентировъчна дата (защото знам, че няма как две подобни оферти да текат по едно и също време), за да преценим дали ни устройва или да търся друг сайт за колективно пазаруване. Ако изчакаме до понеделник, за да научим този срок, и за капак се окаже, че не ни устройва – това са изгубени поне 4 дни;
 • че дори и да дойде на място в офиса на клиента ми, той няма да види крайния продукт, който се дава на клиента, защото той зависи от много неща там на място + допълнителна обработка.

И се започна:

 • ами аз ви препоръчвам да потърсите друг сайта, защото в aaa.bg до две седмици няма да може да публикуваме. Политиката ни е такава, че ние няма как да пуснем офертата ви поне още 2 седмици, защото това е минималният срок, който трябва да мине между две еднакви оферти;
 • ние рекламираме в 4800 сайта, за поне 300 лв. (не разбрах за кой сайт и за колко сайта са тези пари), затова трябва да пуснем офертата след две седмици, за да се открои от предишната.

Аз:

 • значи, ние и да пуснем офертата на 15 лв., т.е. ако променим цената на ваучера, която не ви устройва (за да е по-ниска цената от на текущата), пак няма да я пуснете, така ли?

Той:

 • да, няма как.

Аз:

 • защо това не ми го написахте по мейла – това е конкретен отговор, който няма да се промени до понеделник, нали? Можехме да си спестим 6-те имейла, които си разменихме, както и този разговор;
 • в понеделник щяхме да се видим, което щеше да ми отнеме поне два часа, защото аз не съм в офиса на клиента си постоянно, а трябва да отида до там, да ми посочите същите две седмици срок за пускане на офертата, и да ми изгубите времето, както и вашето.

Той:

 • аз не смятам, че това е изгубено време.

Аз:

 • вие няма как да знаете кога едно време за мен е изгубено.

И така още няколко минути в този ред на (без)мисли

Докато не дойде следващата изненада за мен: първоначалната комисионна в aaa.bg за клиента ми ще е най-добрата, която може да му предложи, но, ако се пусне следващият път оферта в друг сайт за колективно пазаруване, aaa.bg ще започне да работи с клиента ми на по-висока комисионна.

За мен това е безумно! Тоталитарно, дискриминативно…

Ама как така? – питам.

И консултантът на aaa.bg ми дава пример, че в магазините се предлага или само Coca Cola, или само Pepsi. Аз му казвам, че това изобщо не е вярно – в първия магазин, в който влезе, ще се убеди в това. Той обяснява, че е бил дистрибутор на Coca Cola и знаел как стоят нещата. Аз му казвам, че съм обикновен потребител и редовен очевидец на наредените едни до други бутилки Coca Cola и Pepsi в който и магазин да съм била.

Много тъп спор, а?

Пожелахме си (лицемерно) приятен ден и си затворихме (той на мен де).

Е нямаше как да не споделя разочарованието си, което не направи хейтър (макар и за малко), какъвто аз не искам да бъда.

И така:

 • грубо отношение от консултанта на един от големите сайтове за колективно пазаруване в България;
 • загубено време, нерви, думи;
 • несвършена работа;
 • непрофесионални имейли – текст, пълен с грешки (които съм редактирала за целите на този пост) и писма без поздрав и без подпис (съответно без данни за контакт).

Що за хора се опитват да правят бизнес в България? Наистина ли вярват, че с такова отношение и непрофесионализъм ще успеят?

4 comments

 1. Димитър Георгиев

  Супеерр…повече хейт трябва, за да си размърдат задниците тея хора. В крайна сметка им плащате пари нали така 😉

 2. Silva Forest

  Митко, благодаря за коментара. Много обичам коментари (радвам им се като дете на захарен памук).
  Че пари плащаме – плащаме! Ама някои толкова са си повярвали, че велики, че не се трае!

 3. Димитър Георгиев

  Аман от набожни 😀 😀 …все си вярват заваллата 😀

 4. Silva Forest

  И в коментара ми има грешка (това е автохейт). 😉

Comments are closed.