Иво Илиев: Емоцията ни кара да споделяме с повече хора

Отново е вторник и е време за поредното Интервю във вторник – 13 въпроса, които зададох, и 13 страхотни отговора, които получих!

След блогъра Пламен Петров, за днес поканих още един блогър – Иво Илиев.

Иво е професионалист, фейсбук и интернет маркетингов специалист, с много готино чувство за хумор, идеи и енергия.

На много семинари и обучения се изявява като лектор и общо взето – винаги има какво да каже и напише и как най-добре да го направи.

Вижте кой е Иво Илиев и какво ми отговори на въпросите.
Иво Илиев по време на лекция.
Иво Илиев по време на лекция.

Здравей. Представи се с няколко думи.

Привет, аз съм Иво. Обичам това, което работя и тези, с които прекарвам времето си. 🙂

С какво се занимаваш?

С дигитален маркетинг и комуникации, което последните години ме направи фейсбук кибик и донякъде хейтър. Иначе, като хоби, обичам да готвя, да свиря на клавир, да чета.

Кой е твоят блог?

www.ivosiliev.com 🙂

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Да. Да си блогър е призвание, а да си копирайтър е професия. На добрите копирайтъри професията им е призвание. 🙂

Разбира се, копирайтинг уменията могат много да помогнат на един блогър да списва по-качествени публикации. От друга страна блоговете, според мен, са най-добрата форма за CV на един копирайтър.

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Блогър. Въпреки, че в едната си фирма се пиша арт директор и пиша рекламни текстове, често предпочитам да се консултирам с копирайтър за тях. Обичам копирайтинга и много съм чел по въпроса – за мен това е важна част от нашата работа и основна позиция в една агенция. Имам чувството, че у нас малко се подценява. Причината е, че според не малко българи копирайтър е „човек, който пише текстове“. Истинската дефиниция е „човек, който пише текстове, които ПРОДАВАТ“. Една думичка променя много цялата представа за тази професия – надявам се скоро всички у нас да научат и оценят правилната трактовка.

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Освен икономическо, имам и музикално образование, поради което музиката ме разсейва със своите ладове и хармония. Затова слушам музика само, когато практикувам някое хоби. 🙂

Пиша късно вечер – когато всичко е спокойно и тихо навсякъде. Обичам да е тихо. Предварително обикалям помещението 20-30 пъти с бележка и химикалка, говорейки си сам наум, отмятайки идеи и въпроси около текста. След това отварям един Notepad на компютъра и нахвърлям някаква чернова. После лягам и спя – оставям го да „отлежи“. На седващия ден, в средата на деня, се връщам на черновата и я преработвам 2-3 пъти.

За да седна да пиша е необходимо преди това да се настроя за темата и да го правя в спокойна обстановка. Доста пъти, за мое съжаление, това е абсолютно невъзможно.

Работен ред или творчески безпорядък?

Зависи за какво – стремя се да организирам и приоретизирам задачите си, доколкото е възможно това. Поякога, когато виждам, че зациклям – минавам на безпорядък несъзнателно. Има неща и ситуации, които го изискват, затова не отричам безпорядъка – той е нещо крайно необходимо понякога.

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Нещо добре планирано и предварително тествано относно своя емоционален заряд. Разбира се, тук има куп правила като ненатрапчивост, преценен обем, подбор на думи, добре избран призив към действие и какво ли не. Все пак емоцията е най-важна – днес тя ни кара да споделим едно интернет съдържание сред колкото можем повече хора, а това е много важно в дигиталната среда. Нещо повече – емоцията ни кара да почувстваме съдържанието, тя доближава продукта и бранда по-близо, тя ни кара несъзнателно да ги асоциираме с нея.

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Да, ако просто искате да запълните едно каре с какво да е съдържание. Не, ако искате да имате съдържание, което да грабне вниманието, което да продава.

Факт е, че все по-трудно е да накараш хората да обърнат внимание на някаква реклама – визуална или текстова. Причината е голямото пренасищане от борещи се за вниманието ни рекламни продукти. Истинско предизвикателство е да се съчетае така текста и визуалното му оформление, че да привлекат погледите.

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Трябва да познава добре тези, за които ги пише. Под „тези“ имам предвид три фактора: обекта (продукт или услуга), предлагащия субект (продавача) и потребляващия субект (купувача). Трябва тези три фактора да бъдат свързани чрез текста в обща емоция.

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Може би ще ти се стори странно, но последно ме впечатли един сайт, в който наистина харесах текстовете. Това е сайтът на Google Glass.

Много е трудно да обясниш един продукт, който до момента няма аналог. Това, което ми хареса в този сайт е, че обясняват продукта. Забележи – обясняват го, а не го разказват, нито демонстрират с текст. Обясняват как работи, както аз бих го обяснил на приятел – с няколко изречения за това, с какво ще му е полезен.

Някъде бях чел, че добрият копирайтър е ужасен писател на романи – мисля, че този пример доказва това. 🙂

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

С какво върви текстът?

Финални думи?

Благодаря за възможността да участвам в твоя блог под такава интересна за мен форма. Пожелавам на теб и твоите читатели много написани и прочетени положителни емоции в бъдеще!

Истината е, че аз съм по-благодарна на Иво – за това, че измежду всичките си ангажименти, намери време и желание да се включи в блога ми. Според мен това е един от най-ценните текстове тук!

И… последен въпрос: С какво върви текстът, Иво? 🙂

4 comments

 1. Петър Амеров, CEO Web Design Depot

  Добър избор на блогър за интервю.
  Беше ми интересно да открия, че ИВО има музикално образование…lol

 2. Silva Forest

  Петър, благодаря, че си тук! 🙂
  Всъщност, и мен ме изненада това, че Иво е с музикално образование. 🙂
  А интервюто се получи много добре – благодарение на интервюирания, разбира се. 🙂

Comments are closed.