Любо Любомиров: Целта на копирайтъра е да продава чрез текстове

След като и Иво Илиев ме удостои с присъствието си тук, дойде ред и на интервюто във вторник с един човек, от който аз, като копирайтър, съм научила много. Той винаги знае какво и как да каже, има огромна обща култура и любопитство (и лула), занимава се точно с това, което иска – писане! И пише…

Той е Любомир Любомиров, копирайтър и блогър и фен на Междузвездни войни. 🙂

 

Вижте кой е Любо Любомиров и какво ми отговори на въпросите.

 

Любомир Любомиров
Любомир Любомиров

Здравей. Представи се с няколко думи.

Здравейте, казвам се Любомир Любомиров – читател, писател и любител на хубавия пушилист.

 

С какво се занимаваш?

Вече повече от десетина години само и изключително с писане. Започнах с журналистика и редакторска работа, за да достигна до настоящото копирайтърско занимание или с други думи, до рекламното писане.

 

Кой е твоят блог?

Той е малък, недовършен откъм дизайн вече трета година, но пък разнообразен откъм съдържание. За съжаление картинките и видеата в него са много по-малко, отколкото ми се иска. Но все пак, мисля че е нелош блог и се казва nextcopy.net.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

О да, разлика има и всъщност спокойно можем да говорим дори за разлики. Най-вече в отношението и правата върху написания текат. Ако блогърът е пълновластен господар на съдържанието, което е създал, то копирайтърът пише за клиент. Това означава, че няма правомощията да променя нищо. Нека обаче не забравяме, че за копирайтъра това не е просто средство за емоционално разтоварване. А това поставя нещата на съвсем различна плоскост.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Колкото и да е странно, и като двете. Блогърството е страхотна школовка и средство за поддържане на нивото на писане. Всеки копирайтър по правило преминава през него. Разликата да пишеш за читатели, които познаваш (особено, ако си блогър с практика), и такива, които са неизвестни, не винаги е голяма. Хората са хора – те имат своите интереси, нужди, страхове…

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Налага се да пиша в офиса и това е съвсем естествено, но и много често работя в домашни условия. И в двата случая обаче имам нужда от едно и също – няколко минути първоначална изолация от околния шум, настройване към текста и изчистване от всички разсейващи мисли. Някой ден ще измисля и мантра за работа. 😉

Настроение? Не е никак хубаво да се пренася настроението в процеса на писане. Дори ако е приповдигнато. Емоциите остават върху листа, а това не е препоръчително за копирайтъра. Музиката е задължителен фактор! Слушам винаги докато пиша, дори в този момент звучи Matia Bazar. Някой (мисля, че беше Пиер Ронсар) бе казал, че докато се занимаваш с едно изкуство, е добре да се вдъхновяваш от друго. Без да имам никакви претенции да съм творец, все пак е абсолютно вярно – музиката зарежда и дава вдъхновение за работа. Ето ви и един съвет – ако пишете за бои или лакове, не слушайте рок. Текстовете стават на петна. 😉

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Задължително второто. Редът изисква време и енергия, без да е чак толкова необходим. Всъщност в безпорядъка, който създавам, сигурно има някаква закономерност, не знам. Но пък всичко, което може да ми потрябва в някаъв момент, е на една ръка разстояние. А това е много по-важно, отколкото фактът, че чашата не е в кухнята.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Провокативен, продаваем, печеливш. Целта на копирайтъра е да продава чрез текстове. Няма значение какъв е обектът, за който се пише. Текст, който не продава, е слаб текст.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Когато познаваш аудиторията си и имаш уменията да пишеш за нея, няма чак толкова голяма разлика дали си копирайтър, тоест създател на офлайн съдържание, или контент едитор (под този чисто български израз се разбира „пишещ съдържание за уеб“). Разбира се, онлайн средата има свои изисквания и те трябва да се спазват. Като например до около 300 думи в текст, не повече от осем думи в изречение, писане от трето лице единствено число и т.н. Писането е умение – ако го притежавате, всичко друго е от третостепенно значение.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Трябва да се стреми да знае повече от вчера. И то по най-разнообразни теми. Аз се интересувам от средновековни документи, Кръстоносни походи, НЛО, Древен Египет, калиграфия, лули, японски градини… и се стремя постоянно да разширявам познанията си. Копирайтърът трябва да има интелект и огромна обща култура. А това, което трябва да притежава, мога да кажа само с една дума – любопитство.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Вчера попаднах на сайт, който предлага гумирано покритие за метал. Можете да покриете своя автомобил или да направите гумени дръжки на своите прибори. Без да имам специални интереси в тази област, се зачетох в описанията на продуктите и ми се сториха изключително любопитни. Съвсем сериозно се замислих дали нямам нужда от такава гумирана боя. Ето как един добър текст може да се превърне любопитството в желание за покупка. Поздравления за незнайния автор!

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Кой е най-добрият текст, който съм писал. Не обичам този въпрос и по-скоро мога да говоря за лошите или по-слабите текстове. 😉 В друго – месят ли се клиентите в писането на съдържание със съвети, даване на акъл и висене зад рамото? Отговорът е, че когато го правят, получават посредствени текстове.

 

Финални думи?

Бъдете позитивни – не ви коства много. Обаче означава всичко!!!!

 

Знам, че Любо е доста зает, и въпреки това отдели време, за да отговори на въпросите ми. От сърце му благодаря, че се съгласи да участва в Интервю във вторник.

7 comments

Comments are closed.