Майк Рам: Добрите копирайтъри залагат на искреност и честност към читателя

Майк Рам е мой приятел, който говори много увлекателно (знам го от скорошен личен опит в една сладкарница 🙂 )! Днес Майк е гост в моята рубрика Интервю във вторник, в която ви представям… интервюта (логично си беше).

След великия копирайтър Любо Любомиров дойде ред и на един от най-добрите презентатори, които познавам.

Вижте кой е Майк Рам и какво ми отговори на въпросите.

 

Майк Рам
Майк Рам

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Майк Рам и работя като бизнес консултант и лектор във фирма RammSoft (http://rammsoft.com/bg), на която съм собственик. Обичам да споделям нещата, които откривам, и мислите, които ме вълнуват, с хората. Затова поддържам няколко блога и съм много активен във Фейсбук.

С какво се занимаваш?

Водя обучения по презентационни умения и управление на проекти, занимавам се с изработка на уеб сайтове, с интернет маркетинг, с копирайтинг. Интересите ми са доста широки, но всичко, с което се занимавам, ми доставя удоволствие.

Кой е твоят блог?

Личният ми блог, който започна като страничен проект, се оказа в един момент най-популярен и затова насочвам най-много усилия към него. Той се казва „The Man On The Silver Mountain”. Освен него имам един бизнес блог, наречен „Спри и помисли!“, блог за съвети при търсене на работа „Нова работа“ и блог за управление на проекти „PM Stories”.

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Хе-хе, разликата е, че на копирайтъра му плащат. 🙂 А ако трябва да сме сериозни, смятам, че разликата е много тънка и е по-скоро в нивото на интимност с читателя. Блогърите споделят повече лични преживявания, до които копирайтърите не стигат. Но добрите копирайтъри приличат все повече на блогъри най-вече по това, че основният елемент, на който залагат, е искреността и честността към читателя.

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

И като двете. Писането в блога ми действа освобождаващо. Понякога чувствам, че трябва да споделя с читателите си нещо много лично, защото само така успявам да открия за себе си решението, което търся. Често пиша рекламни текстове, статии и други маркетингови материали, в които, въпреки наложеният бизнес стил и език, се опитвам да звуча човешки и да споделям лично онова, което смятам, че е полезно за читателя.

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Пиша навсякъде. Умея да се изолирам от външните дразнители, но най ми е приятно да си работя вкъщи. Предпочитам усамотението и тишината. Музика си пускам за настроение и за зареждане с енергия преди да започна да работя, но в момента, в който седна да пиша, спирам музиката и оставам сам с мислите и идеите си.

Работен ред или творчески безпорядък?

Понякога тези два стила се редуват при мен, но по-скоро успявам да поддържам работния ред.

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Да бъде честен. Какво означава за мен това – две неща: Първо, да не шмекеруваш с измислени факти и лъжливи обещания. И второ, да не гледаш на читателя като на идиот. Той е нормален, разумен човек. Пиши като за такъв.

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

И лесно, и трудно. Добри текстове се пишат лесно, ако знаеш ясно какво искаш да кажеш на хората. Трудното е да ги накараш да повярват, да се запалят, да започнат да купуват и да станат верни фенове. За това се искат време, труд и постоянство.

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Трябва да има личен опит. Страшно тъпо е да пишеш за неща, които не познаваш. Аз често отказвам да пиша за събития, за продукти, за хора, които не познавам. Не искам да лъжа читателите. И другото условие е да бъде искрен. За трети път го казвам, но това е моята мантра в бизнеса.

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Lifehack.bg (http://www.lifehack.bg/) – там често попадам на ревюта на софтуерни продукти и приложения, които са така интересно написани, че веднага отивам на сайта им и започвам да ги тествам.

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Какви са моите бъдещи творчески планове? J

Отговорът е, че освен с писане, се занимавам и с говорене и в момента подготвям следващите издания на моя курс по презентационни умения „По стъпките на Дракона“, които ще се състоят в София и във Варна.

Финални думи?

Словото е могъщо оръжие. С него можем да накараме хората са извършат чудеса. Но точно поради това трябва да бъдем внимателни и да не злоупотребяваме с него.

Бъдете честни!

Благодаря на Майк, че се включи със своите 13 искрени отговора на въпросите ми. Остава ми само да му пожелая успех, много положителни емоции и удовлетворение от курса „По стъпките на Дракона“, който подготвя в момента!

Успех, Майк!

3 comments

  1. Ганчо Петров

    Има ли начин да се разбере за кого пишат копирайтърите или завинаги си остават анонимни?

  2. Кои са трите основни вида презентации? - Silva Forest Copywriting

    […] Тези три вида презентации далеч не са всички – разнообразието им е доста голямо. За да научите повече за презентациите и презентирането, моята препоръка е да посетите интензивния двудневен курс по презентационни умения на Майк Рам. […]

Comments are closed.