Симона Стоянова: Копирайтърската професия е недооценена в България

Изключително щастлива съм да Ви представя още една дама (след Поли Козарова), която прие да отговори на моите 13 въпроса за рубриката Интервю във вторник.

Симона Стоянова е интересна, много умна, обича да чете и да пише, наскоро се дипломира като магистър и сега е готова да покорява светове!

Със Симона се запознах лично на E-Manager 4 във Варна и, поне аз, я почувствах много близка. Ето защо удоволствието ми да я представя тук е двойно!

 

Вижте коя е Симона Стоянова и какво ми отговори на въпросите.

 

Симона е смела и креативна... и тя си го знае!
Симона е смела и креативна… и тя си го знае!

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Симона Стоянова, интересувам се от маркетинг, реклама, копирайтинг и PR. Обичам да пея, пиша, рисувам, танцувам и се вдъхновявам от морето, кафето, пътуванията, спонтанността и хубавите книги.

 

С какво се занимаваш?

Предстои ми дипломиране през септември като магистър „Реклама и медийни комуникации“ в Икономически университет – Варна. Занимавам се с блогърство от март месец насам, копирайтър съм на свободна практика и в свободното си време (което напоследък е оскъден ресурс) създавам музика.

 

Кой е твоят блог?

SIMpatichno.com е моето малко лично пространство в нета, където споделям мислите си със света, обсъждам новите тенденции в сферата на маркетинга, коментирам интересни книги, филми и музика, както и правя ревюта на различни събития.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Разликата между блогър и копирайтър според мен е голяма. Блогърите имат възможността да пишат за всичко, което поискат, когато поискат, както поискат, и притежават абсолютното право да редактират текстовете си след като ги публикуват. Копирайтърите губят права над текста си в момента, в който го предоставят на клиентите. След приключване на работния ангажимент, текстът може да бъде променян по усмотрение на новия му „собственик“.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

А не може ли и двете? 🙂

Възприемам се като блогър в моментите, в които искам да представя своята гледна точка по различни въпроси и желая осъществяване на комуникация с всеки, който намира тематиката за интересна.

Копирайтър съм от професионална гледна точка, защото е единствената работа, която върша с удоволствие и много хъс. Макар и да се занимавам с тази дейност отскоро, съм сигурна, че съм намерила призванието си, защото обичам предизвикателствата, а да бъдеш копирайтър означава да можеш да пишеш за всичко и то по всяко време.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Всеки път пиша по различно време, но съм установила, че се радвам на най-високи нива на продуктивност през нощта. Обичам тишината, спокойствието, а това е единствената част от денонощието, в която мога да остана изцяло сама със себе си и да творя. Вдъхновението е единственото нещо, от което се нуждая, но обичам да пия кафе и да подслаждам текстовете си с шоколад.

Пиша в различно настроение, в зависимост от тематиката на текста, но винаги творя на един дъх. Слушам почти винаги музика, а и много често идеите ми се раждат след като съм чула някоя хубава песен или съм изгледала интригуващ филм. Постоянно си намирам поводи за вдъхновение, понякога ми е достатъчна само една усмивка. 🙂

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Тук съм абсолютно категорична – творчески безпорядък! Няма по-хаотично работно място и съзнание от моето. Единственият човек, който може да намери порядък в моя хаос, съм самата аз…

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Добрият текст в професионално отношение е всеки текст, който „продава“. Когато съдържанието е качествено, добре обмислено и таргетирано по правилния начин към желаната аудитория, резултатите са налице.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

В никакъв случай не е лесно, според мен копирайтърската професия е много недооценена на този етап в България. Създаването на бизнес текст е комплексен процес и изисква сериозна концетрация, време и разбира се – креативност.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Според мен копирайтърът трябва да обича да създава текстове и да познава добре езика, на който пише. В зависимост от тематиката на текста, е необходимо обстойно проучване на пазара, продуктите на компанията, конкурентите и най-важното – желанията на клиента.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Мога да дам пример за бранд, който според мен предоставя най-добрите текстове и рекламни кампании – Coca-Cola. Макар и да не консумирам подобни продукти, много често изпитвам „жажда“ благодарение на емоционалния брандинг, на който залага компанията.

Що се отнася до блогове – чета много и различни. Определено имам слабост към блога на Сет Годин, който притежава уникален подход към читателите си (или поне към мен със сигурност) – изчела съм почти всички негови книги, редовно посещавам блога му и обичам презентациите, които изнася.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Всички въпроси бяха много интересни и изчерпателни, но току-що ми хрумна един, който сама ще си задам: „Защо създадох блога SIMpatichno.com?”.

И отговорът е кратък: Защото искам да споделям, да улеснявам живота на другите, да се запознавам с нови хора със сходни интереси.

 

Финални думи?

Благодаря за поканата, за мен беше удоволствие да участвам в рубриката ти. Искам да пожелая на теб и всички читатели здраве и вдъхновение, защото за мен това са двете най-важни предпоставки за щастлив и дълъг живот.

 

Както виждате, струваше си да изчетете всяка думка, написана от Симона! Тя е една от малкото млади хора в България, които определено знаят какво искат и могат и имат амбицията да го постигнат! Искрено й желая успех!

3 comments

  1. Симона Стоянова

    Благодаря много за поканата, за мен беше удоволствие да участвам в рубриката ти. Желая още много успехи на теб и Интервю във вторник :))

  2. Андрей Димитров

    Съгласен съм , че наистина работата на копирайтърите остава неоценена… ама ако знаете и на какви „копирайтъри“ съм попадал само… Трябва да се измисли някаква система за оценяване на качеството на всеки един копирайтър и то да е общодостъпно. Нещо като оценка по която ние SEO-тата да се ръководим кой да наемаме да пише.

    Хубаво интервю 🙂

Comments are closed.