Доволните клиенти са най-добрата реклама!

Днес проведох интересен разговор с една дама от някакъв онлайн фирмен каталог (не запомних кой). За съжаление бях навън, нямах възможност да чувам добре и да проведа още по-обстоятелствен разговор. Но ще разкажа и малкото, което си казахме (не цитирам, преразказвам 🙂 ):

 

– Здравейте! Казвам се еди-как-си. В момента имаме кампания за добавяне на фирми в каталога ни. Предлагаме ви да добавим Си Форест ЕООД като направим страница, която представлява нещо като сайт, с 3 основни бутона (За нас, Услуги, Контакти), ключови думи, задължително препратка към сайта ви, защото все пак „е важно да генерираме трафик към него“. А, и по-добро класиране в Google, разбира се.

– Здравейте! Ще ви прекъсна още тук: нямам интерес към предложението ви.

– А вие как рекламирате в момента?

– Поддържам си сайта, но в момента имам достатъчно клиенти…

(безкрайно учуден въпрос) Ама как така имате достатъчно?! Не искате ли фирмата ви да се развива?! Не искате ли нови клиенти?!

– Искам, разбира се, но нямам капацитет да обслужвам повече клиенти, отколкото са сега. Сигурна съм, че няма да мога да отговоря на нуждите им и ще се случи така, че ще направя компромис с качеството на текстовете, които пиша за тях. А това не е добър вариант за мен…

-Е, да, права сте. Съжалявам за безпокойството и лек ден!

 

Разговорът приключи. Мисля си, че въпреки всичко жената отсреща не прие доводите ми и продължи да се чуди след като затвори телефона дали съм нормална… Да не искам повече клиенти?! Може би съм първата, която ѝ отказва с тази причина, а не с: „нямаме предвиден бюджет“, „ние рекламираме в някакъв сайт, ама тя колежката се занимава с това…“, „ние сме си на първо място в Google – проверете!“ и т.н.

В стремежа си да печелят още и още бизнесите често се стремят да увеличават непрекъснато клиентите си, но не се замислят (или просто не им пука) как ще ги обслужат – с какви ресурси, какви служители, колко качествено, колко бързо. Резултатът не рядко е голям брой недоволни клиенти, които, не само, че няма да ползват услугите на дадена фирма повторно, но и няма да я препоръчат на никого.

А, както знаете, доволните клиенти са най-добрата реклама… 😉

 

копирайтинг и блогърство
копирайтинг и блогърство