Димитър Георгиев-Бико: Добрият копирайтър е с огромна обща култура

Дойде ред на поредните 13 страхотни отговора в Интервю във вторник. След нежната червенокоса Симона Стоянова, днес ще Ви представя още един копирайтър, блогър и… хейтър с писателска страст, собствено мнение по важните въпроси, които вълнуват обществото ни, и смелост и непукизъм да го отстоява!

Димитър Георгиев-Бико се занимава с доста разнообразни неща, а подразбрах, че му предстои да бъде и лектор на E-Manager 5 на 30.11.-01.12.2013 г. във Велико Търново.

Митко е много знаещ човек, който поддържа няколко блога, слуша Вивалди и обича работния безпорядък.

 

Вижте кой е Димитър Георгиев-Бико и какво ми отговори на въпросите.

 

Митко е много сериозен тук...
Митко е много сериозен тук…

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Димитър Георгиев-Бико и съм копирайтър, блогър, SEO оптимизатор и куп други неща. Ако трябва да кажа нещо, което описва мен лично извън контекста на професионалната ми насоченост, то ще кажа смело – хейтър. Иначе съм онова гадно критично мислещо човече, което съсипва вашия позитивен уикенд с доза провокативни въпроси за света, в който живеем днес и чиито отговори не искате да чуете.

 

С какво се занимаваш?

От около 8 години се занимавам със SEO копирайтинг. От около 5 години имам сериозни амбиции в областта на SEO оптимизацията, ORM и въобщe всяка форма на онлайн присъствие и смея да твърдя, че съумявам да ги реализирам.

 

Кой е твоят блог?

За един блогър-копирайтър писането е важно нещо. Това е причината да поддържам и доста блогове на различна тематика. Личният ми хейтърски блог е tikvenik.wordpress.com, а поддържам и два професионални такива по-новия – IdeaMax.eu и по-стария, но фокусиран почти изцяло върху копирайтинга blog.article-bg.eu.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Има огромна разлика между копирайтър и блогър. Един блогър пише за неща, които го интересуват, а един копирайтър пише за всичко, за което му поръчат, което респективно го прави доста по-гъвкав. Всеки копирайтър има блог, не всеки блогър обаче се занимава с копирайтинг.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Всъщност съм и двете. Ако трябва да кажа обаче кое е основното ми занимание от двете посочени, то аз съм копирайтър, защото именно това ми осигурява начина ми на живот.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Музиката е класическа или електронна, но зависи от тематиката и настроението. Гледам да изключвам вокалите, защото ме разсейват. Имам си любимец – Вивалди. Пиша навсякъде, но предимно в главата си, защото един материал, който очаква да бъде написан, е доста отдавна развит и просто чака да получи визуално изражение и частица от времето ми. Когато пиша за удоволствие, т.е. за блога си, е достатъчно да се ядосам за нещо, нищо повече.

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Работен безпорядък май е най-добрата дума. Ако всичко е прекалено творческо няма да мога да пиша скучните неща, които понякога се налага да пиша. Ако пък е прекалено работна обстановката, то това убива творческия ми порив.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Най-добрият текст е този, който докосва нуждите на потребителите. Този, който осигурява тяхната увереност, гарантира отговори на въпросите им и ги кара да повярват в него. Той е плавен, галещ и полезен и ви понася на крилете си, за да ви накара да отидете точно там, където създателят му е искал да бъдете.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Да. Много хора казват, че е трудно, но за мен не е така. Всичко е до настройка и до тема. Останалото е 30-секунден брейнсторминг. Може да звучи странно, но така работя аз и след като съм създал готовия текст, просто започвам да го чистя от ненужното.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Всъщност комплекс от неща. За мен най-важното обаче е огромна обща култура, която минимизира времето за проучване, за което никой не ти плаща, и богат речник. Четете много, защото това ви дава възможности!

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Повечето неща, които чета, са англоезични, но има и добри български блогове. Смея да твърдя, че един от тези, които хората обожават, е lifehack.bg. Христо Стоянов наистина се старае много да помага на хората и това го издига значително в очите на аудиторията. Той ги грабва с полезност и пълна информация, която иначе трудно биха открили на български език. Иначе блог, който да ме накара да купя нещо, още не съм видял, нито англоезичен, нито български. Просто съм дебелоглав хейтър и, ако нямам нужда от нещо, няма да си го купя.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Ами доста неща можеше да ме питаш още, като например колко е дълъг един идеален текст например. Но пък може да го развиеш в отделна публикация и да пишеш една червена точка под формата на обратна връзка към мен за идеята. 😉

 

Финални думи?

Дай на хората това, което искат и те ще го оценят.

 

Е, доказах Ви, че Митко е човек с много знания, интереси и енергия, с които му се случват нещата повече от добре. Въпреки че беше затрупан с работа, той намери време да ми отговори на въпросите (навреме 🙂 ), за което аз много му благодаря!

 

Ако имате мнение или въпрос, ще се радвам да ги споделите в коментарите, както и да споделите интервюто с Димитър Георгиев-Бико, ако Ви е харесало!

4 comments

  1. Elenkov

    Много интересно интервю! Определено ме накара да се развеселя познавайки начина на говорене на Бико и стила на хейт 😀

  2. Dobri

    Добро и интересно интервю от човек, който може да те изненада по всяко време с почти всичко 😉 Очаквам продължението с червената точка 🙂

  3. Пано Кондоянис

    Димитър е интересен и с удоволствие чета неговите неща било то в блога му или във фейса. Хресвам стила му.

Comments are closed.