Тодор Христов: Добрият копирайтър постоянно и качествено инвестира в себе си

Новият ми гост в рубриката Интервю във вторник е човек, който истински уважавам. Той беше първият, който ми даде платформа да публикувам мои текстове онлайн – „За фирмите, които не искат да рекламират“ (2011) и „Състояние на онлайн търговията в България 2010“ (2011). Затова сега съм безкрайно щастлива, че Тодор Христов прие поканата ми да гостува тук – в моя блог Silva Forest Copywriting!

Миналия вторник Димитър Георгиев-Бико впечатли много хора с отговорите си. Днес съм сигурна, че и Тодор ще направи това!

 

Вижте кой е Тодор Христов и какво ми отговори на въпросите.

 

Тодор Христов
Тодор Христов

Здравей. Представи се с няколко думи.

Здравей, благодаря за поканата за интервю на страниците на блога ти!

Аз съм Тодор Христов.

 

С какво се занимаваш?

Водя бизнес обучения за умни хора и фирми.

Помагам на българските мениджъри и търговски персонал чрез обучения, посветени на компетентното фирмено управление и успешните продажби.

Управител съм на „Сита Мениджмънт Консулт” ООД.

Имам и интереси в интернет, като ръководя няколко интернет проекта – интернет книжарницата NovaVizia.net, сайта за онлайн обучения ZlatniPravila.com, както и няколко блога.

 

Кой е твоят блог?

През годините съм създавал множество блогове (почти десетина), но най-активно и системно засега публикувам в NovaVizia.com.

Това е блог за мениджмънт, бизнес и развитие, който развивам заедно с колегите ми вече повече от 7 години.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Разбира се. А и самите наименования подсказват, че разлика има.

Не всеки блогър е копирайтър и не всеки копирайтър е блогър.

Дори не е необходимо да имаш блог, за да си копирайтър, както и не е нужно да си копирайтър, за да списваш блог.

Разликата, поне така, както аз виждам нещата, е най-вече в отношението към създаването на съдържанието.

Копирайтърът има ясна цел, когато създава някакво съдържание – да представи нещо, да въздейства, да влияе, да продаде. Съответно, той създава съдържание именно с подобна цел наум.

Блогърът не винаги има цел или ако има, не винаги е ясна или не е бизнес цел. Често пъти той/тя просто споделя с останалите някаква мисъл, уловен миг, емоция или душевно състояние. Това е много различно отношение от това на копирайтъра.

 

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

От двете по малко.

Гледам на блога си от професионалната част на нещата, тъй като той ми помага да популяризирам фирмата и продуктите ни и да печеля пари с него.

Това изисква определен стил на писане, който съчетава блогването с копирайтинга.

Гледам обаче на себе си и като на блогър. Понякога споделям лични истории или диалози, в които съм участвал. Публикувам периодично снимки, които съм правил, както и видео.

Ако искаш не само да създаваш съдържание, но това съдържание да подпомага маркетинговите цели на твоята фирма и/или твоите лични цели, е добре да е налице симбиозата блогър-копирайтър.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

В миналото пишех по определен график, съобразно тематичния ни календар с публикации, който поддържахме с колегите ми. Обикновено с писане започвах деня.

Напоследък промених практиката си и в момента пиша само когато ми е приятно – може да е сутрин, може на обяд или привечер. Приоритетите ми се промениха.

Музиката определено помага в писането, слушам страшно много музика, в т.ч. и като работя по блога си. Но нерядко пиша и без музика.

Точно в момента, когато отговарям на въпросите ти от интервюто, слушам „Реквием” от Моцарт. 🙂

 

Работен ред или творчески безпорядък?

А какво ще кажеш за и от двете по малко?

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Текст (а защо не и видео?), който помага на потребителите и на потенциалните клиенти да вземат добро и разумно решение каква да е следващата им стъпка.

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Според мен не.

Но имам чувството, че като че ли твърде много хора смятат обратното.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Според мен е важно копирайтърът да познава отлично и в детайли нещото, за което пише. Това изисква инвестиция в неговата собствена професионална компетентност.

Умението за писане безспорно също е много важно, което също изисква инвестиции в професионалната компетентност. За щастие има изобилие от информация по тази тема в интернет, има издадени дори и няколко книги на български език (от чуждестранни експерти).

Изобщо, за да си добър в нещо, трябва постоянно и качествено да инвестираш в себе си, за да е качествен и резултатът, който произвеждаш с труда си.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

В момента не мога да дам точно име, има много блогове, които ми допадат.

Бих могъл обаче да посоча кое ми харесва в блоговете, в които копирайтинг уменията са ниво – те звучат автентично и искрено.

В тези блогове авторът/блогърът не е някой, който се представя за такъв, какъвто не е, а е човек, който знае какво представлява и какво не представлява и не се страхува да излезе именно с това си лице пред читателите.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Всичко е наред, въпросите ти дотук бяха интересни за мен, беше ми приятно да им отговоря.

 

Финални думи?

Пожелавам ти много успехи с блога, както и на попрището на копирайтинга!

 

Много благодаря на Тодор за пожеланията му в последния ред!

Имайки предвид, че е един от малкото (да не кажа единствения!), които са успели да задържат вниманието ми вече 5-6 години със съдържанието, което създават, можете са си представите колко ценни са за мен и блога ми тези 13 отговора. Защото думите, казани правилно, са едно от най-големите богатства на света, нали?

 

Ако имате мнение или въпрос, ще се радвам да ги споделите в коментарите, както и да споделите интервюто с Тодор Христов, ако Ви е харесало!

3 comments

  1. Иван

    Страхотно интервю! Не само добрия копирайтър, а всеки човек трябва да инвестира в себе си за да се развива. Ако не се учим в движение, просто няма как да се развиваме. Още един път браво за интервюто!

  2. Silva Forest

    Здравейте, Иван!
    Благодаря Ви, че сте тук и за оценката Ви за интервюто с Тодор!
    Напълно се присъединявам към думите Ви – инвестирането в нас самите е нашият двигател! Ако спрем да инвестираме, двигателят спира да работи…

Comments are closed.