Пийте хубаво кафе. Четете хубави книги.

След блестящото представяне в Интервю във вторник на Христо Блажев, чиято страст са книгите, реших да продължа да говоря (пиша) за… книги.

Подбрах в Pinterest няколко изображения с цитати за книгите и четенето на известни и не толкова известни чуждестранни личности върху тях.  Получи се страхотна селекция, за съжаление съвсем не е изчерпателна (но няма как да публикувам всичко тук).

 

Започвам:

Със свобода, книги, цветя и луната, кой не би бил щастлив? (Оскар Уайлд) Със свобода, книги, цветя и луната, кой не би бил щастлив? | (Оскар Уайлд)

 

Книгата е вълшебно нещо, с което можете да пътувате на далечни места, без дори да ставате от стола си. (Katrina Mayer)Книгата е вълшебно нещо, с което можете да пътувате на далечни места, без дори да ставате от стола си. | (Katrina Mayer)

 

Този, който чете, живее хиляда живота, преди да умре. Човек, който не чете, живее само един. (George RR Martin)Този, който чете, живее хиляда живота, преди да умре. Човек, който не чете, живее само един. | (George RR Martin)

 

В книгите има повече съкровища, отколкото в цялата плячка на пиратите от Острова на съкровищата. (Уолт Дисни)В книгите има повече съкровища, отколкото в цялата плячка на пиратите от Острова на съкровищата. | (Уолт Дисни)

 

Пристрастеният към четенето не може да подмине книжарница (без да влезе в нея), както и алкохоликът не може да подмине бар. Пристрастеният към четенето не може да подмине книжарница (без да влезе в нея), както и алкохоликът не може да подмине бар.

 

Книгите, които Светът нарича неморални, са тези, които го в собствената му светлина. (Оскар Уайлд) Книгите, които Светът нарича неморални, са тези, които го показват в собствената му светлина. | (Оскар Уайлд)

 

Книгата, която четеш, не е някой, който мисли за теб, а някой, който те учи да мислиш. (Харпър Ли) Книгата, която четеш, не е някой, който мисли за теб, а някой, който те учи да мислиш. | (Харпър Ли)

 

Книгата наистина е като любимия. Тя влиза в живота ви красиво. (Морис Сендак) Книгата наистина е като любимия. Тя влиза в живота ви красиво. | (Морис Сендак)

 

Нека да постъпим разумно и да добавим 8-ми ден към седмицата, посветен само на четене. (Лена Дънам)Нека да постъпим разумно и да добавим 8-ми ден към седмицата, посветен само на четене. | (Лена Дънам)

 

Пий хубаво кафе. Чети хубава книга. Пийте хубаво кафе. Четете хубави книги.

 

Ако мислите, че четенето е скучно, значи го правите грешно. Ако мислите, че четенето е скучно, значи го правите грешно.

 

Дом, в който няма книги, прилича на тяло, лишено от душа. (Цицерон)Дом, в който няма книги, прилича на тяло, лишено от душа. | (Цицерон)

 

Без значение колко зает си мислиш, че си, ти трябва да намериш време за четене. В противен случай, ти ще се предадеш на невежеството. (Конфуций)Без значение колко зает си мислиш, че си, ти трябва да намериш време за четене или сам ще се предадеш на невежеството. | (Конфуций)

 

Можеш да намериш приятели между страниците на книгите, чудесни приятели. (Корнелия Функе)Можеш да намериш приятели между страниците на книгите, чудесни приятели. | (Корнелия Функе)

 

Да попитате пристрастения към четенето коя е любимата му книга, е като да попитате майка кое е любимото ѝ дете.Да попитате пристрастения към четенето коя е любимата му книга, е като да попитате майка кое е любимото ѝ дете.

 

Толкова много КНИГИ, толкова малко ВРЕМЕ. (Франк Запа) Толкова много КНИГИ, толкова малко ВРЕМЕ. | (Франк Запа)

 

Книгите, най-евтината ваканция, която можете да имате. (Шарлейн Харис)Книгите са най-евтината ваканция, която можете да имате. | (Шарлейн Харис)

 

По-добре е да си врете носа в книгите, отколкото в бизнеса на някой друг.По-добре е да си врете носа в книгите, отколкото в бизнеса на някой друг. | (Адам Стенли)

 

Умът се нуждае от книгите, така както мечът от точило, ако иска да остане остър. (Дж. Р. Р. Мартин)Умът се нуждае от книгите така, както мечът от точило, ако иска да остане остър. | (Дж. Р. Р. Мартин)

 

Продължавай да четеш. Ще почистиш по-късно. Продължавай да четеш. Ще почистиш по-късно.

 

Имате ли си любима мисъл? Има ли такава, която не съм включила тук, а тя просто ТРЯБВА да е тук? Напишете ми я в коментар! 🙂

 

Ако тази селекция ви е харесала, ще се радвам да я споделите и/или харесате.

2 comments

  1. Теодоси Бялков

    Много хубави сентенции 🙂
    Отличен подбор +

    Имам обаче малко съмнения за автортството на някои от тях.
    Като знаем кога е живял Цицерон http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A6%D0%B8%D1%86%D0%B5%D1%80%D0%BE%D0%BD , леко ме съмняват тези думи да са негови . Тогава просто не е имало книги по домовете. Книгите са били мноооого ценни и достъпа до тях е бил много ограничен. Едва ли думите са негови. Иначе снимката е страхотна и сентенцията е вярна. Може все пак и аз да греша 🙂

Comments are closed.