Денислав Георгиев: Един добър копирайтър никога не е излишен за бизнеса Ви!

Продължавам поредицата от интервюта в рубриката Интервю във вторник с един човек, който от самото ни запознанство много уважавам като професионалист. След като го опознах от блога му, от моментите, в които отстоява позицията си по важни въпроси, и от интересите му, го харесвам и като личност! Затова и го поканих. 😉

В интервюто с Христо Блажев ви показах човек, чиято страст и начин на живот са книгите. Днес ви представям Денислав Георгиев – запален по спорта, спортния маркетинг и… червените къщи. (Четете, не се чудете!)

И тук, като във всички интервюта досега, личи искреността в отговорите – нещо безценно!

Вижте кой е Денислав Георгиев и какво ми отговори на въпросите.
Избрах тази снимка на Денис от трите, които той ми прати, за да ви покажа как дъщеря му го е извела на разходка. Прекрасни са, нали?
Денис и дъщеря му на разходка.
Прекрасни са, нали?

Здравей. Представи се с няколко думи.

Здравей, казвам се Денислав Георгиев. През последните десетина години живея предимно в София, но прекарвам големи парчета време и във Варна. Семеен, с дъщеря на 4 г. Имам жълто куче, любим футболен отбор в зелено, сива кола и мечтая за червена къща с градина на село. Само политическата ми ориентация на този етап е безцветна – но не и безразлична.

С какво се занимаваш?

Предприемач съм. Работя по няколко нови проекта. Context Ideas e все още малък семеен бизнес – студио за маркетинг, копирайт и бранд журналистика. Sportideas е агенция за спортен маркетинг и мениджмънт, чрез която разработваме различни спортни проекти. Най-вълнуващите в момента са детски спортен клуб “Юначе“, академията на Ивет Лалова и отбора по футзал „Танг Ра“. Не на последно място разработваме IdeaBank – онлайн платформа за споделяне на идеи и добри практики между хора, които искат поне малко повече от себе си и начинанията си.

Кой е твоят блог?

www.denislavgeorgiev.eu

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква?

Не всеки копирйтър списва блог, още по-малко пък всеки блогър пише „комерсиално“. Има разлика и тя според мен се състои в това – какво те мотивира да напишеш даден текст.

Като какъв се определяш – блогър или копирайтър?

Ако трябва да избера само едно от тези две възможности – блогър. Защото да си блогър не значи просто да си графоман, но и да защитаваш някаква позиция, идея, тема и да не се притесняваш да заемаш страна. Блогър е обществена роля, а копирайтър професионална. Т.е. според мен между двете не бива да слагаме „или“.

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Писането е един от процесите, които рядко не мога да включа. Сядам и започвам. Обикновено ме чакат по няколко текста, така че имам лукса да си избирам с кое да започна и кое да си оставя за десерт (като отговорите на това интервю например). Най-често пиша сутрин, у дома, важното е да ми е тихо – да чувам само собствените си мисли, критики и иронични забележки.

Работен ред или творчески безпорядък?

Творчески ред или организиран хаос.

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Текст, който изпълнява задачата си. Дали ще е да обясни сложни неща по разбираем начин, дали ще е история, която цели да привлече вниманието, да успокои при криза, да мотивира при трудност… да предизвика реакция и действие. В най-честия случай да продаде или поне да подготви почвата за търговците, които вървят след него.

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

Много. Много по-лесно от текстове за бизнес книга например.

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

Да е наясно с контекста – да има бекграунд по темата, да е изяснил какво трябва да постигне текста, да е безкрайно любопитен и да не приема лично корекциите, редакциите или недоволството на клиента. Да умее да дава добавена стойност за бизнеса, на който помага. Било то идеи, съвети или поне безценното си мнение по някои въпроси. Не на последно място да е готов да остава анонимен.

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Тодор Христов с http://www.novavizia.com/ и Инес Субашка с http://www.inspiredfitstrong.com/bg/. Иво Илиев (http://ivosiliev.com) също го чета в захлас, макар че понякога пише нечовешки дълги текстове. Но пък успява да удържи аудиторията до последното изречение.

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Дали има богати копирайтъри? А отговорът е – по-добре питай Любо (Любомир Любомиров). Само той е копирайтър суперзвезда.

Финални думи?

Един добър копирайтър никога не е излишен за бизнеса Ви!

Благодаря за вниманието!

От мен към Денис: Денис, не те попитах дали има богати копирайтъри, защото отлично знам отговора – нали и моята професия е такава. 😉 Благодаря ти за страхотните 13 отговора и ти желая успех във всички начинания! Българският спорт, българският бизнес и българското общество имат нужда от хора като теб!

Ако имате мнение или въпрос към мен и/или към Денис, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Денислав Георгиев, ако Ви е харесало!

1 comment

Comments are closed.