Любомира Любенова: Разликите между копирайтър и блогър са емоциите и егото

Миналият вторник ви срещнах със Силвина Фурнаджиева и нейните интересни отговори на въпросите ми. Днес отново е денят за Интервю във вторник в блога ми, където ще ви представя още една дама. 🙂

С Любомира Любенова не се познаваме лично. „Срещала“ съм я в различни нейни интервюта, в сайта и в блога ѝ, във фейсбук профила ѝ. Може би ни предстои и лична среща напред в бъдещето…? Времето ще покаже.

Това, което знам за Любомира от нейното онлайн присъствие е, че тя е човек, който кипи от енергия и позитивизъм, кара нещата да се случват. Тя е искрена, питаща, търсеща. Освен това пише и е доста заета. Ето защо много се зарадвах, когато и тя прие поканата ми за интервю.

 

Вижте коя е Любомира Любенова и какво ми отговори на въпросите.

 

Позитивна и лъчезарна Любомира
Позитивна и лъчезарна Любомира

Здравей. Представи се с няколко думи.

Казвам се Любомира. Наскоро открих най-големия си недостатък: искам нещата да се случват тук и сега, веднага. Постоянно съм в търсене на бизнес модели, ефективни начини за преговори, различни подходи и… какво да облека, разбира се!

Вдъхновена съм от живота, от динамиката, от хората! Запознавам се и общувам с невероятни хора, които после свързвам едни с други. От това се получават интересни приключения :).

Завърших телевизионна журналистика в СУ, след това „Управление на масовите комуникации“ в НБУ, а после опресних знанията си по PR за една година в колеж.

 

С какво се занимаваш?

С това, което най-много обичам: маркетингови комуникации. Съчетах почти всичките си интереси и пъзелът се подреди. Така в един момент на бял свят се появи „Media start“ – агенцията, в която влагам себе си и, заедно с моите партньори, я развиваме.

 

Кой е твоят блог?

Имам два: „Бизнес уроци за начинаещи“: www.b2blessons.net и личния ми блог, където пиша за всичко извън бизнеса: www.liubomira.net.

 

Има ли разлика между блогър и копирайтър? Ако има, каква е тя?

За мен разликата е огромна. Това са две различни „роли“. Плоскостите, които ги разделят, се наричат емоции и его.

Блогърът пише отвътре навън – т.е., пресъздава, споделя и разказва емоционалния си свят на останалия свят. Той събира публика заради самия себе си. Неговият глас звучи така: „Ако не ме харесват, да не ме четат. Проблемът е в тях. Не е в мен, защото аз съм това, което съм.“ Пресъздавам това отношение доста крайно, за да видим по-лесно разликите. В един блогърски материал прозира его, има име, емоционална позиция. Блогърът е собственик на „еднолична медия“ (с извинение към всички преподаватели по журналистика в СУ за израза… 🙂 ).

Копирайтърът намесва повече емоцията на потребителите, за които пише, отколкото своята собствена. От една страна, той е нещо като поръчков писател, защото работи за конкретни клиенти. От друга страна, трябва изключително добре да познава групата хора, за която пише – т.е., клиентите на своите клиенти. Той е маркетолог, който владее отлично езика. Или обратното: езиковед, който се движи умело в правилата на маркетинга. Тук за его не може и да става въпрос. Неговият текст е купен и се публикува от името на клиента.

За да си добър и в двете, трябва да си изкусен артист. На всичкото отгоре, е възможно :).

 

Като каква се определяш – блогър или копирайтър?

Това е последният въпрос, на който отговарям. Честно ли? Не зная! Постоянно превключвам от функция във функция. Може би съм блогър с копирайтърски наклонности или копирайтър в неизвестност.

Обичам да пиша откривателски.

 

Кога и къде пишеш? Какво ти е необходимо, за да седнеш да пишеш? Какво настроение? Музика?

Напоследък често пиша в метрото – цели статии съм писала там; за две пътувания през деня по 20 мин. За да напиша статия там, означава, че трябва да съм много вдъхновена!

А иначе обичам да пиша или рано сутрин, или късно вечер – когато всичко е притихнало. Единствената музика, на която мога да пиша, е smooth jazz, но инструментал. Не трябва никакви други послания да ми влизат в главата, освен това, което творя в момента :).

 

Работен ред или творчески безпорядък?

Работен ред, което за мен означава – мисловни карти (ръчни и електронни, големи и малки) в безпорядък.

 

Какво значи добър текст в бизнес средата?

Текст, който съчетава правилата на българския език с правилата на маркетинга. Текст, който е ясно дефиниран – за кого е предназначен и какви са целите му: да продава, да брандира, да провокира… Текст, в който има ясни послания, изказани остроумно. Текст, който си позволява да излезе от общоприетите изрази и клишета, но в същото време има такъв тип твърдения, с които принципно всички сме съгласни. Това е истински добрият текст!

 

Лесно ли се пишат бизнес текстове за web?

И да, и не. Зависи от посланията, бранда, темата, публиките и мястото, където ще се публикува. Ако имаме дълбоки познания за горните неща, сигурно се пише лесно. Ако нямаме, писането не е трудно, а невъзможно.

 

Какво трябва според теб да знае, може и притежава един копирайтър, за да създава добри текстове?

О! Както се казва, „който го може, си го може“. Бих допълнила: само трябва постоянно да го развива. Копирайтърът трябва да притежава много качества, които да живеят в симбиоза помежду си: гъвкава мисъл, маркетингов поглед, бизнес нюх, познаване на културните особености… и какво ли още не!

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/блог, в който харесваш текстовете, кара те да мислиш или дори да купиш?

Следя изключително много и така, на прима виста, не мога да се сетя.

 

Усетихте ли с каква страст Любомира говори за работата си, за това, което я вълнува и как прави нещата? Почувствахте ли поне малко от нейната енергия и от силата, с която използва всяка дума? За един копирайтър и блогър (като мен) не е никак трудно да я разбере. 🙂

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Любомира Любенова, ако Ви е харесало!

4 comments

 1. Форнарина

  Копирайтър – професията на нищоправците и грандесловците. Събрали се заедно и един на друг си дават интервюта за блоговете. Общо взето, като на годишни награди на Пайнер – едната година едните пеят, другите са в публиката, следващата година – обратно.

 2. Silva Forest

  Здравейте, Форнарина!
  Благодаря Ви, че сте тук!
  След като прочетох коментара Ви, в главата ми се въртят три въпроса:
  1. Защо не сте се представили тук с истинското си име и лице – добре е да знаем кой отправя критики на копирайтърите по света, нали?
  2. След като показвате такова неуважение към професията ни, по каква причина отделихте от ценното си време, за да коментирате?
  3. Каква е Вашата жезненоважна и страшно отговорна професия?

  Ще се радвам да ми отговорите, в случай, че имате още малко свободно време, разбира се. 🙂

Comments are closed.