Теодор Захариев: Много е важен балансът между On Page и Off Page SEO

Продължавам серията Интервюта във вторник с поредното. След страхотните отговори на Димитър Димитров, днес ви представям поредните такива – полезни, искрени и изчерпателни. Техен автор е Теодор Захариев, когото имам честта да познавам от Е-Мениджър 4. Виждали сме се само веднъж, но помня, че усмивката не слезе от лицето му през целия ден.

Тео е оптимизатор на сайтове, който обича да оптимизира най-много… собствения си сайт. 🙂 Харесва колегите си и клиентите си – явно това, което работи, наистина е неговата работа-мечта! Но може да прочетете повече по-надолу.

 

Вижте кой е Теодор Захариев и какво ми отговори на въпросите.

 

Тео е усмихнат и тук!
Тео е усмихнат и тук!

Здравей. Представи се с няколко думи.

Здравейте, на теб, Силве, и на читателите на Silva Forest Copywriting. Благодаря ти за възможността да запозная повече хора с моята интересна персона и най-вече с опита си в оптимизацията за търсачки.

Живея и съм израснал в София, студент съм последна година в Нов Български университет, факултет Информатика. В момента за мен по-важна е работата ми, която мога с удоволствие да определя като креативна, приятна и интересна. Много се радвам, че харесвам това, което работя, и смятам, че в днешно време това е предимство.

 

С какво се занимаваш?

Занимавам се професионално с оптимизация за търсачки (SEO) от 2010 година. 1-2 години преди това съм карал курсове по Front End Development, които ми дадоха една добра основа за по-лесно навлизане в SEO материята.

 

Имаш ли блог?

Да, имам специализиран блог за SEO – SEOTEO.info. Обичам да пиша в блога си на различни теми и да споделям опит, както и да разглеждам писмено най-новите промени и новини около алгоритъма на Google.bg.

 

Кой е твоят фирмен сайт?

Ръководя SEO проектите в екипа на Уеб дизайн студио Кипо – уеб агенция с много опит в изработката на красиви и функционални сайтове, SEO и корпоративна идентичност на редица големи брандове. С колегите се спогаждаме много добре и през изминалата година имаме доста съвместни успехи.

 

Кое от SEO е най-приятно за правене лично за теб?

Определено това е Link Building-а. Това е частта от SEO, която в момента претърпява големи промени и само хората, които правят експерименти и изучават резултатите, могат да оптимизират успешно сайтове за Google.bg без риск от наказания.

 

Кое от SEO е най-ефективно за правене отново според теб?

За мен няма нещо, като най-ефективен метод за SEO. Много е важен балансът между ON Page и Off Page SEO, защото двете неща вървят ръка за ръка. Линковете, насочени към добре оптимизиран сайт откъм ON Page, дават много повече сила. Ако си като кон с капаци и оптимизираш по един и същи начин, вярвайки, че това е единствения метод, не те чака нищо добро. Всичко трябва да бъде част от една добре смазана машина.

Друга глупост е, че старите методи за оптимизация не действали. Ако смятате, че не действат, то определено не ги използвате по правилния в момента начин.

 

Facebook, Google+, Twitter – кой е твоят фаворит и защо?

Моят фаворит определено е Facebook от чисто потребителска гледна точка. За мен там е по-лесно да контактувам с приятели, колеги и бизнес партньори, поради простата причина, че почти всеки го ползва.

Google+, от друга страна, е един много интересен фактор в SEO, който ще продължава да се развива с бесни темпове. Все повече се обръща внимание на това колко е социален сайта, а знаете, че Google предпочитат да дават предимство на своята собствена социална мрежа. Видяхме много промени в алгоритъма и поява на резултати от споделяния в Google+, които намират място директно в SERP (страниците с резултати на Google). Тук ще си позволя да линкна една изключително полезна статия на Огнян Младенов, публикувана и в Google+, за да разберат повече хора за преимуществото, което им дава тази социална мрежа.

А Twitter за мен остава просто един много авторитетен букмарк сайт, в който всеки споделя материалите си за по-бърза индексация. 😀

 

Кога и къде работиш? Какво ти е необходимо, за да работиш? Какво настроение? Музика?

Обожавам да работя от вкъщи, където се чувствам в свои води и мога напълно да игнорирам всякакви заобикалящи ме фактори и да си върша работата. Настроението ми в повечето пъти е добро, защото съм непоправим оптимист и това влияе добре на това, с което се занимавам.

Обичам докато работя да слушам най-вече рок и метъл музика. Тя не ме разсейва, а даже ме зарежда с положителна енергия и увеличава КПД-то ми.

 

Количество или качество на клиентите?

Що за въпрос – кой не обича качествените клиенти? Това за мен са хора, които знаят какво искат, коректни са, спазват уговорките и най-важното се вслушват в съветите ми. А и не пречи качествените клиенти да идват в голямо количество.

 

За или против платената реклама в Google и Facebook?

Разбира се, че съм за. Има хора, чиито специфичен бизнес не може да бъде добре оптимизиран или съответно не получават необходимата конверсия от първите позиции в Google. Има случаи, в които е по-добре да платиш за клик, но да се появиш веднага в рекламите, отколкото да изчакаш, защото SEO изисква време. Рекламата в тези мрежи, особено в Adwords, се съчетава перфектно със SEO, защото придобиваш трафик от органичните и платените резултати.

 

Google AdWords или Facebook Ads или и двете?

Зависи от ситуацията, стоките или услугите, които предлага даден клиент. Като цяло, не много скъпите продукти жънат повече успехи в рекламната мрежа на Facebook, за разлика от услугите предлагани от определена фирма. Но пак подчертавам, че трябва да се действа спрямо ситуацията.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/ниша, който/в която е истинско удоволствие да оптимизираш?

За мен най-приятната за оптимизация ниша е SEO и като цяло онлайн маркетинг нишата. Тя е конкурентна и с висока възвръщаемост на инвестициите. В крайна сметка, ако не си оптимизираш добре собствения сайт, кой клиент би работил с теб при условие, че те няма в топ 10?

Освен това, колегите в SEO бранша са изключително приятни и отзивчиви хора, с които е удоволствие да общуваш и работиш. Има го чувството за колегиалност и добър тон, дори и в случаи, в които сте конкуренти в дадена ниша.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Тъй като до момента сме се съсредоточили единствено върху SEO тематика, би ми било интересно да отговоря на въпроса:

„Каква точно е целта на Google с тези непрекъснати алгоритми и филтри и как да им угаждаме максимално?“.

Основната идея на Google в момента е да ограничат до минимум резултатите, които не удовлетворяват дадена клиентска заявка, направена в търсачката. Първото нещо, за да имаме успешен бизнес, е да помислим за клиентите си, като направим красиви и функционални онлайн магазини и сайтове. Спамерските техники за добиране до топ 10 все още работят, но непрекъснато минават ъпдейти и филтри, които издърпват назад спамерските сайтове.

Представяме ли на потребителя това, което иска и е най-добро за него, то и Google ще ни се отблагодари, като ни даде по-добро място в SERP. Пример: нов онлайн магазин с 1000 продукта например, се опитва да навлезе в пазарна ниша, в която магазините в топ 10 са стари, с утвърден бранд и освен това предлагат 1423437554 различни продукта на своите клиенти, които Google може да индексира.

Да, появяват се сайтове, които са изключение и при тях е положен много повече труд за оптимизация и класиране.

 

Финални думи?

В момента основната тенденция в SEO е разнообразието от методи за оптимизация изглеждащи естествено и натурално – плод на нормалното човешко мислене. 🙂

А на теб, Силве, и на креативния ти блог пожелавам все повече читатели, много професионални успехи и широка аудитория за изява. 🙂

 

Благодаря на Тео за това, че се включи, както и за пожеланията му. Моята цел, мечта и задача е точно тази – да предоставям на читателите на Silva Forest Copywriting интересни, полезни и разнообразни четива.

 

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Тео Захариев, ако Ви е харесало!

5 comments

 1. Пано Кондоянис

  Ако имаш бюджет, екип от професионалисти и късмет, можеш да оптимизираш всичко.

 2. Добри

  Тео, всички техники за Link Building ли използваш или все пак някоя от всички възможни си решил да загърбиш? 🙂

 3. Катя

  Много хора се зарибяват да правят SEO и забравят основното – а именно да се грижат за сайта си.

  Така, че успешното класиране в Google = SEO + добре поддържан (откъм съдържание) сайт. 🙂

 4. Теодор Захариев

  Добри, да доста техники в момента не се сещам какво не съм използвал. Всяка бяла SEO техника е добре дошла. Единственото, което не съм правил никога е САПЕ и не съжалявам 🙂

 5. stoineff

  Тео ме доведе до това интервю през G+, значи и тази соц. мрежа не е за пренебрегване. Колкото до Twitter ако имаш уникална новина и искаш да я разбере цял свят за секунди това е канала. Там потребителите са доста в час и отсяват много точно информацията. Иначе SEO = на качествено съдържание + здрав маркетинг и налагане на бранд.

Comments are closed.