Борислав Арапчев: Оптимизацията е огромен пъзел

SEO специалистите трудно намират време за отговори. В това се убедих с Тео Захариев, а сега и с Борислав Арапчев, който е следващия ми гост в Интервю във вторник. Доста пъти му напомних, но ето, че е имало защо. 🙂

 

Вижте кой е Борислав Арапчев и какво ми отговори на въпросите.

 

Борко с панда. :)
Борко с панда. 🙂

Здравей. Представи се с няколко думи.

Тих, скромен, мързелив. Често така се представям, на шега. Истината обаче е, че за някои процеси (както и SEO) не се иска много тичане, ами да седнеш и мобилизираш малките си сиви клетчици, както казва Еркюл Поаро.

 

С какво се занимаваш?

Все повече оптимизация и все по-малко уеб дизайн. Оптимизация в интернет, в живота, offline – или подобряване на всичко.

 

Имаш ли блог?

Да, ето го – http://borislav.ideabg.com/. В него пиша не само за SEO, ами и за неща, които ме вълнуват, политика, живота, религия, природа и т.н. С една дума – странно животно съм. 🙂

 

Кой е твоят блог/фирмен сайт?

http://www.ideabg.com/. От далечната 2004-та година. Какъв дизайн имаше само тогава – срам ме е да го показвам. Ама и сега не е еталон за красота. EN версията е по-добра.

 

Кое от SEO е най-приятно за правене лично за теб?

Различни неща – линкове, гео сайтове, RSS, откриване на нови места и методи, ровене из дебрите на нета.

 

Кое от SEO е най-ефективно за правене отново според теб?

Огромен пъзел е оптимизацията, така че не може да се каже. Вече е и трудно да се премери ефективността на методи като линкове, брой думи и други подобни, защото се взимат предвид и харесвания, споделяния и т.н., които са човешки фактор, а той е трудно предвидим.

 

Facebook, Google+, Twitter – кой е твоят фаворит и защо?

Google+ става все по-интересен, смислен, полезен и готин. А и като SEO съм пристрастен. FB от край време стана клюкарник, с много хейт и мрънкане. Но и там имам доста приятели, колеги и познати, така че…

 

Кога и къде работиш? Какво ти е необходимо, за да работиш? Какво настроение? Музика?

В офиса съм най-ефективен, и с изключен телефон. J Музиката много ми помага и ме вдъхновява – обичам релаксираща музика от типа на Iona, Enya, Mobi и други. (Няма и помен от момчето, слушащо Napalm Death и Carcass). Другите ми моменти на просветление са когато се разхождам и мисля по задачи и проекти.

 

Количество или качество на клиентите?

Няма по-голямо щастие от разбран и коректен клиент, който ти вярва, заедно обсъждате стратегии, похвати, анализирате и ставате все по-добри. Винаги ще повтарям, че и SEO-то, като много други процеси, трябва да се прави рамо до рамо с клиента – ти знаеш техническата и логистична страна на процеса, клиентът познава най-добре бизнеса си, … така че – това е начинът.

 

За или против платената реклама в Google и Facebook?

Платените реклами имат своята голяма роля, но всеки трябва да тества за себе си, колко работи и колко е ефективна рекламата, романтичният период премина, всеки търси възвращаемост на вложените средства.

 

Google AdWords или Facebook Ads или и двете?

Честно, като гледам какво и как се рекламира в ФБ, и ми става лошо. От клиенти знам, че може да бъде ефективен, други, с друг бизнес, казват, че не продава, всичко е относително и си зависи от бизнеса. AdWords е по-добър, но пък не виждам място за творчество и разнообразие там, на мен ми е скучен.

 

Можеш ли да дадеш пример за сайт/ниша, който/в която е истинско удоволствие да оптимизираш?

Много са. Всяка ниша има специфики и е интересно. Трудните ниши са най-голямо предизвикателство, но ще излъжа, ако кажа, че е винаги купон и лесно – понякога можеш да се обезсърчиш, работейки дълго време без голям успех. Но… въпросът е да откриеш причините за това. И после – корекция, пренастройка, и по нов път.

 

Какво според теб трябваше да те попитам, а не те?

Ще направим ли и друго интервю? 🙂

–          Да, по-нататък, да видим как се развиват нещата.

 

Финални думи?

Благодаря ти за интервюто! Успех с този твой интересен и свежарски сайт.

 

Борко, благодаря! За това, че намери време, за свежите отговори и за пожеланията! 🙂 А някой ден ще направим още едно интервю! 🙂

Ако имате мнение или въпрос към мен или към госта ми, ще се радвам да коментирате, както и да споделите интервюто с Борислав Арапчев, ако Ви е харесало!

1 comment

  1. Борисл&#107...

    […] SEO специалистите трудно намират време за отговори. В това се убедих с Тео Захариев, а сега и с Борислав Арапчев, който е следващия ми гост в Интервю във вторник. Доста пъти му напомних, но ето, че е имало защо. Вижте кой е Борислав Арапчев и какво ми отговори на въпросите. Здравей. Представи се […]  […]

Comments are closed.