Как да познаем и изберем добрия копирайтър?

Копирайтърът е човекът, който помага на бизнеса с уникално, продаваемо съдържание. Неговата основна задача е да създава добри текстове за уеб. Той трябва да познава добре тези, за които ги пише. Под „тези“ имам предвид три фактора: обекта (продукт или услуга), предлагащия субект (продавача) и потребляващия субект (купувача). Трябва тези три фактора да бъдат свързани чрез текста в обща емоция. (Иво Илиев)

Добрият копирайтър трябва да е: с голям интелект и огромна обща култура, която минимизира времето за проучване, за което никой не му плаща. Той трябва да е любопитен, грамотен, информиран, да обича да чете и да чете МНОГО по разнообразни теми, да има гъвкава мисъл, маркетингов поглед, бизнес нюх.

Той трябва да е стегнат и дисциплиниран, защото знае, че има срокове и ги спазва. Вярно е, че работата му често зависи от вдъхновение и муза, но копирайтърът знае как, къде и кога да ги търси, за да си свърши работата качествено и в срок.

Добрият копирайтър трябва да познава клиентите си – бизнеса им (асортимент на продуктите и услугите), техните клиенти, тематиката, целите им. От него се изисква да пише в кратки срокове за различни клиенти и цели. Човек няма как да знае всичко, но копирайтърът трябва да го научава.

Добрият копирайтър трябва да обича работата си. Той не трябва да работи само от нужда от пари, но и с любов към думите и езика. Трябва да пише не само за търсачката Google, но и за читателите. Той трябва да умее да приема критиката и недоволството на клиентите си, да успява да даде добавена стойност (идеи, съвети, мнение по въпроси) на бизнеса, на който помага. Копирайтърът трябва да разбира от маркетинг, защото от него се очаква съдържание, което продава.

Добрият копирайтър трябва да е искрен.

Работата на копирайтъра не е елементарна и въпреки това, той трябва да е готов да остава анонимен!

Завършвам с думите на един от най-големите копирайтъри в съвременната история на маркетинга – Дрейтън Бърд:

„Добрият копирайтър трябва да притежава голяма обща култура и разностранни интереси – да познава истoрията, литературата, културата… да следи кое е актуално днес, кое е било вчера… Ако един копирайтър чете единствено и само книги и статии за маркетинг и реклама, Господ да му е на помощ!“.