Дразнещи ли са въпросите на копирайтъра?

Дразнещи хора ли са копирайтърите? В смисъл… да, в този смисъл…

Наскоро разпитвах доста обстойно за бизнеса му един потенциален клиент (вече реален такъв) и усетих раздразнение от „всички тези въпроси“. Наложи се да започнем отначало и по-отдалеч с обясненията на моята работа и защо питам толкова.

Сега може да видите причината тук.

С този „разпит“ на потенциалните (а и на реалните) клиенти копирайтърът получава много полезна (и безполезна, разбира се) информация за създаване на добро текстово съдържание. Важно тук е да отбележа, че в разговорите с клиента копирайтърът трябва да забрави за себе си и за това какво знае от преди за фирмата или човека, за които трябва да пише. Само трябва да слуша какво казва клиентът и да задава уточняващи въпроси за попълване на белите петна и насочване на разговора.

Ето какво е важно да знае копирайтъра:

  • кой е клиентът и какво прави;
  • защо прави това, което прави;
  • за кого го прави;
  • как помага на своите клиенти;
  • какво място иска на пазара;
  • какъв е имиджът на бранда му;
  • какво иска да чува (научава) за бизнеса си.

И това е само за загрявка!

Влизам в кожата на клиента

Има хора, които смятат, че копирайтингът е само сухо писане за компанията и нейните продукти и услуги.

Грешка.

За начало, аз, като копирайтър, трябва да изясня ползите на клиента ми от моята работа за него.

Когато пиша за клиент, аз не трябва да мисля само за ключовите думи и фрази, които той ми е дал, въпреки че те наистина са важни. Не трябва да използвам и типичния си речник и начин на изразяване, защото е важно да предам информацията така, както очакват да я получат клиентите на моя клиент.

Трябва да използвам техники на писане, които знам, че работят. Но е изключително важно за всеки клиент да пиша по различен начин, защото клиентите ми са различи и техните клиенти – също! Дори и да пиша за две фирми в една ниша, с еднакви продукти, аз пак трябва да пиша различно за всяка от тях!

Да мисля като някой друг не е лесна задача, но, ако искам да съм наистина добра (гениална!) в работата си, аз трябва да правя точно това. Никога не отивам на среща с клиент предубедена и уверена, че знам всичко за него, че знам какво се иска да пиша и че ще е лесно. Вкарването на даден клиент в шаблон може да ми изиграе лоша шега. Като писател, аз трябва да мога да променям своя стил на писане според конкретния клиент. Ако това е необходимо, дори трябва да се слея напълно със стила и изказа на другите му рекламни материали.

В копирайтинга няма място за его. В сърцето на моята работа стои идеята да се оставя напълно да ме погълне „личността“ на клиента ми (компания или физическо лице) и неговия имидж. И съм щастлива с това! 🙂

1 comment

Comments are closed.