10 основателни причини да четете книги

Кога беше последния път, когато четохте книга? Или се задоволявате само с google+ и facebook статусите и постовете в twitter?

Сега ще се опитам да ви убедя, че четенето е полезно – ето цели 10 причини!

1. Стимулиране на мозъка

Според изследвания, стимулирането на мозъка може да забави (или дори да предотврати) прогреса на болести като алцхаймер и деменция. Ако поддържаме сивото си вещество активно, то няма да изгуби силата си. Точно като всеки друг мускул от тялото, мозъкът изисква упражнения, за да се запази силен и здрав. Нареждането на пъзели или игри като шах  също са полезни занимания за мозъчна стимулация.

2. Редуциране на стреса

Без значение е колко стресираща е работата ни, личните ни връзки или безбройните задачи, които решаваме ежедневно, ако в края на деня хващаме хубава книга. Добрият роман може да ни пренесе в други реалности, където ще изпитаме пълен релакс. Проверено и гарантирано!

3. Знание

Когато четем нещо, в главата ни влиза нова информация, която може да ни потрябва по всяко време! Колкото повече знания натрупаме, толкова по-добре подготвени ще сме пред всяко ново изпитание.

Помислете и за още нещо: знанията ни никой не може да ни ги вземе, както например колата, къщата, парите…

4. Обогатяване на речника

Това е свързано с горната точка: колкото повече четем, толкова повече думи ще научим. Те със сигурност ще намерят мястото си в нашия ежедневен речник. Ясното и правилно изразяване е в помощ на всяка професия, а знаейки, че можем да говорим на по-високо ниво, ние ще бъдем и с по-високо самочувствие.

Четенето на книги помага и за научаването на нови езици, тъй като чужди думи, използвани в контекст, ще бъдат по-лесно разбрани, запомнени и научени писмено и говоримо.

5. По-добра памет

Когато четем книга, трябва да помним множество образи, характерите им, желанията им, истории и нюанси, различни сюжетни линии. Това е наистина трудно за запомняне, но мозъкът ни може да помни тези неща със завидна лекота. Всеки нов спомен, който създаваме, изгражда нови синапси (мозъчни нишки) и укрепва съществуването на такива, което помага за краткосрочната памет, както и за подобряване на настроението. Не е ли чудесно това?

6. По-добро аналитично мислене

Няма начин да четем интересен и заплетен роман и да не се опитваме да разплетем мистерията сами, преди да сме прочели книгата! Аз го правя.

Ако е така и при вас, в тези моменти вие развивате аналитичното си мислене, като взимате под внимание всички детайли, предвиждате ги, подреждате ги – за да определите развръзката.

Способността да вникваме в детайлите ще ни помогне и да оценим романа – добре ли е написан, правилно ли са изградени героите, историята тече ли гладко и т.н.

7. По-добър фокус и концентрация

Днес животът се случва предимно в интернет, а там пък се случва мултитаскинг – вниманието ни е насочено към безброй неща, които правим наведнъж. Времето от 5 минути разпределяме между работни задачи, проверяване на мейла, чатене с приятели, поглеждане в twitter, проверяване на смартфона и комуникация с колегите. Това не е полезно, а напротив, стресиращо е и намалява нашата продуктивност.

Когато четем книга, цялото ни внимание в фокусирано в историята – останалата част от света просто изчезва и се потапяме във всеки детайл. Ако четем по 15-20 минути преди работа, ще бъдем по-фокусирани, когато влезем в офиса.

8. Подобряване на писането

Това върви ръка за ръка с подобряването на речника ни: четенето на добре написани текстове има доказан ефект върху собственото ни писане, тъй като чуждият ритъм, плавността и стилът на писане на други автори повлиява на нашето собствено писане.

9. Омиротворяване

Четенето на хубава книга може да ни донесе вътрешен мир и спокойствие. Някои текстове помага за намаляване на кръвното налягане, други – за психоанализа и себепознаване…

10. Евтино забавление

Няма какво да се лъжем, купуването на книги излиза скъпо. Има обаче и по-евтини, дори безплатни алтернативи – библиотеката или интернет. Има много онлайн хранилища, от където можете да свалите безплатни е-книги, като chitanka.info, например.

А сега, станете за малко от компютъра, вземете книга и си подарете един нов свят! Коя книга избрахте?

Оригинален текст.

1 comment

  1. Deja Book - Silva Forest Copywriting

    […] Ето го и поводът: съвсем наскоро Христо и Благой създадоха най-новото българско книжно издателство Deja Book. Вече имат и издадени книги. Както виждате – истината е в книгите! […]

Comments are closed.