5 разлики между копирайтъра в рекламна агенция и фрийланс копирайтъра

Влече ви писането на копи?

Искате да си пробвате късмета като копирайтър?

Чудите се от къде да започнете, кой вариант е по-добър – за рекламна агенция или сам за себе си?

Ето пет основни разлики между работата на двата типа копирайтъри, но ми кажете и вие какво мислите по темата като коментар под текста.

1. Сигурност в работата

Това е може би най-голямата разлика между двата типа копирайтъри:

  • сигурността в работата на копирайтъра в рекламна агенция и
  • непредсказуемостта в работата на фрийлансъра.

Работата за агенция е срещу месечна заплата, осигуровки, дори може би служебна кола. Всички агенции преминават през възходи и спадове, но, ако сте служител, това всъщност не е ваш проблем, тъй като на вас вероятно няма да ви се плаща в зависимост от обема на работата в компанията за съответния месец.

В работата на свободна практика всичко е доста по-несигурно. Парите, които ще печелите всеки месец, не са гарантирани. Те зависят от много неща, вкл. колко усилия ще вложите в намирането на работа за настоящи или нови клиенти и колко работа ще свършите за тези клиенти. Трябва да планирате много малко свободно време и максимално да се възползвате от работните часове. Осигуровките също никой няма да ви ги плаща. Ще се наложи и това да правите вие. А, да, няма да имате и отпуски. 😉

Като копирайтър в рекламна агенция ще се радвате на гарантиран платен отпуск всяка година, който ще можете да ползвате в зависимост от конкретните си нужди и желания. Това не е така в свободната практика, където празниците са почти табу (говоря от личен опит). Фрийлансърите рискуват да загубят много, докато са някъде във ваканция, далеч от компютъра и работата:

  • да пропуснат шанса си за голяма поръчка, която ще им бъде „лапната“ от конкурент, който не си е позволил да отсъства;
  • да губят приходи.

Да се чуди човек защо при всички тези минуси изобщо има фрийлансъри!

2. Стил на работата

Огромна разлика между копирайтъра в рекламна агенция и копирайтъра на свободна практика има в начина им на работа.

В рекламната агенция писателят на копи ще работи с арт директор, с който ще представляват т. нар. творчески екип. Много често двамата творци ще получават най-доброто един от друг под формата на идеи и подкрепа. Те ще прекарват много време заедно. Ще трябва всеки от тях да знае какво прави другия член на екипа и да се съобразява с това.

Професионалният живот на фрийлансъра е много, много различен. Понякога може да се случи да работите съвместно с арт директора на някоя рекламна агенция, но това ще е по-скоро изключение. В общия случай ще работите у дома, сам.

За повечето фрийлансъри това е едно от най-големите предимства на работата – не толкова липсата на арт директор (съекипник, партньор), а свободата, изборът да работят когато и където им харесва.

Много от копирайтърите фрийлансъри работят предимно „long copy” – дълги текстове за брошури или статии, които отнемат доста време и концентрация. Това предполага изолация в усамотение и идеална среда на работа. Много от писателите работят най-добре през нощта. Служителите в рекламните агенции са принудени да бъдат креативни предимно в светлата част на денонощието. Но това възможно ли е винаги?!

3. Разнообразие на работата

Като копирайтър в рекламна агенция може би ще получавате повече възможности за по-добра работа. Големите компании с огромни бюджети винаги предпочитат да работят с агенции, а не с фрийлансъри.

Освен това, в рекламните фирми често има строга йерархия, според която новите служители-писатели на копи не започват да работят с най-големите клиенти, а с по-малки и не толкова важни поръчки. След придобиване на опит и стаж възможностите за работа с по-големи и важни клиенти ще се увеличат, което си е един вид награда за служителя.

Това не може да се каже за писателя на копи на свободна практика, който не печели никакви награди. Той просто има различни типове клиенти и нищо повече. Няма повишение или потупване по рамото от шефа.

По-малките клиенти предпочитат да работят с по-независимо мислещи (а вероятно и по-евтини) фрийлансъри. Тези клиенти често дават на копирайтъра много повече творческа свобода да прави това, което иска и може. Фрийлансърите пък са по-склонни да приемат работа, която много агенции биха отказали (например реклама за местен бизнес) – за тях това е възможност, докато за агенциите с много служители е просто загуба на времето на творческия екип.

4. Работно време

Какво предпочитате: работа от 9 до 5 или 24/7?

Е, може би това е малко преувеличено, но по правило, копирайтърът в рекламната агенция е с концентирана работа 5 дни в седмицата, в офиса, в стандартното работно време, докато фрийлансърът сам избира – когато и където пожелае. Той разполага само със собствените си ръце, клавиатура и мисъл, за да работи във всеки възможен час до приключване на поръчката. От друга страна, той трябва да се научи да се възползва максимално от по-спокойните дни и да се отпуска в очакване на новия пик на поръчките. Аз това не го мога, защото съм нервен човек.

Разбира се, не е вярно, че копирайтърът в рекламната агенция работи от 9 до 5. Повечето копирайтъри ще ви кажат, че никога не спират да работят и че имат идеи по всяко време на деня или че постоянно мислят над определен текст. А когато наближава крайният срок, почивка няма за никого!

Нощната работа е обща черта за всички в рекламния бизнес. Това е една от малкото сходни черти между двата типа копирайтъри.

Що се отнася до заплащането за извънреден труд – забравете за това!

5. Заплата

Тук има много променливи като местоположение, възможности, опит. Заплатата зависи от много неща. Ако се чудите какви са заплатите на копирайтърите, най-добре е да потърсите в уебсайтовете за работа какви заплати са обявени за тази позиция. Или поискайте мнението на колеги. Аз понякога правя и двете „проучвания“. 😉

Какво да изберете?

Както видяхте, що се отнася до стабилност, разнообразие, работни часове и заплата, изглежда, че да работите като копирайтър в рекламна агенция е по-добър вариант. Но, като копирайтър на свободна практика, аз ще ви кажа, че за мен най-важна е свободата да работя така, както искам, да съм самостоятелна и да избирам сама с кого да работя. 9 от 10 фрийлансъри ще ви отговорят същото.

Може да ви се струва невъзможно да се наложите като копирайтър на свободна практика, без преди това да сте натрупали опит в рекламна агенция. Но аз съм пример, че това не е задължително! Не вярвайте на това, че няма как да тръгнете от нулата като фрийлансъри – винаги има как.

Ако все пак имате възможност, започнете в рекламна агенция. Натрупайте опит, връзки, портфолио. Опознайте нови неща сред хора, които няма как да научите вкъщи на дивана (колкото и многобройни да са клиентите ви). След това – знаете вече двата пътя, по които можете да продължите.

Какво мислите вие за разликите между работата в рекламна агенция и на свободна практика? Кой е по-добрия вариант според вас? Какъв е опитът ви и бихте ли се върнали назад? Какво бихте казали на някой, който е пред подобен избор в живота си? Оставете коментар по-долу.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите. – See more at: http://silviailieva.com/2014/09/7-wrong-copywriting-buzzwords/#sthash.JxuK7qp2.dpuf

1 comment

Comments are closed.