3 неща, които не трябва да казвате на потенциалните си клиенти

Всеки един проект е започнал от първоначална комуникация с потенциален клиент. Днес, все повече това става писмено, по имейла, случвало ми се е дори във facebook. Понякога и по телефона. Личните ми срещи с клиентите са изключително рядко, тъй като много от тях не са във Варна, а и работата ми не изисква задължително физически контакт.

Тук обаче ще стане въпрос за първото впечатление от вас като копирайтър, първите разговори – писмени или вербални (по телефона) – с потенциален клиент, и трите неща, които в никакъв случай не трябва да казвате и питате в прав текст.

Този пост е част от една мини поредица от два последователни поста. Сега ще ви кажа кои според мен са забранените неща в комуникацията с клиентите, а в следващия пост ще ви дам предложения как е по-професионално и печелившо да подходите.

Започвам с

кратко описание на ситуацията:

имате запитване от потенциален клиент, който иска написване на копи за фирмения му уебсайт или блог. Вие трябва да научите повече за него, да му дадете цена и срок, които да го устройват и той да реши да работи с вас. Имате само една възможност да зададете правилни въпроси и да кажете правилни неща, за да реши клиентът дали иска да работи с вас или не. Това може да стане по имейл или в телефонен разговор, но тук по-важни са думите. (В професията на копирайтъра думите винаги са най-важни.)

Първото, което трябва да направите, е проучване. Правите такова, нали?

След това – обаждането или подготвянето на писмото.

Ето тук вече започвам с трите неща, които никога НЕ трябва да казвате на потенциалните си клиенти.

1. „Разбира се, че мога да започна веднага.“

Искате ли да покажете отчаяние? Кажете горното и ще постигнете точно това. Ще излезе така, че досега сте седяли нетърпеливо, без работа и перспективи, и сте очаквали точно това запитване.

В никакъв случай не показвайте, че нямате никакви други планове за близкото бъдеще и че за вас не е важно колко ще ви плати клиентът, а само това да вземете тази поръчка!

Това не е точно позиция на самоуважение, нали? С това не много умно изказване си биете автогол, подкопавате таланта и професионализма си.

В следващия пост ще ви дам препоръки за правилна реакция.

2. „Коя е Вашата целева аудитория?“

Хм. Това звучи като правилен въпрос, нали? Не е ли редно да питате за целевата аудитория? Това не е ли един от най-важните въпроси, които трябва да зададете?

Ако не сте се подготвили предварително, да, това е добър въпрос.

Но в началото уточних, че е  добре да направите проучване, след като получите запитване, на което смятате да отговорите. Не сте набрали номера или започнали да пишете отговор без да сте се подготвили, нали?

За да не излезете незаинтересовани или непрофесионалисти, не питайте това.

По-добри идеи – предстоят в следващия пост.

3. „Какъв е вашият бюджет?“

Знам, че може би ще получа сериозни възражения срещу този съвет. Много копирайтъри биха казали, че това е един от първите въпроси, които трябва да зададете.

Идеята тук е, че, ако потенциалният клиент, от който сте получили запитването, не разполага с достатъчно пари, за да заплати за труда ви, защо тогава да си губите времето да му отговаряте? Задавайки този въпрос, вие ще получите ясна представа за това в коя категория да го сложите, нали?

Грешно.

Наистина ли мислите, че отсрещната страна ще ви каже истинския бюджет, с който разполага? Няма начин. Това е като да попитате „Колко бихте искали да ми платите?“.

Задайте въпроса на клиента преди да покажете вашата стойност, да установите нуждите и очакванията му от вашата работа, и със сигурност ще получите несъответстващ (грешен) отговор.

Ако неговия реален бюджет е 500 лв., той може да ви каже 300 лв. Тогава вашето предложение ще е такова, че да се съберете в тези 300 лв. или дори по-малко.

Но не е много печелившо да вземете по-малко, отколкото всъщност бихте могли, нали? Правите си лоша услуга. Не поставяйте рамки, задавайки този въпрос.

В следващия си пост ще ви предложа по-добър начин да покажете интерес.

Това са. Това са три неща, които е добре да не казвате на бъдещите си клиенти. Елиминирайте ги, намерете по-добър начин да оформите разговора и ще си спечелите повече проекти.

Какво е вашето мнение? Кажете едно нещо, което сте разбрали, че не трябва да казвате на потенциални клиенти по телефона или по имейла? Бих се радвала да споделите, за да обменим опит – нали сме колеги копирайтъри! 🙂 Споделете в коментарите.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите. – See more at: http://silviailieva.com/2014/10/ad-agency-copywriters-and-freelance-copywriters/#sthash.qUfueCGh.dpuf

1 comment

Comments are closed.