Защо копирайтърите са скъпи?

От няколко дни разглеждам цените на колегите копирайтъри. Наблюденията ми са две:

  1. в почти нито един професионален сайт на копирайтър не са посочени цени за услугите му – не знам каква е причината за това;
  2. там, където има цени, те са… ами явно хората не ценят достатъчно много себе си, труда си и времето си.

Попритесних се малко, че има „професионалисти“, които са склонни да напишат 300 думи „уникален, SEO текст“ за 4 лв., но после осъзнах, че няма как да съм част от точно това съсловие. И реших да продължа да поддържам услугите си „скъпи“.

Ето някои разсъждения по темата

защо копирайтърите са „скъпи“.

 

Чак пък скъпи?
Чак пък скъпи?

Започвам с няколко сравнения. Когато отидете на фризьор за нова прическа, вие си плащате. Когато се повреди колата ви, карате я в сервиза за ремонт. Когато се повреди пералнята ви, викате майстор да я оправи (или си купувате нова, но това е друга тема). Изброила съм дейности, които не можете да свършите сами, поради което търсите професионалист.

Тогава защо толкова много хора се опитват сами да пишат текстовете в сайтовете си?

Отговорът е лесен – за да спестят пари. Защо да плащат на копирайтър, след като могат да пишат, да образуват изречения, дори да поставят точки и запетаи? Освен това, по-добре от всеки друг познават бизнеса си. Тогава – какъв е проблемът?

Ето го проблемът: те знаят всичко за бизнеса си.

Сега ще обясня…

 

Проблемът „НИЕ“

Кое според вас е най-важното нещо за фирмения ви уебсайт? Вашият бизнес, нали?

Грешка! Най-важното нещо в сайта ви е вашият клиент.

Винаги мога да разпозная контент, който е написан еднолично от собственика на бизнеса. Как? Защото самият бизнес е в центъра на сюжета. В главната роля са думите „ние“, „нас“ и „наш“. Но, ако държите на съдържанието си, необходимо е да говорите на хората, които ще го прочетат – вашите потенциални клиенти.

Копирайтърите ще отделят нужното време за проучване на целевия ви пазар – какви са неговите проблеми, нужди, цели. Какво пречи на потребителите ви да постигнат целите си? Как може вашият бизнес да премахне препятствията, да реши проблемите и да отговори на нуждите им? С какъв тон да им говорите?

Може би вече се досещате, че вълшебната дума в копирайтинга е „ти“ или „вие“. Което води към следващата причина добрите копирайтъри да искат съответната им цена.

 

Ясни ползи

Копирайтърите виждат ползи. Повечето собственици на фирми – не.

За да бъда честна, това е напълно нормално. Вие виждате бизнеса си отвътре. Вие сте експерт във вашата област, знаете какви ли не неща. Вашия уебсайт вероятно подчертава невероятните характеристики на бизнеса ви – страхотно обслужване на клиентите, голям опит, големи клиенти, спечелени награди.

Това обаче са неща, от които попадналите в сайта ви посетители не се интересуват много. Никой не купува характеристики, а ползи. Можещите копирайтъри разбират, че в съзнанието на клиента има един основен въпрос:

„Каква е ползата за мен?“

Ние отговаряме на този въпрос. Ние превръщаме характеристиките в ползи. Гледайки бизнеса ви от гледната точка на потенциалния ви клиент, ние ще направим вашия продукт или услуга да звучи привлекателен, секси, неустоим.

 

Повече пари за вас

Може би сте забелязали, че аз съм SEO копирайтър. Може би знаете, че SEO копирайтърите са малко по-скъпи от „традиционните“ копирайтъри. Причината за това е основателна – ние правим пари за вас.

Уебсайтовете се нуждаят от много трафик. Повече трафик значи повече потенциални клиенти. Но тук има един много важен момент: уебсайтът може да бъде печеливш, когато привлича правилния вид трафик.

Част от работата на SEO копирайтъра е да изследва ключовите думи. Успешното проучване на думите позволява да се открият най-популярните изрази за търсене. Става въпрос за намиране на правилната комбинация от важни и второстепенни ключови думи – много специфични думи и фрази, които съставляват 70% от онлайн търсенето. Тези думи са ценни, защото те привличат таргетирани посетители, които искат да купят вашите продукти или услуги.

След това ние вплитаме тези златни думи, лесно и естествено в контента на страницата. Вашият уебсайт става смислен за търсачките, тъй като всички думи са правилно съчетани с оптимизираните заглавия на страниците, подзаглавията, мета описанията. А най-важното е, че тексът има смисъл и за читателя, който не забелязва ключовите думи в него.

Наемайки SEO копирайтър, вие наемате повече от професионален писател. Вие наемате знания, опит, проучвания в област, която непрекъснато се развива.

 

Аз не се подстригвам сама, а ходя при професионалист, на когото плащам за тази услуга. Направете същото за вашия уебсайт.

 

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.