17 цитата за свръх доза вдъхновение

Аз обичам цитатите. Много от тях са умни и вдъхновящи, други – не са. Затова и чета всякакви цитати, а някои от тях споделям в социалните си мрежи (винаги пиша и автора им, защото кражбата не е хубаво нещо).

Тук съм събрала 17 цитата за копирайтинг и копирайтъри, които са ме направили още по-добра в работата ми. С удоволствие ще ги споделя с вас, за да получите и вие доза вдъхновение. Дори свръх доза вдъхновение.

Любимият ми цитат (#1) е от човек, който всъщност е доста далеч от копирайтинга. Той е художник, изобретател и интелектуалец, представител на италианския Ренесанс. Но думите му са толкова всеобхватни, че със сигурност ще помогнат и на много копирайтъри да станат по-добри.

17 цитата от копирайтинг експерти (и наистина доста умни хора)

#1. „Простотата е висша форма на изтънченост.“ – Леонардо да Винчи

Казах ви, че е вдъхновяващ този цитат, нали? Цитат, от който често се ръководя.

Това е кратка фраза с голямо влияние върху моя стил на писане. Ако текстът ми стане твърде сложен и завъртян, просто се сещам за тези думи.

Пишете просто, разбираемо, ясно. Леонардо ще е доволен от това. 😉

#2. „Ще получите всичко, което искате от живота, ако достатъчно много помагате на другите да получат това, което искат.“ – Зиг Зиглар

Зиглар е един от най-успешните търговци на века. Топ продавач, мотивиращ учител, честен бизнесмен, Зиг Зиглар е доказателство за това, че бизнес и етика могат да съществуват едновременно. Тези негови думи ми напомнят, че успехът ми като професионалист не зависи само от един продукт, човек или статия. На колкото повече хора помогна да постигнат целите си чрез моята работа, толкова по-успешна ще бъда.

#3. „Когато пиша реклама, аз не искам да я оцените като „креативна“. Искам да я намерите за толкова интересна, че да купите продукта.“ – Дейвид Огилви

Креативността е хубаво и елегантно нещо. Но, ако хората запомнят рекламата ви, а не рекламирания продукт, то вие сте човек, който само се забавлява, а не изпълнява правилно ролята си на копирайтър.

#4. „Потребителят не е идиот, той е собствената ви жена. Вие обиждате нейната интелигентност, ако просто я облъчвате с клишета и банални прилагателни, очаквайки от нея да купи нещо.“ – Дейвид Огилви

По тази точка всичко е ясно, нали?

#5. „Средно 5 пъти повече хора четат само заглавията, вместо целия текст на рекламата. Следователно, ако не продадете продукта още със заглавието си, вие ще изгубите 90% от парите си.“ – Дейвид Огилви

Този цитат от „Бащата на рекламата“ изразява по абсолютен начин важността на магнетичните заглавия. Направете си експеримент – следващият път, когато отидете на лекар, в чакалнята разгледайте някое книжно или онлайн списание. Кое е това, което насочва вниманието ви от една статия към друга?

#6. „Определете какъв ефект искате да предизвикате у вашия читател.“ – Робърт Колиър

Рекламният текст, целевата страница в частност, трябва да има ясно послание и конкретен call-to-action (призив за действие). Ако не знаете какво искате да направят вашите читатели, как тогава ще ги убедите да го направят?

#7. „Ние свикнахме толкова много всеки да твърди, че неговият продукт е най-добрия или най-евтиния в света, че вече приемаме тези твърдения като досадни прашинки.“ – Робърт Колиър

Хората виждат преувеличенията и прекалените хвалби от километри. Не им казвайте, покажете им предимствата на продукта. Не „облъчвайте“ клиентите с прашинки, а ги щадете.

#8. „Човек, който спира да рекламира, за да спести пари, е като човек, който спира часовника, за да спести време.“ – Томас Джеферсън

Спестената стотинка е просто една стотинка. Или… една загубена стотинка. Добрите текстове са съществена инвестиция, а не излишни разходи.

#9. „Рекламният текст е директен разговор с потребителя.“ – Шърли Поликоф

Шърли е много права. И все пак, говорете на потребителите с уважението, което заслужават, а не на „ти“. Директен разговор не е равно на невъзпитан, неграмотен, неуважителен разговор.

#10. „Нека да докажем, че добрият вкус, доброто изкуство и доброто писане могат да доведат до добра продажба.“ – Уилям Бернбах

Този цитат на Бернбах толкова ми харесва, че му отделих специално място в сайта си. Наистина вярвам, че не е задължително рекламният текст да е шокиращ, вулгарен или питащ, за да продава. Достатъчно е просто да е добре написан!

#11. „Най-силният елемент в рекламата е истината.“ – Уилям Бернбах

Не мога да го кажа по-ясно от това. Бъдете честни в текстовете си! Ще са по-добри, а клиентите – по-доволни!

#12. „Направи го просто. Направи го запомнящо се. Направи го привличащо погледа и вниманието. Направи го забавно за четене.“ – Лео Бърнет

Леонардо би харесал Лео. 🙂

#13. „Трябва да направите продукта интересен, а не само рекламата различна. Това е нещо, което все още много копирайтъри в САЩ не разбират.“ – Росър Рийвс

Време е да си напишете домашното – трябва внимателно да проучите продукта или услугата и да откриете защо те са вълнуващи. След което да го напишете.

#14. „Никой не чете реклами. Хората четат това, което ги интересува. Понякога това е реклама.“ – Хауърд Госейдж

Контент маркетингът наистина може да бъде вълнуващ и интересен. Просто напишете рекламния текст толкова добър, че никога да не поискате да го изхвърлите в коша.

#15. „Копирайтърът трябва да разбира хората, да се вглежда в тях, да им съчувства.“ – Джордж Грибин

Как можете да разберете стойността на продукта, за който ще пишете, ако не разбирате нуждите, които той трябва и може да покрие?

#16. „Повярвайте, нищо не работи толкова добре в интернет, както крайните срокове.“ – Клейтън Макпийс

Мъдър съвет, особено когато ви предстои създаване на текст за промоция, която има call-to-action, съдържащ определен краен срок (използва се спешността като мотиватор).

#17. „Всеки продукт има уникална „индивидуалност“ и вашата работа е да я откриете.“ – Джо Шугърмен

Продукт с индивидуалност? Колко идейно!

Този списък от цитати за копирайтъри може да бъде продължен до безкрайност. Но аз ще спра до тук. Ваш ред е!

Кои са вашите вдъхновяващи цитати? Кое е вашето творческо гориво?

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

1 comment

Comments are closed.