7 копирайтърски съвета за по-добри текстове

Работата ми като копирайтър датира от много години, макар в началото да не знаех, че това, с което се занимавам, носи звучното име копирайтинг. 🙂 Е, вече знам. И не само това – зад гърба си имам стотици написани текстове, десетки грешки, поуки, корекции, тестове на варианти. Все неща, от които съм се учила, за да бъда следващия път още по-добра.

Изобщо не казвам, че няма какво повече да науча и че съм спряла опитите за усъвършенстване. Точно обратното! Но все пак ще си позволя да дам

7 копирайтърски съвета, които може да са ви не само интересни, но и полезни.

#1. Тестът „И какво от това?“

След като напишете текст за клиент, прочетете го и задайте въпроса „И какво от това?“.

Ако след прочита на даден текст останете с усещането, че целевата аудитория просто ще го прочете и ще си зададе въпроса „И какво от това?“, преминете към пренаписване. Задължително! Финалната версия на копито трябва да е тази, при която потенциалните клиенти на вашите клиенти ще си кажат: „Това е точно това, което търся! Как мога да го получа?“.

Честно казано, понякога правя този тест след ВСЯКО изречение в текста.

#2. Ключовите копирайтърски точки

Всеки един рекламен текст трябва да докосне поне една от тези невралгични точки: страх, алчност, вина, изключителност, гняв, спасение, ласкателство. Уверете се, че вашият текст ще направи точно това.

Ако текстът ви не предизвика нито едно от тези усещания, започвайте с редакцията или направо с пренаписването.

#3. Техниката „Капка в морето“

Целта на копирайтърския текст е да продаде даден продукт или услуга на определена цена. Е, вие трябва да докажете, че въпросната цена е само нищожна капка в морето, в сравнение с огромните ползи, които потребителите ще получат, когато платят за продукта.

Това зависи и от качествата на самия продукт, разбира се, а не само от уменията на копирайтъра. Ако даден продукт е наистина добър, много по-лесно се представят неговите ползи пред потенциалните клиенти. Продаването тогава е доста по-лесно.

#4. Опознаването на аудиторията

Разберете какво представлява вашия пазар – какви са неговите страхове, нужди, тревоги, вярвания, нагласи, желания…

Най-добре е, ако можете, лично да разговаряте с някой потенциален клиент. Така от първо лице ще получите поне част от нужната ви информация.

#5. Писане на езика на хората

Използвайте разговорен, естествен стил на изразяване. Пишете:

  • така, както говорите,
  • на език, който е лесен за разбиране,
  • така, както потенциалните ви читатели разговарят помежду си.

#6. Най-голямото предимство е в началото

Когато пишете, не оставяйте най-голямото предимство на продукта за финалните редове/абзаци. Напротив, нека точно то да е в началото, за да сте сигурни, че ще бъде прочетено, преди клиентът да загуби концентрацията си.

#7. Изграждане на доверие у читателя = потенциалния клиент

Моят опит е доказал, че най-важният коз в убеждаването е създаването на доверие.

Ако успеете да създадете доверие, вие имате шанс да ангажирате и убедите читателя, че трябва да купи това, което текстът ви му продава. Ако не успеете обаче, едва ли някоя от копирайтърските ви „магии“ ще подейства.

Никак не е просто, но пък пробите, грешките и поуките са част от работата на всеки професионалист. И все пак, колеги, старайте се това да не е за сметка на клиентите ви.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.