8 текста, които са задължителни за всеки бизнес сайт

Собствениците на фирми, които изграждат уебсайт или планират да променят сегашния, често си задават въпроса „Какви видове текстове са неоходими за сайта?“.

Подготвила съм един списък, който мисля, че ще ви е полезен.

Разбира се, окончателният му вариант ще е различен за различните бизнес модели и организации. Но, в повечето случаи, бизнес сайтовете са стандартни и типовете тексове в тях – също.

#1. Текст на началната страница

Това е сърцето на сайта. Всичко, което ще се случи, когато някой влезе в сайта ви, зависи точно от тази страница и от нейното съдържание. Доверете се за съдържанието на страница Начало на някого, на когото вярвате безрезервно – за значението на всяка дума, за всеки препинателен знак.

#2. Текст за страница „За нас“

Тази страница може да се казва „За бизнеса“, „За нас“, „За автора“. Това е единствената страница, в която можете да се хвалите – вас и/или бизнеса си. Но не само голи думи, а е добре да има доказателства, сертификати, отзиви.

#3. Текст за страница „Услуги“

(Има случаи, при които съдържанието на тази секция е преместено в страница за нас или дори в Начало.) Меню „Услуги“ трябва да съдържа списък и представяне на услугите, които предлага фирмата ви. Например: SEO копирайтинг; реглаж на автомобили, интериорен дизайн и проектиране, счетоводни услуги и т.н.

Не пренебрегвайте този раздел!

#4. Текст за страница „Контакти“

Страница „Контакти“ често бива пропускана. Тя обаче е наистина много важна – ключов елемент е на много бизнес сайтове. Най-често това е мястото, от което се стига до сделка или продажба. На тази страница посетителят почти вече се е превърнал в клиент. Разбира се, ако се реализира сценария: позвъняване, съобщение, изпращане на въпрос.

Не позволявайте вашата страница „Контакти“ да е скучна, блудкава и безполезна. Вижте тук как да я освежите.

#5. Текст в раздел „Въпроси и отговори“

Ето още един раздел, който нерядко се пренебрегва. Да, той не е необходим за всички фирмени сайтове и бизнеси, а само за тези, чиито услуги могат да предизвикат въпроси или затруднения от страна на потребителите.

Въпреки това, дори и да предлагате най-простия вид услуги, или дейност, или продукт, можете да предизвикате въпроси у клиентите. Например за доставката, гаранцията, отстъпките, условията за ползване и т.н. Можете да проучите какви на какви клиентски въпроси най-често отговарят мениджърите, след което да ги обобщите с полезните им отговори в раздела Често задавани въпроси.

#6. Текст в секция „Портфолио“

Тази страница може да се казва „Изпълнени поръчки“, „Нашата работа“ и др.

Специфичното тук е, че този раздел трябва да бъде визуален, нагледен. Не става въпрос да се говорят празни приказки, а да се покаже и докаже. Поради тази причина, най-честото съдържание в тази секция са видеа, изображения и графики. Изключение се прави за сложни проекти, които се нуждаят от допълнителни обяснения.

#7. Текст за страница „Цени“

„Ценова листа“ или „Цени“ – няма значение как ще се казва вашето меню.

Достъпност на цените, начини на плащане, ценова политика, рентабилност – четири основни идеи, около които да създадете съдържанието в страница цени.

#8. Блог текстове

Скоро ще напиша и защо бизнес сайтовете се нуждаят от блог, макар вече много бизнеси да са разбрали, че това е така.

Допълнителни текстове

Приключвам тази тема с още две идеи за текстове във вашия корпоративен уебсайт – в страница „Error 404“ и във футъра на сайта (най-долната му част, която често бива пренебрегната).

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

1 comment

Comments are closed.