Копирайтингът е лесен

На път съм да споделя публично информация, която може да унищожи бизнеса ми (и този на моите колеги). 🙂

След което да живея в крайна бедност, забравена от света и проклината от всички копирайтъри, които също ще живеят в крайна бедност.

Но все пак ще рискувам.

Кое е това нещо, което искам да кажа и е толкова взривоопасно?

Каква е тази информация, която може да разруши имиджа на копирайтинга и заради която може да остана без клиенти?

Признанието ми е следното:

копирайтингът е лесен.

Ето. Казах го. Бутилката е отворена и духът от нея в момента разпространява хаос и просветление. 🙂

Твърде дълго култивираме образа на прекалено премъдрия копирайтър – уникално талантлив, в състояние само от няколко думи да схване смисъла на всичко и да подбере други няколко думи, с които да проникне в душата на човечеството… или поне на клиентите на клиентите си.

Твърде дълго твърдим, че копирайтърите са специални хора, надарени с умението след като получат задание, да се отдадат на проучвания, седнали комфортно на дивана, заобиколени от безброй книги, бележници и лаптоп. Така те (ние) седят в тържествена тишина в очакване да им дойде вдъхновението.

Минават дни, понякога седмици… а понякога само няколко минути. Но накрая те се появяват точно преди да изтече крайния срок емоционално и психически изцедени, но с блясъка на победата в очите им.

След това предават текста – толкова съвършено написан, че и небето ще се срути върху всеки, който се осмели да промени съвсем леко заглавието или някоя запетая.

Това, обаче, е уловка.

Това е внимателно оформения образ на копирайтъра, който да примамва нищо неподозиращите собственици на бизнеси, за да се изръсят да плащат за услугата копирайтинг.

Но е факт, че копирайтингът и това да накараш хората да купят нещо, е лесно.

Сега ще обясня как може да продавате повече от всичко, без сложна и заплетена игра на думи, без магически трикове и без каквото и да е вторчество:

#1. Открийте това, което мотивира вашите клиенти.

Трябва да разберете какъв е проблемът им и какво решение им е необходимо. Изслушайте ги и ги попитайте как можете да им помогнете.

#2. Не създавайте на клиентите си лъжовна мотивация.

Не можете да ги подмамите или насилите да мислят, че имат мотивация, която не съществува. Клиентите могат да покажат интерес или да се съгласят с това, което им казвате, а след това да обяснят, че им трябват повече пари или време да помислят. Но това не е вярно. Ако те не повярват истински, няма да купят.

#3. Кажете им истината.

Някои хора смятат, че трябва да оставите етиката на заден план, ако искате да постигнете успех. Да сте готови да излъжете, за да направите продажба. Но с този невероятен достъп до информация, който клиентите имат днес, опитът ви да прикриете истината само ще ги накара да загубят доверие във вас. Излъжете ли ги веднъж, забравете за какъвто и да е съвместен бизнес.

#4. Отговаряйте на въпросите им.

Копирайтингът не трябва да бъде черна магия – не се опитвайте да принуждавате или да заблуждавате хората да направят нещо, което те не искат да правят. Вместо това трябва да разберете опасенията и съмненията, които имат. След това може да им дадете отговори и така да премахнете бариерите, които блокират продажбата. Отговарянето на въпросите ви дава възможност да замените скучните статистики, представени като „интересни“ факти, с причините, поради които те трябва да купят.

#5. Дайте им това, което искат.

Когато знаете мотивацията на клиентите си и отоговорите на въпросите им искрено, продажбата става лесна. Тя не изисква от вас да ги надхитрите, да преувеличавате или да ги заставите с някакви заповедни думи. Можете просто да посочите как вашият продукт отговаря на тяхната нужда и защо и как ще спечелят от купуването му.

Парите са средството на клиентите да получат нещата, които искат. Всичко, което вие трябва да направите, е да ги насърчите да получат това, което искат, по начин, който изключва чувството за загуба от харченето на тези пари. Трябва да замените това чувство с чувство за печалба.

Следвайте във вашия сайт, брошура или магазин тези 5 стъпки и може да продадете повече от вашите продукти. Освен това ще спестите доста пари, които бихте изхарчили, за да платите на някой копирайтър да направи съвсем същото нещо.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.