5 начина да реагирате, когато клиентът промени вашия текст

Това си е разочарование за копирайтъра.

Винаги мислите, че пишете перфектно! Особено, когато следвате точно и експертно указанието на клиента си и използвате ключовите му думи, вградени в добри фрази – тогава няма какво да се обърка.

Направили сте всичко по силите си, за да чувате в главата си бурни аплодисменти след приключването на вашия SEO-копирайтърски шедьовър (малко шизофренично, но при мен се случва). Вашето копи не само звучи добре! То вълнува!

Седмица по-късно виждате това, което клиентът ви е качил в сайта/блога си – всичките ви усилия са се оказали напразни. Вашето заглавие е променено – от оригинално и интересно то е станало прозаичен списък с ключови думи. А текстът… Дори след първите няколко прочитания не можете да разберете какво се е случило с текста ви.

Знам – не сте просто тъжни. Жестоко сте наранени. Как е могъл някой да унищожи вашия текст, вашата рожба по този начин?

Правило #1 при работа с клиенти:

те ще променят вашите текстове, без значение колко добри си мислите, че са те.

Трябва да го преодолеете.

Междувременно, клиентите понякога вземат наистина лоши копирайтърски решения. В някои случаи е орязана половината информация в текста, тъй като тя не е трябвало да се оповестява. Или пък вашият клиент е показал текста ви на 5 различни човека – и всички те са казали мнението си за това как точно трябва да изглежда той.

Трябва ли да плачете? Да се ядосвате? Или да си премълчите? Предизвикателството се състои в това: ако не кажете нищо след редакциите и новият текст се окаже пълен провал, клиентът ви може да си помисли, че лошо написаното съдържание е по ваша вина. Така че трябва да кажете нещо… но по правилния начин.

Ето как да се справите със ситуацията.

#1. Забравете за егото си.

Разбира се, това не е лесно да се направи, когато клиентът ви е преработил вашия перфектен SEO текст. Но не започвайте автоматично с грубостите. Може би в копито е променено нещо важно, което клиентът е осъзнал / обмислил / решил в последствие? Редактираното набива ли се на очи? Стои ли неестествено, нелепо, грешно?

Ако преработката не е донесла вреда на текста и посланието, вероятно не си струва да хабите нервите си с този „проблем“.

#2. Свържете се с клиента си.

Изкушаващо е да напишете на клиента си имейл с послание „Какво, по дяволите, направи?“. Много е съблазнително наистина. Но не го правете.

Не изпращайте имейли, когато не сте спокойни, хладнокръвни и съсредоточени. Никога.

След като е безопасно да пишете на клиента си, опитайте следния подход: „Забелязах, че си променил еди-какво-си по текста. Може ли да споделиш защо?“. Може да е имало основателна причина за направените промени (без значение колко са ви наранили те).

Ако няма разумна причина, а вашият клиент просто е решил да прави нещо като SEO (и/или копирайтинг), мислейки си, че разбира от това, време е да…

#3. …покажете знанията си.

Ако образовате малко клиента си, ще му помогнете да взема по-информирани решения – и може да започнете да виждате светлина в SEO копирайтърския тунел.

Ако клиентът ви е добавил един куп глупости в текста, защото един-познат-SEO-специалист му е казал така, обяснете му как точно новият текст ще попречи на неговото реализиране и възприемане (от Google и от посетителите в сайта/блога). Ако вашият текст е напълно променен, помогнете на клиента си да разбере, че текстовете не само трябва да са богати на ключови думи, но и да са убедителни, ясни, интересни, грамотни, полезни.

Добавете и линкове към статии или блог постове, които подкрепят вашите думи. Така клиентът вижда, че много експерти правят нещата по същия начин като вас – това добавя достоверност на вашата позиция.

#4. Предложете компромис.

Има ли в копито параграфи, които могат да се подобрят? Понякога е полезно текстът да се преработи още веднъж – да се стиковат промените на клиента с оригиналния текст. Понякога още малко редакции не са излишни – и клиентът (надявам се) ще види разликата между неговите редакционни опити и съвършенството на крайния продукт. Или, ако не друго, то поне ще сте направили текста малко по-добър.

#5. Откажете се.

В края на деня вашият клиент ще е „човекът с решенията“ – не вие. Ако сте дали мнението си, подкрепили сте го с доказателства, обсъдили сте SEO последиците – няма какво друго да направите.

Изчакайте известно време – няколко месеца колебливи резултати може да помогнат на клиента ви да стане по-отворен към вашите експертни съвети. И най-накрая да му покажете на какво е способен наистина добрият SEO копирайтинг.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.