7 прости техники, с които повече хора ще прочетат текста ви

Написали сте страхотен текст, който ще бъде полезен и интересен на читателите ви (честно казано, точно към това се стремят всички копирайтъри, но не винаги им се получава). Те ще прочетат всяка една внимателно подбрана фраза с удоволствие. Затова го публикувате с нетърпение и големи очаквания и… какво се случва?

Никой не чете написаното. Никой. Няма коментари, няма споделяне във fb, в twitter, в LinkedIn. А това е достатъчно, за да депресира и изнерви всеки копирайтър.

Проблемът, ако мога да го нарека така, има решение и то е много по-просто, отколкото си мислите. По-малко, но добре оформен текст – за да се чете лесно – това може да е напълно достатъчно, за да привлечете и задържите вниманието на читателите.

Читателите са нетърпеливи търсачи.

Има изследвания, според които 79% от потребителите в интернет не четат, а сканират. Самите вие как използвате интернет? Търсите някаква информация и, ако не я намерите веднага на страницата, която сте отворили, се насочвате да търсите другаде. Това си е мое предположение, разбира се.

Какво можете да направите, за да накарате читателите си да останат на сайта ви и да взаимодействат със съдържанието в него?

Раздвижете.

Както вече казах, хората сканират уеб страниците, които отварят, вместо да ги четат в подробности. Приемам, че сте съгласни с това и че не се опитвате да живеете в друга реалност.

Ако пишете по сложна тематика, помислете как да я разделите на серия от публикации. Това е чудесен начин да обвържете хората да се връщат за още. А и вашите читатели по-лесно ще възприемат информацията, когато я получават на по-малки порции.

Структурирайте абзаците в стил обърната пирамида. Това означава да започнете от… заключението. Да, напишете най-важните изводи в началото, а след това ги подкрепете с факти и размисли.

Използвайте и някоя от следните оформителни техники, с които ще направите четенето на текста много по-удобно и лесно.

#1. Разделете текста на абзаци.

Има няколко лесни начина да се направи текстът по-разбираем. Дори сложното съдържание може да е много по-„читателски-френдли“ с най-обикновено разделяне на абзаци. Така се добавя празно пространство в текста и четенето става по-лесно.

Абзаците трябва да са кратки, да съдържат само по една идея, казана с 3-4 изречения най-много.

Някои абзаци може да са изградени само от едно изречение.

#2. Разделете текста на завладяващи подзаглавия.

Силното заглавие и убедителните подзаглавия ангажират читателите. Подзаглавията са „мини заглавия“, които трябва да будят любопитството и интереса на посетителите в блога/сайта ви. Така шансът и останалата част от текста ви да бъде прочетена, е много по-голям.

Подзаглавията трябва да са интригуващи и информативни. Не се опитвайте да преувеличавате, защото ще загубите доверието на читателите, вместо да го увеличите.

#3. Създайте списъци с булети.

  • Те будят любопитството на читателя.
  • Те са лесни за сканиране.
  • Те изглеждат различно от останалата част от текста, така че осигуряват визуална почивка.

#4. Добавете подходящи полезни връзки.

Вътрешните линкове към ваши страници, особено към други полезни текстове, ще задържат хората на сайта ви.

Външните линкове пък показват, че сте проучили темата и искате да представите мнението и на (други) експерти. Доброто съдържание трябва да е както разбираемо за читателя, така и да му носи добавена стойност.

#5. Подчертайте най-важното в текста.

Добавете акценти в текста си като болднете основните понятия. Така читателят ще може, сканирайки, да разбере най-важното от цялото съдържание – само с един поглед. Не маркирайте всичко (така ефектът ще бъде същият, като да не подчертаете нищо). Вместо това, наблегнете на ключовите точки, които сканиращият бързо ще види и разбере.

#6. Не пренебрегвайте силата на числата.

Мислите, че номерираните списъци са банални? Помислете отново.

Номерирането е изключително ефективен начин текстът ви едновременно:

  1. да привлича на вниманието
  2. да бъде лесен за възприемане.

#7. Проверете форматирането на текста – лесно ли е за сканиране?

След като вече сте използвали подзаглавия, номериране, булети и др. техники за форматиране, с които подчертавате ключовите елементи в публикацията си, прочетете я отново – наблегнете точно на това читателски-ориентирано форматиране.

Читателят ще разбере ли текста? Подчертали ли сте най-интересните и подходящи думи? Онези думи, които ще привлекат сканиращия посетител и ще го превърнат в читател.

А кои са вашите любими техники за привличане на читателското внимание? Споделете в коментарите.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

1 comment

Comments are closed.