Каква е разликата между контент маркетинг и копирайтинг?

Започвам с кратко разясняване на двете понятия от заглавието.

Контент маркетингът (маркетинг на съдържанието) е създаването и споделянето на полезно и интересно безплатно съдържание с цел привличане и превръщане:

 • на потенциалните клиенти в клиенти и
 • на „еднократните“ клиенти в редовни клиенти.

Копирайтингът пък има за цел да предизвика четящия да извърши нещо конкретно:

 • да купи продукт или услуга,
 • да се абонира за имейл лист,
 • да се абонира за ново съдържание,
 • да ви потърси за повече информация.

Контент маркетингът включва страници с представяне на фирмата (За нас, Продукти, Услуги) и контакти, блогове, автоматични имейл отговори.

Копирайтингът включва страници за продажби (онлайн магазин), реклами, директна поща.

Двете неща, обаче, са много преплетени едно с друго. Ето защо…

Съдържание без копирайтинг е загуба на добро съдържание.

Има много блогове със сериозно добър контент и… само с няколко читатели. Защо?

Ако пишете добри статии, които хората биха харесали, но не получавате трафика, който искате, проблемът може да е в неефективния копирайтинг:

 • Заглавията ви вероятно са твърде скучни. Когато заглавията са скучни, те не дават причина на хората да кликват, за да прочетат останалата част от написаното.
 • Заглавията ви може да са твърде остроумни и интересни. Така показвате колко сте умни, но не споменавате ползите, които всеки читател търси от всеки един текст. Ако заглавията ви са прекалено скучни или прекалено умни, трябва да поработите върху писането на по-различни заглавия (скоро се надявам да пиша по темата тук).
 • Не сте помислили изобщо за ползите от вашия текст за читателите. А те са важни. Точно както продуктите трябва да са полезни по някакъв начин за тези, които ги купуват, така и текстовете трябва да носят ползи на тези, които ги четат. Иначе читателите няма да се върнат на сайта ви.
 • Текстовете ви не пораждат разбиране и доверие. Винаги можете да получите социално медийно внимание с нещо интересно написано (скандално, сензационно), но такъв тип внимание невинаги се трансформира в реални покупки и приходи. Вие искате приходи, нали?
 • Нямате ясен, разпознаваем призив за действие. Призивът за действие помага на хората да разберат каква се очаква да е следващата им стъпка.

Не забравяйте: копирайтингът е изкуството да убедим читателя да предприеме конкретно действие.

Внимателното използване на копирайтърски техники в блога ви ще накара читателите ви да се абонират за вашето съдържание, да ви включат в имейл листата си, да споделят страхотните ви статии с други читатели.

 

Копирайтинг без контент е загуба на добър текст.

И така, копирайтингът ли е всичко? Ефективното използване на правилните копирайт техники автоматично ли ще направят блога ви сред един от най-популярните в света?

За съжаление, не.

Ако направите един блестящо опакован и маркетиран боклук, всичко, което ще получите, е мнението, че вашият боклук наистина не става за нищо. Това не е резултатът, който търсите, нали?

Умните търговци трябва да се придържат към тези принципи, присъщи на работещия контент маркетинг:

 • Бъдете щедри. Щедростта се харесва и цени. Ако безплатното ви съдържание е изключително ценно, споделете го с другите.
 • Направете съдържанието си приятно и интересно за възприемане. Само хората, занимаващи се с реклама, се вглеждат и обмислят рекламите като такива. Останалите хора – не. Ако съдържанието ви изглежда само като реклама (буквална и директна), то ще бъде пренебрегнато или дори оплюто. Направете стойностна реклама, но я представете нежно и дискретно, за да бъде четена с удоволствие.
 • Привлечете правилните хора. Маркетинг контентът подпомага SEO усилията ви, но не правете грешката да пишете за търсачките. Винаги пишете на първо място за хората, а след това за търсещите машини (все пак е важно да могат да ви намерят и нови читатели).

Наистина доброто съдържание е лесно разбираемо, съдържа продаващ текст, който обаче не се натрапва по никакъв начин, а дискретно и интелигентно привлича вниманието на потенциалните клиенти.

Ето защо, големите копирайтърски умове стратегически съчетават копирайтинг с хубав контент, за да получат най-доброто от двата свята.

А вие как използвате съдържанието и копирайтинга, за да увеличите трафика си и да превърнете посетителите в сайта си във фенове и клиенти? Споделете в коментарите.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.