По-добре се чувствам в контент маркетинга

Какви са разликите между копирайтинг и писане на съдържание?
Какви са разликите между копирайтинг и писане на съдържание?

В последната си статия, отпреди много месеци, направих разграничение между копирайтинг и писане на съдържание. Тук продължавам да дълбая по темата за двата вида писане, като съпоставям работата на копирайтъра и на контент райтъра. И, вече официално мога да заявя:

аз съм повече автор на съдържание и по-малко копирайтър.

За да разберете / си припомните разликите между копирайтър и автор на съдържание и да определите вие кое от двете сте, четете надолу.

 

Какво правят копирайтърът и авторът на съдържание?

за копирайтъра

Копирайтърът е нещо като писател, чийто текстове могат да се появят в реклами, уебсайтове, опаковки на продукти, публикации в социални медии, видеа и всякакви други маркетингови материали, които можете да си представите.

Една от най-важните характеристики на копирайтърските текстове е, че за тях се взема конкрентна информация (предоставена от клиент или марка), която се представя по нов начин – с цел да бъде кратка, убедителна, информативна и интересна.

за автора на съдържание

Авторът на съдържание (понякога наричан автор на уеб съдържание, автор на SEO съдържание, контент специалист) предлага стратегическо писане на маркетинг съдържание, което има за цел

 • повишаване на информираността и интереса към дадена марка,
 • показване на надеждност и стойност на марката пред аудиторията.

Авторът на съдържание е писател, който мисли върху целия пъзел:

 • за всеки отделен текст, в който се използват ключовите думи,
 • за таргетирането към определени купувачи,
 • за споделянето в социалните медии,
 • дори за това как дадено съдържание да стане евъргрийн.

 

Какъв е стилът на писане на копирайтъра и на автора на съдържание?

за копирайтъра

Кратките текстове са основна цел в копирайтинга! Да, точно така – кратки текстове. (Не като този тук и като всички в блога.)

Не е ли хубаво копирайтърът да остави думите му да се леят в големи описания (които само най-ентусиазираните читатели ще прочетат)? Ами не, всъщност не е. Когато напише нещо и то се е получило твърде дълго, копирайтърът отрязва от него това, което смята, че никой няма да прочете.

IAmaWriter-41kbВ света на рекламата абсолютна истина е, че хората 100% няма да отделят време да прочетат даден текст, освен, ако не искат. Така че,

 • или посланието трябва да бъде предадено възможно най-кратко (за да бъде прочетено, преди погледът да се умори, отегчи и отмести настрани),
 • или да бъде написано ужасно завладяващо, за да поискат хората да го прочетат до края.

за автора на съдържание

Авторът на съдържание често пише обемни текстове – текст под 1000 думи го кара да се чувства некомфортно (дори физически). Със създаването на богато съдържание, което отговаря на всеки един от въпросите, които посетителят би задал, се постигат целите на контент маркетинга:

 • посетителят не се връща в Google, за да повтори търсенето и да допълни липсващите подробности от друг източник,
 • Google научава, че това съдържание е ценно и го избутва по-нагоре в резултатите,
 • печели се доверие, което води до повече реализации (продажби, кликове, споделяния).

Освен това, в текстовете с повече думи се побират повече ключови думи, повече пъти.

 

Каква е целта на текстовете на копирайтъра и на автора на съдържание?

за копирайтъра

Мисля, че „провокиране на някакво действие“ е точният отговор тук: установяване на емоционална връзка, създаване на желание и осигуряване на възможност за пряко действие, което ще удовлетвори това желание.

Как това се постига с по-малко (от 1000) думи? Поставете се на мястото на вашата аудитория. Как мисли тя? Няма ли да иска да попадне на дълъг текст, който отговаря на всеки въпрос? Няма ли този дълъг текст да е ценен ресурс за всеки читател? Да, това са логични въпроси.

Но ето още два: Колко посетители ще прочетат целия текст до края? Дали няма с по-кратък текст, който се чете по-лесно и бързо, успехът да е дори по-голям?

При копирайтинга всяка дума се избира прецизно и внимателно, като се внимава винаги каква е целта – така текстът става по-буквален, но и доста по-кратък. А така се удовлетворяват нуждите от информация на повечето потребители/читатели.

за автора на съдържание

Текстовете на контент райтъра (това звучи смешно) трябва да бъдат дълготрайни. Пишейки такова съдържание (най-вече за блоговете на мои клиенти), аз се надявам

 • да привлека вниманието на някого,
 • да създам доверие у него (с един или няколко текста, веднага или за няколко месеца),
 • с крайната цел да го превърна в реален плащащ клиент.

Тези текстове понякога изглеждат безполезни, особено в ерата на В2В, където всички са вманиачени по ежедневни поръчки и сключени сделки. Истина е – тези текстове може би няма да накарат потребителите да си купят нещо веднага. Но ще създадат доверие в марката, което си е възвръщане на инвестициите.

Тези текстове изискват повече време за оптимизация, тъй като обмисленото съдържание ще даде тласък на целия сайт, а най-важните ключови думи ще превърнат сухата информация в съдържание със стойност за клиентите (потенциални и реални).

 

Примери за текстове, които се пишат от копирайтър и от контент райтър?

img3за копирайтъра

Слогани, заглавия, за тв и радио реклами, за уеб банери.

за контент райтъра

Оптимизирани текстове с дълъг „срок на годност“, обемни статии, които представят бизнеса като недежден и експертен. Такива могат да бъдат периодични блог публикации, whitepaper-и, кейсстъди-та и т. н. Текстове, които лека-полека водят клиентите към вземане на решение за покупка. Обикновено, като автор на съдържание, трябва да пиша авторитетно по теми, за които знам твърде мално, така че работата ми е по-скоро изследване, отколкото писане.

 

Как копирайтингът и контент маркетингът се вписват в маркетинговата стратегия?

за копирайтинга

Копирайтърските текстове рядко (ако изобщо) са единствената част от рекламата или отделна част от маркетинга. Дори когато говорим за „само текстова“ реклама, не трябва да забравяме за цветовете на марката, за типографското таргетиране и безброй други елементи, които подпомагат текста да постигне емоция. Така че, копирайтингът никога не е сам. В маркетинга визуализациите са основното парче от пъзела.

за контент маркетинга

Както вече казах, писането на уеб съдържание служи за постигане на целите на маркетинга. Контент маркетингът буквално трябва да създава съдържание, което да се продава добре; да поддържа маркетинговата стратегия за съдържанието. Имам цялата информация за целевата си аудитория, знам какво търси тя и пиша нещо, което решава конкретен проблем, за който вече знаем, че съществува. В текстовете си използвам точните фрази, които биха могли да се напишат в търсенето в Google, за да подпомогна  по този начин намирането на уебсайта… Звучи подло, нали?

 

Какви са приликите между копирайтър и контент райтър?

make-connection-with-customersИ двете професии изискват страхотна грамотност. Автоматичната проверка на правописа не е достатъчна! Текстовете трябва да се правят безупречни!

Копирайтърът и авторът на съдържание подготвят и дават информация по предварително зададена цел. Разликата е в това, че копирайтърът трябва да побере посланието си в няколко думи, а авторът на съдържание разполага с цялото пространство на света (образно казано), за да излее сърцето си в едно безкрайно послание.

 

В заключение

Все още има объркване относно това, как всъщност се прави маркетинг на съдържанието. Това е странно, като се има предвид, че е пълно със статии от типа „най-добрите съвети за маркетинг на съдържанието“. Но по някаква причина все още има фирми, които бълват всевъзможно съдържание, с което се опитват да продават. Това е безсмислено.

Маркетингът на съдържанието поставя клиента в средата на всичко, влиза в неговите обувки и пише само за него. Безплатно. Без срок на годност.

Копирайтърът пък се опитва да продаде още с първия текст. Защото може да няма втори.

Контент райтърите отговарят на въпроси, копирайтърите продават.

 

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.