Топ 6 тенденции в контент маркетинга през 2018

Наскоро прочетох твърдението, че контент маркетингът е единствената част от маркетинговата стратегия, която в момента има значение за бизнесите. Това е добра новина за авторите на съдържание.

Но непрекъснато променящите се похвати и особености на контент маркетинга карат много хора да се чудят: какви ще бъдат следващите големи тенденции за 2018 г.?

#1. Увеличава се влиянието на инфлуенсърите

Инфлуенсърите са хората, които имат много последователи в социалните мрежи, влиянието им там е много силно, поведението и мнението им винаги се взема под внимание. Инфлуенсърите са лидери на мнение. Те могат да бъдат журналисти, блогъри, консултанти, преподаватели, знаменитости, спортисти и др.

Инфлуенсър маркетингът е нарастваща тенденция през последните няколко години. Видяхме популяризиране от знаменитости, спортисти и други интересни хора и блогъри в социалните медии, телевизията, радиото. Много (едва ли всички) от тях направиха това, което компаниите целят с маркетинговите си кампании: ангажиране и развиване на доверие и влияние върху тяхната аудитория.

През 2018 г. фокусът ще се измести така: лоялните клиенти ще се превърнат в хиляди независими инфлуенсъри, които ще се застъпват за любимите си марки. Ключово тук е брандовете да разпознават и разбират нуждите на клиентите си и да се свързват с тях за предоставяне на решения.

#2. По-персонализирано, насочено към клиентите съдържание

С толкова много съдържание, насочено към средния потребител, по-важно от всякога е търговците да могат да достигат до аудиторията си на по-лично ниво, за да създадат и изградят връзка с потенциалните клиенти. Динамичните, интерактивни сайтове, оригиналният контент и по-прецизно таргетираните рекламни уеб кампании стават все по-важни в контент маркетинга.

#3. По-голяма прозрачност в маркетинга

С популярни тактики като платена реклама и спонсориран инфлуенсър, потребителите стават все по-предпазливи към марката. Вместо да се опитват да прикрият този „брандиран“ контент, компаните ще имат по-голям успех, ако бъдат прозрачни и отворени, когато става въпрос за маркетинговите им стратегии.

Фирмите, които не прикриват стратегиите си и в същото време показват искреност в посланието си, е по-възможно да спечелят и изградят по-трайно доверие у аудиторията. Ако работите с инфлуенсъри, насърчавайте ги да бъдат прозрачни за всяко спонсорирано съдържание, което предоставят.

#4. „Умно“ съдържание за ИИ-преживявания

Взаимодействието с изкуствен интелект (ИИ) се превърна в ежедневна реалност за много потребители, благодарение на виртуални асистенти като Siri и Alexa и интерактивните гласово активиращи се смартфони и други „умни“ устройства. Всичко това вече се превърна в нормално. Маркетьорите се опитват да намерят нови, иновативни начини да прилагат „интелигентна“ технология към своите маркетингови кампании, за да създадат персонализирани, интерактивни преживявания за потребителите.

Ще дам за пример Google, които взаимодействат и дават препоръки, базирани на местоположението (ресторанти наблизо, туристически обекти и т. н.).

#5. Стратегията за съдържанието е от съществено значение

Много малко компании всъщност имат ясно развита (черно на бяло, написана) стратегия за съдържанието. Което е странно, тъй като многобройни проучвания показват, че компаниите, които развиват и редовно преразглеждат своите стратегии за контент маркетинг, са по-успешни.

Повечето фирми все още се фокусират върху хваленето на продуктите си, вместо върху предоставянето на полезна информация, която ще придаде по-голяма стойност на целия бизнес (и на продуктите и услугите му в това число), отколкото директният маркетинг.

#6. Силата на оригиналното съдържание нараства още

Няколко факта:

Какво значи това:

  • Полезното, оригинално и завладяващо съдържание ще има огромна сила. Ще видим Златния век на контент маркетинга.
  • Начинът за изграждане на доверие и лоялност у аудиторията е оригиналният контент.
  • Брандовете, които се изграждат посредством оригинално и създаващо доверие съдържание, ще имат повече приходи и печалба – точно заради доверието. Клиентите обичат да купуват от фирми, на които вярват. Тази инвестиция се възвръща, повярвайте.

Постоянният възход на нови, по-сложни дигитални технологии ще има доминиращо влияние върху тенденциите в контент маркетинга и през 2018. За да постигнете успех и да получите предимство пред конкурентите си:

  • следете за тези тенденции,
  • гледайте напред към новите и очаквани технологии,
  • разработвайте и редовно преразглеждайте вашата маркетингова стратегия за съдържанието.

1 comment

Comments are closed.