Сайт на една страница срещу традиционен сайт: колко страници трябва да има вашият сайт?

Всеки сайт е различен. Не съществува магическо решение, което работи за всички хора и бизнеси. Но не толкова структурата на сайта има значение, колкото навигацията му – тя трябва да е ясна, логична.

Технически, трябва ви поне една страница, за да имате уебсайт. Сайтовете с една страница, в които потребителите се придвижват по нея вертикално и/или хоризонтално, дръзко разбутват стабилността на традиционните сайтове. Но и те си имат и плюсове, и минуси – както всичко на този свят.

Сайтовете с една страница са семпли, изискват по-кратко и фокусирано съдържание. Но те не работят за всички. Разпределянето на съдържанието в няколко страници може да направи по-лесно за читателите да се фокусират върху спецификата на информацията и да я възприемат по-бързо и правилно. Ключът е да разберете какъв дизайн и съдържание на сайта ще работи най-добре за вас и вашия бизнес.

Тук ще сравня накратко двата вида сайтове, като се надявам това да ви е от помощ (ако сте на този кръстопът).

Сайт с една страница

Когато:

 • трябва ви нещо семпло и модерно
 • представяте един продукт, услуга или пакет от услуги
 • съдържанието ви не е прекалено техническо
 • съдържанието ви се предава чрез прости изображения и/или текст
 • вашият продукт или услуга е приспособим към всеки клиент

Сайтовете от една уебстраница могат да са едновременно семпли и мощни – те могат да окажат по-голямо влияние, отколкото традиционните сайтове с много страници. Докато традиционните сайтове съдържат по-обикновени страници, то сайтовете с една страница са всичко друго, но не и обикновени – те често включват интерактивни и авангардни дизайнерски елементи.

Минуси:

 • Читателите обикновено не са против да скролират. Но не ги карайте да скролират с километри.
 • Твърде многото визуално съдържание на страницата може да увеличи многократно времето за зареждане. Колкото повече време отнема зареждането, толкова по-вероятно е потребителите да се откажат да чакат и/или да изгубят интерес. Те просто ще затворят вашия сайт и ще преминат към следващия резултат от страницата.
 • Оптимизацията за търсачиките (SEO) може да се окаже малко по-особена за сайтовете с една страница, въпреки че мненията варират от „Това ще ви съсипе!“ до „О, няма проблем!“.

Основно правило:

Поддържайте съдържанието си чисто, леко и приятно за очите, докато трае скролирането по страницата.

Традиционен сайт с много страници

Когато:

 • вашата аудитория е „традиционна“
 • поддържате сайт за електронна търговия
 • представяте техническа информация
 • имате много визуални елементи (инфографики, снимки, видеа)
 • имате по нещо от всичко, предназначено за различен тип клиенти

Ако решите, че сайт с традиционна структура е най-доброто за вас, уверете се, че съдържанието в него е кратко, интересно и много добре подредено. То трябва да се възприема бързо дори с един бегъл поглед. Би било добре да включите най-малко следните три страници:

Начална страница (150-450 думи)

Това е главната страница, която се отваря от домейна. Може да бъде обединена със страница За нас. (Ако фирмата ви има богата и интересна история, не пренебрегвайте отделната страница За нас.) За началната страница на сайта си мислете като за билборд с отлична локация. Тя трябва само за няколко секунди да улови вниманието на посетителя, преди той да премине към следващия сайт.

Страница Контакти (50-150 думи)

Това е една проста страница с цялата контактна информация, която посетителите могат да използват, за да се свържат с вас. Най-малкото трябва да се посочат телефони и имейли, а можете да напишете и съкратена информация за услугите си. Вижте още съвети за оформяне на страница Контакти.

Страница Услуги или Продукти (250-450 думи)

Тук можете да опишете вашите услуги или продукти в подробности, заедно с гаранциите и политиката за рекламации.

Желателно: Страница с друго съдържание

Това често е в основата на един сайт и е причина посетителите да остават повече време в нея, да прочетат повече или да я посетят отново. Има два вида страници със съдържание: статични и динамични.

Статичното съдържание обикновено е вечно актуално. То е винаги необходимо и трябва да присъства в главното меню в сайта ви. Такива страници са Често задавани въпроси, Цени, Портфолио.

Динамичните страници са тези под формата на блог или новини. В тях може да се включва сезонно или друго интересно съдържание, което да бъде (или не) разделено в категории. Новото съдържание в тези страници обикновено се публикува най-отгоре.

Така или иначе, полезното съдържание, свързано с вашата аудитория или ниша, особено когато се публикува редовно, ще кара читателите да се връщат обратно в сайта ви.

Минуси:

 • Е, интернет потребителите често са мързеливи. Отварянето на повече от една страница може да им се стори прекалено досадно или… трудно. Ако имате няколко страници, уверете се, че менюто е с изключително проста навигация.
 • Един от плюсовете на сайта с много страници е, че можете да добавяте повече съдържание, без това да се отрази на бързината на зареждането на страниците (тъй като цялото това голямо съдържание се разпределя в няколко страници, а не стои само в една). Това, обаче, е и минус: възможно е да започнете да публикувате още и още съдържание, само защото можете. За съжаление, не винаги повече е равно на по-добре. В действителност, по-често съдържанието ви ще бъде игнорирано от читателя, така че не правете тази грешка. Наблягайте на изчистени и ясни страници, без значение колко на брой са те.
 • И накрая, вашите кол-ту-екшъни (Жизненоважни!) (призиви за действие) и контактна информация може да се загуби из страниците. Уверете се, че това няма да се случи. Ако трябва, поставете контактна форма или данни за контакт на всяка страница. В моя сайт данните за контакт са написани във футъра, който е постоянен за всички страници.

Забележка: В моя опит, когато става въпрос за копирайт за уебсайт, колкото по-малко думи, толкова по-добре. Уебстраница с 450 думи се приема за оптимален вариант, но по-многословните текстове по-често плашат читателя, отколкото да го заинтригуват. Заложете на семпли и разбираеми текстове, разкажете завладяваща история и приканете вашите читатели да се свържат с вас за повече (call-to-action).

И така, колко да са страниците – има ли сайт с „по-добра“ структура?

Страниците Начало (комбинирана или не със За нас), Контакти и Продукти / Услуги и блог страниците (или новинарските) обикновено изискват професионално, ангажиращо съдържание.

Когато правилата се нарушат, понякога ефектът е страхотен. Сайт с една страница, например, може лесно да помогне на вашата марка да се открои (особено в ниша, доминирана от традиционни сайтове) и да бъде харесан от по-млада аудитория.

Целта на всеки сайт е да привлече вниманието, да обвърже читателите и да ги превърне в клиенти. Независимо от това какъв тип сайт ще изберете, съдържанието и текстовете ви трябва да са кратки и интересни, а призивите ви за действие – ясни.

Също така, наемете професионален копирайтър за вашия уебсайт. Сега може и да ви се стори скъпо, но възвращаемостта на инвестициите ще е сладка.

Заключение

Поводът на този текст станаха 4-тите поред годишни .eu Уеб Награди. Те се провеждат в края на ноември, а тази година, в челното 5 има и българско присъствие – Krina.eu.

Другите победители са: Muniocandela.eu и Letthejourneybegin.eu (Латвия), Greenworks.eu (Швеция), Smrproject.eu (Германия), Dourfestival.eu (Белгия) и Biotrem.eu (Полша).

.eu Уеб Награди е онлайн конкурс, в който участват само уебсайтове с .eu и .ею домейни.

По повод конкурса българският еврокомисар за „Цифрова икономика и цифрово общество“ Мария Габриел каза: „Изборът на име на домейн с .eu е не просто избор на разширение за даден сайт, а избор да бъдеш възприет като европеец, да вярваш в основните ценности на европейската култура, да си наясно, че Европа е и ще продължи да бъде етикет за качество на световно ниво.“.

Ако тази статия ви е харесала и мислите, че е полезна, ще се радвам да я споделите.

1 comment

Comments are closed.